Λάκης Λαζόπουλος: Ο κόσμος αρχίζει και θυμώνει

Του Λάκη Λαζόπουλου/altsantiri.gr

Oταν μια κυβέρνηση ξεκινάει με φόρους, φόρους, φόρους, ξέρουμε ότι ακολουθεί τα ίδια μονοπάτια.Αν η κυβέρνηση της Αριστεράς κρίνει ότι αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι οι περισσότεροι φόροι, τότε ασφαλώς λανθάνει και θα το διαπιστώσει, όχι πολύ αργά.

Το πρώτο θέμα είναι η κατανομή των φορολογικών βαρών. Καθένας που δεν πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν επιβαρύνει τους άλλους. Κι επειδή η πολιτεία δεν μπορεί να τους εντοπίσει τι κάνει; Επιβαρύνει τους μαλάκες.

Δηλώνει ο ιδιοκτήτης πολυσύχναστου μπαρ δηλώνει 6000 τον χρόνο, μια χαρά. Τα υπόλοιπα βάλτα εσύ. Δηλαδή το πληρώνεις το ποτό 200 ευρώ το ένα. Η συγχωρεμένη η μητέρα μου όταν είχε νεύρα με τον αδελφό μου και αυτός την είχε κάνει απ” το σπίτι, πέταγε τις παντόφλες σε μένα για να ξεσπάσει.
Αυτό ζούμε. Τρώμε τις παντόφλες των άλλων. Δεν υπάρχει δίκαιη κατανομή.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι δεν μπορεί να ισχύει η αναδρομικότητα. Αν αναδρομικά βάλεις φόρους στα ενοίκια, αναδρομικά φόρο αλληλεγγύης, αυξήσεις, και τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσες, σε λίγο δε θα τολμάς ούτε να ψελλίζεις πως είσαι αριστερή κυβέρνηση. Η αναδρομικότητα των νόμων είναι επιλογή ακραία νεοφιλελεύθερη και ως τέτοια πρέπει να αποφεύγεται. Αν πρέπει να υπάρχει αναδρομικότητα νόμων είναι για να τιμωρηθούν όσοι λεηλατούν το δημόσιο. Αλλά εκεί υπάρχει η παραδρομικότητα των νόμων.

Το τρίτο σημείο είναι οι φυλακίσεις. Αυτές πρέπει να έχουν να κάνουν μόνο με την διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Ο υπουργός που εισπράττει εκατομμύρια ευρώ για μια υπογραφή του να μπει στο κελί και να επιστρέψει τα κλαπέντα, ή  να τα οφείλουν εσαεί οι κληρονόμοι του.
Αλλά ο γιατρός που δεν δηλώνει τα φακελάκια να πληρώσει οφειλές και πρόστιμα. Δεν χρειάζεται φυλάκιση, γιατί εξομοιώνεται το μείζον με το μικρότερης σημασίας γεγονός.

Η παραδειγματική τιμωρία των καταχραστών του Δημοσίου χρήματος θα έπρεπε να είναι η σημαία της Αριστεράς κι όχι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα της γριάς.

Τι είναι ορθό απ’ όλα όσα λέγονται;

Η πάταξη της φοροδιαφυγής. Ναι,  αυτό είναι μείζον και μόνο μια κυβέρνηση σαν αυτή μπορεί να το επιτύχει. Θα μπορέσει όμως να χτυπήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου; Το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών ή  θα πιάσει πάλι κάποιον αντίστοιχο του Λάκη Γαβαλά για να τον περιφέρει στα κανάλια;
Εδώ όλοι οι άνθρωποι περιμένουν να δουν. Να δουν και να κρίνουν. Τα πλεονεκτήματα της Αριστεράς και τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης κυβέρνησης είναι η ηθική της υπεροχή, το καθαρό μητρώο της νεοπολίτευσης που τώρα καλείται να γράψει ιστορία.

Η πάταξη όμως της φοροδιαφυγής αν δεν συντονιστεί με αναπτυξιακό έργο και εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, θα ξεψυχήσει αβοήθητη στην Εθνική Οδό της Απελπισίας.

Δεν χρειάζεται η Ελλάδα άλλους φόρους, Χρειάζεται να πληρώσουν αυτοί που δεν πληρώνουν. Φτάνει πια αυτός ο εξευτελισμός του συνεπούς πολίτη, φτάνει η διάλυση της κοινωνίας των μεσαίων επιχειρήσεων. Όταν δείτε την κατάρρευση και την ανεργία από την υπερφόρτωση θα είναι αργά.Μην υποχωρήσετε στις 100 δόσεις. 

Δέχομαι άπειρα γράμματα για περιπτώσεις ανθρώπων και επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΗΡΘΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ , ΟΧΙ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ.

Επί σειρά ετών, τα οποία αθροιζόμενα τα λες και χρόνια της μεταπολίτευσης , όλος ο εθνικός σχεδιασμός γινόταν με βάση τις προμήθειες. Σου δίνω τόση μίζα αγόρασε αυτά τα όπλα. Το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων είναι το αξιόμιζον των υπουργών. Τίποτα παραπάνω.

Έτσι γινόταν. Σε όλα τα επίπεδα. 

Οι υπουργοί  ήταν οι τροχονόμοι του χρήματος, απλά φανταστείτε έναν τροχονόμο που για κάθε δέκα αυτοκίνητα που εξυπηρετεί κρατάει και τρία για δικά του.

Απαιτείται νέος εθνικός σχεδιασμός. Χρειάζονται νέα πρόσωπα. Πρέπει να απομακρυνθούν άνθρωποι που κρατούν καίριες θέσεις και εξυπηρετούν την σαραντάχρονη σαπίλα. Η κυβέρνηση θα μείνει ακίνητη αν μείνουν αυτοί αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Η αριστερά πρέπει να ξεφοβηθεί και να προτείνει, Να προχωρήσει σε αποφάσεις σταθμούς. Ο Τσίπρας έχει την ιστορική ευκαιρία να γίνει ο βασικός μεταρρυθμιστής του νέου κράτους.

Κι όχι μεταρρυθμιστής τύπου Κυριάκος,  απολύοντας αυτούς που του παράγγελναν οι Γερμανοί στο τηλέφωνο τύπουSIEMENS που του είχαν χαρίσει,  επειδή η οικογένεια του χαίρει άκρας διαπλοκής.

Με τις φορολογικές εξαγγελίες που άκουσα νόμισα ότι βρέθηκα ξανά στην διακυβέρνηση Σαμαρά .Δεν μπορεί τόσοι νέοι σημαντικοί υπουργοί να αναγκάζονται, προφανέστατα υπό το βάρος των προαπαιτούμενων,  να μπαίνουν σε τέτοιες λογικές που δεν θα τις αντέξει σε καμία περίπτωση η κοινωνία.

Ο Σόιμπλε πέρασε στο τρίτο του σχέδιο. ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ. ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ.

Τα μέτρα είναι δυσβάστακτα, ασήκωτα και θα είναι και αναποτελεσματικά. Αντί να ξεκινήσουμε με το πόσοι θα εργαστούν φέτος, μάθαμε πόσοι θα μείνουν άνεργοι, πόσοι θα κλείσουν και πόσοι θα φύγουν. Δεν το λες καλό ξεκίνημα. Αργά η γρήγορα θα βρεθούμε στον δρόμο της συντεταγμένης εξόδου της χώρας. Δεν θα αντέξουμε.

Το έχουν παραξευτιλίσει οι Ευρωπαίοι και ιδιαιτέρως οι αρχιδιαφθορείς και ψεύτες Γερμανοί. Έχει παρατραβήξει η κατάσταση της ύφεσης. Δεν θα αντέξει το σκάφος σε νέα φοροκαταιγίδα. Να φορολογηθούν δίκαια όλοι αντί να υπερφορολογούνται οι συνεπείς. Αυτό είναι το σήμα που εκπέμπει το πλοίο λίγο πριν βυθιστεί.

Το κόμμα που θα απαλλάξει τους Έλληνες από τα άδικα φορολογικά βάρη θα είναι το κόμμα που σε λίγο θα κάνει την εμφάνιση του. Διότι πάντα οι ομπρέλες ανοίγουν σε περιπτώσεις βροχής.

Έχουμε κουραστεί. Και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να είναι το ίδιο κουραστικές.

Και επειδή ο κουραστικός δεν καταλαβαίνει αλλά καταλαβαίνει μόνο ο κουρασμένος, σας λέμε ότι κουραστήκαμε αβάσταχτα. Είναι περίεργη αυτή η κούραση. Γιατί έχει και θυμό. Νέο θυμό. 

Ο κόσμος αρχίζει και θυμώνει.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η ΣΤΕΛΛΑ ΤΣΑΡΤΣΑΡΑ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  ΠΑΑΑΑΡΑ πολύ καλό!
  Σημαία της κυβέρνησης έπρεπε να γίνει!....

  Η σημαία, και περιβραχιόνιο και πανώ και μάσκες, και κράνη και γκλόμπ και κάτι άλλα υλικά που χρειάζονται σε ΄τέτοιες στιγμές.....

 • 2 Ο/Η Στέλιος Διαμαντάς έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Πλήρης αντικειμενικότητα και έκφραση της αλήθειας, σε όλο το κείμενο, ΕΚΤΟΣ από τον Τίτλο που αποτελεί και την καταληκτική φράση του κειμένου...
  Εκτιμώ ότι είναι πολύ μετριοπαθής. ... Ο κόσμος δεν έχει αρχίσει να θυμώνει...
  ....Ο κόσμος έχει Ήδη θυμώσει Πάρα Πολύ...
  Σας ευχαριστώ.

 • 3 Ο/Η μανος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Δεν είδα ούτε μια νύξη για μείωση του δημόσιου τομέα. Το βαρέλι δεν έχει πάτο. Δεν είναι μόνο η διαφθορά των πολιτικών είναι και η διαφθορά των συντεχνιων και ένα Συνταξιοδοτικο σύστημα που είναι καταδικασμενο να καταρρεύσει. Ούτε μία λέξη για προσέλκυση επενδύσεων. Και για ποιο ηθικό πλέον της αριστεράς μιλάμε? Είδαμε δείγματα γραφής της πρώτης φοράς αριστεράς ήδη. Μια πάνα που δεν έχει φορεθεί από το μωρό προφανώς θα είναι καθαρή όχι επειδή είναι η φύση της τέτοια αλλά επειδή ως μη φορεμένη ακόμα δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Για να συνοψιζουμε αν δεν γίνει ηλεκτρονικό το δημόσιο για να ελέγχεται ο κάθε υπαλληλισκος που θέλει και αυτός την μίζα του, αν δεν μειωθεί το δημόσιο, αν δεν εξορθολογιστει το Συνταξιοδοτικο με περικοπή των μεγάλων συντάξεων, αν δεν απολυθούν όλοι οι αργομισθοι, αν δεν έρθουν επενδύσεις, αν δεν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, αν δεν μειωθεί η γραφειοκρατια και αν δεν διπλασιαστουν οι εξαγωγές μας δεν υπάρχει καμία απολύτως ελπίδα. Τα περί σοιμπλε είναι τρίχες κατσαρές. Η Πορτογαλία η Ιρλανδία και η Κύπρος ή βγήκαν ή βγαίνουν από τα μνημόνια. Ο σοιμπλε δεν ασχολήθηκε και με αυτές τις χώρες? Η ίδια Γερμανία δεν είναι? Η ίδια μέρκελ? Τι αλλάζει? Η Ελλάδα. Η Κύπρος επαναλαμβάνω βγαίνει από τα μνημόνια. Ίδια φυλή είμαστε άλλο κράτος όμως και άλλη οργάνωση. Αυτί τα λέει όλα. Ας δούμε τον εαυτό μας πρώτα και μετά να κατηγορούμε το σύμπαν.

loading..