Πότε τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος;

Του Πάνου Παπαδόπουλου

«Η συμπλήρωση 70 χρόνων από την λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου μας φέρνει μπροστά στο καθήκον της μνήμης και της απότισης τιμής»... Με αυτή τη φράση ξεκινά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για «τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Ενα λάθος, το οποίο επαναλαμβάνουν οι περισσότεροι ακόμα και σε επίσημες ανακοινώσεις στην Ελλάδα, διαβάζοντας και αναπαράγοντας - ως συνήθως μυωπικά - την παγκόσμια Ιστορία. 

Διότι πολύ απλά, φίλτατοι, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν τελείωσε τον Μάιο του 1945. Και η Ημέρα της Νίκης που είναι η 9η Μαΐου, δεν γιορτάζει εφέτος τα 70 χρόνια από το τέλος του πολέμου, αλλά τα 70 χρόνια από τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας. Εχει μεγάλη διαφορά.

Δεν θέλω να σας σοκάρω αλλά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν τελείωσε με την ήττα του Αδόλφου Χίτλερ, τελείωσε μήνες μετά, με την άνευ όρων παράδοση της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας.

Για όσους σπεύσουν να πουν ότι πρόκειται για λεπτομέρεια, θα τους θυμίσω ότι αυτή η «λεπτομέρεια» αφορά πολλές δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες νεκρούς - που εξακολούθησαν μήνες μετά την ήττα των Γερμανών να πολεμούν λυσσαλέα στα πεδία μάχης του Ειρηνικου - και βεβαίως δύο ατομικές βόμβες με αμέτρητους αμάχους να εξαϋλώνονται.

Στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που την Ιστορία τη διαβάζουν πιο προσεκτικά, δεν γίνονται ποτέ τέτοιες γενικεύσεις. Η νίκη επί της χιτλερικής Γερμανίας μνημονεύεται ως V-E Day (Victory in Europe Day), ότι τελείωσε ο πόλεμος (μόνο) στην Ευρώπη.

Οταν παραδόθηκε η Ιαπωνία, με το διάγγελμα του αυτοκράτορα Χιροχίτο στις 15 Αυγούστου του 1945, τότε τελείωσε και το αιματοκύλισμα και ο πόλεμος - που τυπικά έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου με την επίσημη τελετή παράδοσης πάνω στο περίφημο «USS Missouri». Αυτή είναι η VJ Day (Victory over Japan Day), που πανηγυρίστηκε δεόντως σε πολλές χώρες.

Δεν είναι συμπτωματική αυτή η ιστορική αμέλεια στις ανακοινώσεις και δηλώσεις κομμάτων, πολιτικών, εκπροσώπων των ΜΜΕ, για το «τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Καλά καλά στην Ελλάδα δεν ξέρουμε ούτε και το πότε ξεκίνησε ο πόλεμος.

Στα σχολεία τα παιδιά διδάσκονται κατ' επανάληψη την ελληνική θεώρηση της παγκόσμιας Ιστορίας. Ετσι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος «ξεκίνησε» το '40 όταν είπαμε το «Οχι» στον Μουσολίνι και όχι την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 που ξεκίνησε για όλους τους άλλους. Ετσι ο πόλεμος «τελείωσε» το 1945, ή κάπου τότε τέλος πάντων όταν «νικήσαμε» τους Γερμανούς. Και όσο δεν ταιριάζει η Ιστορία με τη δική μας αφήγηση, τόσο το χειρότερο για την Ιστορία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η Κοσμάς Θέμελης έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Σωστές είναι κατά βάσιν οι παρατηρήσεις. Θέλω να προσθέσω πάντως ότι είναι λογικό, ιδίως σε μικρότερες χώρες, να εορτάζεται η "δική τους" εθνική συμμετοχή σε παγκόσμια γεγονότα. Για την Ελλάδα πράγματι ο ΒΠΠ άρχισε την 28/10/1940. Και στην πραγματικότητα το τέλος του είναι κάπως ακαθόριστο, ίσως θα ήταν σωστό να εορτάζεται περισσότερο η 12/10, που συμπίπτει με την αποχώρηση της Βέρμαχτ. Αλλά το τέλος του ΒΠΠ σηματοδοτεί και την ουσιαστική "επίσημη" έναρξη του Εμφυλίου. Οπότε, τι να γιορτάσεις....

loading..