Η Θεσσαλονίκη με ρούχα κυριακάτικα

του Γιάννη Πάσχου

Mount Olympus. Η Θεσσαλονίκη ορειβατεί, ίπταται στην ψηλότερη κορυφή, έτσι, σε πλήρη αυτονομία, χωρίς άδεια απογείωσης. Ο Jan Fabre και οι χορευτές του σε μια μοναδική performance είκοσι τεσσάρων ωρών. Βραδάκι Σαββάτου, μεσάνυχτα, ανατολή, η καμπάνα του Αγίου Ελευθερίου, βραδάκι Κυριακής γύρω στις οκτώ, χίλια εξακόσια άτομα χειροκροτούν όρθια, ξανά και ξανά και ξανά, η διπλανή μου είναι δακρυσμένη,  τέλος. Είκοσι τέσσερες ώρες ξεκλείδωσαν υποσχέσεις, μυστικά και  υποψίες, όνειρα και λόγια που φώλιασαν και δεν θα φύγουν ποτέ. Εικόνες υψηλής  αισθητικής παραπλέουν τον Θερμαϊκό, οδοιπορούν στη λεωφόρο Νίκης, ποδηλατούν,  η κραυγή της πόλης σε ακτινογραφία. Η κραυγή της Ελλάδας σε ακτινογραφία, κανείς δεν πρόκειται να αποκαλύψει δημοσίως τα ευρήματα, η έκρηξη του καινούργιου καιροφυλακτεί και συνοδοιπορεί μαζί μας.

…Και αντίκρυσα τον Όλυμπο, το μεγαλύτερο της οικουμένης ηφαίστειο,  τη λάβα του να  περνά ανάμεσα από τους ανθρώπους και τα  σπίτια τους,  χωρίς να καταστρέφει τίποτε, χωρίς  να αγγίζει τίποτε,  λες και  ήταν μοιραίο από καιρό άγνωστους δρόμους να χαράξει...

Η Θεσσαλονίκη φόρεσε τα κυριακάτικα ρούχα της και απ’ ότι φαίνεται μέχρι να τελειώσουν τα φετινά Δημήτρια δεν θα τα βγάλει.  Ίσως νάναι η πρώτη φορά που η μαγεία της πρωτοπορίας συγκινεί σε τέτοιο βαθμό. Ο κόσμος, κουρασμένος από τα αναμασήματα των ίδιων και των ίδιων, συντροφεύει τις αγωνίες και τις σκέψεις  πρωτοπόρων δημιουργών, συνδιαλέγεται με τα ερωτήματα χωρίς να περιμένει  απαντήσεις και απολαμβάνει  την εξαιρετική αίσθηση της αρμονίας, πριν η ματιά του γυρίσει στη μιζέρια, τη ρουτίνα και τα ξερατά της αποχαύνωσης.

Τα φετινά Δημήτρια θα κυλούν μέχρι τις 18 του Οκτώβρη χωρίς σταματημό, θα συμπαρασύρουν, θα γεννούν ιδέες, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να καθρεφτιστεί στη μεγάλη εικόνα του κόσμου, να απολαύσει τον γενναιόδωρο εαυτό της και να παρηγορήσει το ασυμφιλίωτο και δύσκολο κομμάτι της. Η τραγωδία δεν είναι νομοτέλεια.

Πάρτε πίσω τη δύναμη

Ευχαριστηθείτε την δική σας τραγωδία

Αναπνεύστε απλά. Αναπνεύστε

Και φανταστείτε κάτι καινούργιο (Mount Olympus , Jan Fabre).

Ευχαριστώ τον Στέφανο Τσιτσόπουλο, την Βάγια Ματζάρογλου και την Έλενα για τη μοναδική εμπειρία που μοιραστήκαμε σε δύσκολους καιρούς.