Αν Χάθαγουεϊ

Είναι 32 ετών και έχει κερδίσει ένα Οσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου (για την ερµηνεία της στους «Αθλιους» το 2012) και άλλα 75 βραβεία για 25 ταινίες (ανάμεσα τους το «Μυστικό του Brokeback Mountain» το 2005, «Ο διάβολος φοράει Πράντα» το 2006, «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυµάτων» το 2010, «Ο σκοτεινός ιππότης: η επιστροφή» το 2012). ∆άνεισε τη φωνή της σε 4 ακόµη φιλµ αλλά και στους τηλεοπτικούς Σίµπσονς (για τους οποίους κέρδισε Εmmy). Για την Αν Χάθαγουεϊ, µία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της τόσο σε κωµικούς όσο και σε δραµατικούς ρόλους, το 2015 είναι ακόµα µία γεµάτη χρονιά: ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι της Νέας Υόρκης µε το έργο «Grounded», συµφώνησε για δυναµική επιστροφή στην τηλεόραση µε τη σειρά «Τhe Ambassador’s Wife», ενώ η νέα ταινία «Αρχάριος» της Νάνσι Μέγιερ («Κάλλιο αργά παρά αργότερα» και «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες»), στην οποία πρωταγωνιστεί µε τον Ρόµπερτ ντε Νίρο, προβάλλεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οσοι τη θυµούνται ως Αντρια Σακ, βοηθό της Μέριλ Στριπ στην ταινία «Ο διάβολος φοράει Πράντα», θα πρέπει να... αντιστρέψουν τους ρόλους. Στον «Αρχάριο» η Χάθαγουεϊ ενσαρκώνει τη διευθύντρια µιας start-up εταιρείας πωλήσεων ρούχων από το Ιντερνετ που προσλαµβάνει ως... δόκιµο έναν συνταξιούχο (Ρόµπερτ ντε Νίρο). Η ιστορία µε δυο λόγια: ο δραστήριος 70χρονος Μπεν Γουίτακερ (Ρόµπερτ ντε Νίρο) πλήττει και αναζητά απασχόληση στην εταιρεία της Τζουλς Οστιν (Αν Χάθαγουεϊ). Μπορείτε να φανταστείτε τι συµβαίνει όταν στην έδρα της επιχείρησης, ένα υπερσύγχρονο βιοµηχανικό κτίριο του Μπρούκλιν όπου όλοι οι εργαζόµενοι είναι νέοι και η διευθύντρια κυκλοφορεί µε... ποδήλατο, εµφανίζεται ο Μπεν µε το γκρι κοστούµι του και το ήρεµο χαµόγελό του. «Είναι ένα αστείο περιβάλλον στο οποίο µεταφέρεται το χάσµα δύο γενεών», παρατηρεί η πρωταγωνίστρια. «Πολλά πράγµατα που µας κρατούν δεµένους χάνονται σιγά-σιγά λόγω των τεχνολογικών και κοινωνικών εξελίξεων. ∆υστυχώς, όµως, µαζί τους φαίνεται ότι χάνεται και µια αίσθηση ευγένειας». Και αυτήν εκφράζει ο Ντε Νίρο. Στην αρχή, οι σχέσεις µεταξύ τους είναι δύσκολες. «Η Τζουλ είναι εκπρόσωπος µιας γενιάς που παίρνει γρήγορες αποφάσεις: κάνε κλικ, τουίταρε, πόσταρε - είναι λοιπόν πολύ αγχωµένη, πιεσµένη», λέει η Χάθαγουεϊ. «Εµφανίζεται ο Μπεν, ο οποίος την ακούει. ∆εν την κρίνει, απλώς την αποδέχεται. Και αυτό γεννά µια ηρεµία. Οσα στοιχεία εκείνη θεωρεί απωθητικά πάνω της, αυτός τα θεωρεί δείγµατα ανθρώπου που έχει αξία». Οι δυο τους γίνονται πολύ καλοί φίλοι και στον Μπεν η Τζουλ βρίσκει ένα αποκούµπι. Πρόκειται για µια κωµωδία για κάθε ηλικία («έχω φίλους 20χρονους και 83χρονους», λέει η ίδια, «και µπορώ να δω αυτό το φιλµ µε όλους»).

Η Αµερικανίδα σταρ µιλάει µε ενθουσιασµό για τον συµπρωταγωνιστή της. «Είσαι στα γυρίσµατα και ξαφνικά ο Μποµπ (Ντε Νίρο) δεν είναι πια εκεί και δεν ξέρεις πώς συνέβη αυτό. Μοιάζει ίδιος αλλά... όχι. Είναι λίγους πόντους πιο κοντός και πιο µεγάλος σε ηλικία. Ξαφνικά, δεν µιλάς στον Μποµπ, αλλά στον Μπεν Γουίτακερ. Πώς το κάνει; Είναι κάτι µαγικό».

Η υποδοχή της ταινίας από την κριτική είναι πολύ θερµή: «Ο “Αρχάριος” µας καλεί να καθίσουµε αναπαυτικά σαν να µας ρίχνει µια κουβέρτα στα πόδια και µας ρωτά αν θέλουµε ποπ κορν. Eίναι µια όµορφη, παρηγορητική ταινία», έγραψαν οι Chicago Sun Times. Και ο κριτικός του Guardian: «Η Χάθαγουεϊ και ο Ντε Νίρο έχουν µεταξύ τους πραγµατική χηµεία και µέχρι το τέλος του φιλµ έχουν αναπτύξει κάτι που σπάνια βλέπεις στον κινηµατογράφο: µια φιλία ανάµεσα σε άνδρα και γυναίκα που δεν είναι ερωτική ούτε οικογενειακή».
Μια γήινη γυναίκα

Μπορεί το λαµπερό και εύθραυστο παρουσιαστικό της να έβαλε την Αν Χάθαγουεϊ 4 φορές στη λίστα µε τους 100 πιο όµορφους ανθρώπους του περιοδικού People, η ίδια όµως δεν είναι καθόλου... ντίβα - αντίθετα, είναι πολύ γήινη και µια γυναίκα µε τσαγανό. ∆εν δίστασε, για παράδειγµα, πριν από λίγες µέρες να εκφράσει σαν µικρό παιδί τον ενθουσιασµό της βλέποντας την αγαπηµένη της τραγουδίστρια Mariah Carey στην πρεµιέρα του «Αρχάριου» στη Νέα Υόρκη ούτε να παραδεχτεί σε συνέντευξή της στο Glamour ότι δεν την ενοχλεί που µεγαλώνοντας χάνει κάποιους ρόλους, γιατί και η ίδια στα 24 της πολλές φορές πήρε δουλειές που απευθύνονταν σε µεγαλύτερες γυναίκες. ∆εν φοβήθηκε να δηλώσει ότι όταν ήταν µικρή είχε κατάθλιψη (και την ξεπέρασε χωρίς φάρµακα), ότι ξανάρχισε να καπνίζει όταν χώρισε το 2008 µε τον επί τέσσερα χρόνια σύντροφό της, µεσίτη Rafaello Follieri (για να το ξανακόψει και να γίνει vegan λίγα χρόνια αργότερα), ή ότι ήθελε να γίνει καλόγρια, αλλά η σχέση της µε τον καθολικισµό άλλαξε στα 15 της, όταν έµαθε ότι ο αδελφός της Μάικλ είναι γκέι. «∆εν µπορούσα να υποστηρίζω µια θρησκεία που δεν υποστηρίζει τον αδελφό µου». Σήµερα, όταν δεν έχει επαγγελµατικές υποχρεώσεις ή φιλανθρωπικές δραστηριότητες (για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, τις γυναίκες και τα παιδιά), περνά το χρόνο µε τον σύζυγό της από το 2012, Ανταµ Σούλµαν, επίσης ηθοποιό (αλλά όχι της δικής της... κλάσης) και σχεδιαστή κοσµηµάτων, και τα δύο σκυλιά τους: ένα λαµπραντόρ, την Εσµεράλντα, και τον Εντουαρντ, τον οποίο υιοθέτησαν από καταφύγιο ζώων.