Νόμπελ Ιατρικής 2015 στην Κινέζα Του Γιουγιού (απο το Fb του Βαγγέλη Προβιά)

του Βαγγέλη Προβιά

Το 1969 στρατολογήθηκε από τον Μάο Ζεντούγκ (ναι, στην Κίνα) ως ερευνήτρια μέλος στην ομάδα των επιστημόνων που επιφορτίστηκαν με το έργο να ανακαλύψουν μια αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της ελονοσίας. Ένα φάρμακο ήταν απαραίτητο για... στρατιωτικούς λόγους αφού η αρρώστια θέριζε τα στρατεύματα που μάχονταν στο Νότιο Βιετνάμ εναντίον του στρατού των Αμερικάνων. 

Η Του άφησε τις σύγχρονες μεθόδους - ταξίδεψε σε όλη την Κίνα για να μιλήσει με παππούδες κ γιαγιάδες κ να συγκεντρώσει γιατροσόφια από την παραδοσιακή ιατρική. Διάβασε κ παλιά κείμενα της αρχέγονης παράδοσης. Έτσι εντόπισε κάτι, μια αναφορά, μια συνταγή, που τελικά κάμποσα χρόνια έρευνας μετά, την οδήγησε στην ανακάλυψή της. Δοκίμασε στον εαυτό της το φάρμακο πριν το τεστάρει κ σε άλλους... Και αυτό το φάρμακο έσωσε εκατομμύρια ζωές από την ελονοσία. 

Αλλά την Του Γιουγιού (τι όνομα τζήζας, σαν καρτούν των 80ζ στην ΥΕΝΕΔ!) δεν την ήξερε κανένας, ανώνυμα είχε εκδοθεί η ερευνητική της δουλειά. Μέχρι που 40 χρόνια αργότερα, το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2015 την έφερε στην προσοχή όλου του κόσμου. "Ώχου, αμααααν, Νι -σαφι! Λι-σάκσατε" είπε σε άψογα κινέζικα. "είμαι πολύ γριά για αυτά, αφήστε με να πιω το τσάι μου κ να δω κινέζικες τούρκικες σαπουνόπερες" είχε δηλώσει με αφορμή μια άλλη βράβευσή της το 2011.

Σημαντική λεπτομέρεια: τα χρόνια της έρευνάς της, στις αρχές των 70ζζ, ζούσε χώρια από τον άντρα της που τον είχαν στείλει σε μια αγροτική περιοχή στου διαόλου τη μητέρα ώστε να "εκπαιδευτεί ο μπουρζουάς ανάμεσα στον αγρότη κ τον εργάτη κ το προλεταριάτο". Για αυτό η κόρη της Του μεγάλωσε σε κρατικό ίδρυμα στο Πεκίνο, δεν υπήρχε διαθέσιμος γονιός να την μεγαλώσει. 

Δύσκολη ζωή λες εσύ μετά, δεν μπορώ να κάτσω να δημιουργήσω, με γεμίζει ανασφάλεια η κατάσταση...