Πρός ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ: Όταν η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο κάθε μέρα

Απο το Fb του Γιώργου Θωμαϊδη

Όταν η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο κάθε μέρα και έχει πατήσει στα Ίμια με στρατό, το ΝΑΤΟ σιωπά ή και παίρνει το μέρος της εξισώνοντας τον παραβάτη (Τουρκία) με το θύμα (Ελλάδα).

Και αυτό, ενώ τα Ίμια είναι ελληνικά, η Ελλάδα δικαιούται χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων στο 99% των θαλασσών της (η Τουρκία μας εκβιάζει με πόλεμο αν περάσουμε τα 6) και το Καστελόριζο εκτείνει την ελληνική ΑΟΖ μέχρι την Κύπρο, και όχι απλά μέχρι τη Ρόδο όπως πιέζει η Τουρκία.

Πέρασε (??) ένα ρωσικό αεροπλάνο στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και οι του ΝΑΤΟ κάνουν σαν να της κήρυξαν οι Ρώσοι τον πόλεμο.

Είμαι, λόγω ανάγκης, υπέρ της παραμονής μας στο ΝΑΤΟ, αλλά εμείς, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, ας μην γίνουμε ανεγκέφαλοι ως λαός σχετικά με τις σκοπιμότητες της διεθνούς πολιτικής, ας διεκδικήσουμε ως κράτος τα δίκαιά μας και ας ζητήσουμε ως μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ μεγαλύτερες ευθύνες από την Τουρκία για την ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος που (με το αζημίωτο) ανέχεται μέρος του κράτους της.

Εξήγηση του χάρτη της Le Monde Diplomatique.

 

Τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο (πολύ ανοικτό γαλάζιο + μεσαίο γαλάζιο), στην περίπτωση ζώνης χωρικών υδάτων πλάτους 6 ναυτ. μιλίων, όπως ισχύει σήμερα (σκούρο γαλάζιο). Σε περίπτωση επέκτασης της ζώνης στα 12 ναυτ. μίλια, τα διεθνή ύδατα θα περιορίζοντο ΜΟΝΟ στο ανοικτό γαλάζιο, δημιουργώντας έξη «κλειστές λίμνες». Ο παρών χάρτης δεν πραγματεύεται το ζήτημα του εθνικού εναέριου χώρου, που εξετάζεται αλλού.

Πηγή : Le Monde diplomatique (1997), όπως το τροποποιήσαμε και: https://walk2geographies.wordpress.com/.../eaux.../