Πρός τον πρωθυπουργό & τον Νίκο Ευαγγελάτο (Απο το Fb του Λάμπρου Παπαδέα)

του Λάμπρου Παπαδέα

"Ο στρατηγικός στόχος του πρωθυπουργού είναι η αναδιάταξη του χρέους διότι μπορεί να μην είναι πολλά τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουμε, έστω 5-6 δις το χρόνο μέχρι το '22 για το χρέος, αλλά είναι εθνικός στόχος."
Αυτά είπε ο Ευαγγελάτος στο μεγάλο κανάλι.

Ό,τι υπάρχει σε αυτή την πρόταση είναι λάθος.

Ο εθνικός στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κράτος παρίας που λέγεται Ελλάδα.

Το χρέος για τα επόμενα χρόνια δεν είναι πρόβλημα, δεν επιβαρύνει το μέσο Έλληνα. Ακόμα και αν μειωθεί αύριο ο μέσος Έλληνας δεν θα δει ελάφρυνση στον οικογενειακό του προϋπολογισμό. Επίσης το χρέος καλύπτεται για τα επόμενα χρόνια από το μνημόνιο ΙΙΙ.

Αυτό που επιβαρύνει τους πολίτες είναι το έλλειμμα. Που βάσει μνημονίου αντιμετωπίζεται ΜΟΝΟ από τους Έλληνες. Το οποίο θα σταματήσει να είναι σκέτη αιμοδοσία μόνο αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και δεν θα παράγουν νέο έλλειμμα.

Ο στόχος μείωσης χρέους (σε παρούσα αξία) είναι επικοινωνιακός και ουσιαστικά χωρίς άμεσο όφελος.

Δεν βάζεις στόχο και ζητάς μείωση χρέους όταν το έλλειμμά σου είναι 5% στο ΑΕΠ. Το ζητάς όταν ΔΕΝ έχεις έλλειμμα.

Στόχος λοιπόν είναι η εξάλειψη του ελλείμματος και δυστυχώς όσο αντιμετωπίζεται με εισπρακτικά μέτρα για να μην θιχτούν δικαιώματα διάφορων επαγγελματικών τάξεων πάντα θα υπάρχει και πάντα θα επιβαρύνει ανισομερώς τους εργαζόμενους.

Σε λίγο καιρό που δεν θα υπάρχει ιδιωτικός τομέας και δεν θα υπάρχει υποκείμενο φορολόγησης τότε είμαι πολύ περίεργος να δω από που θα έρθουν τα έσοδα του κράτους.

Εθνικός λοιπόν στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακές φωτοβολίδες.

Όσο βλέπει κανείς ότι δεν γίνονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις τόσο καταλαβαίνει μόνος του πως βυθιζόμαστε πιο βαθιά στο χάος. Δεν χρειάζεται να του το πει κανένας δημοσιογράφος. Το βλέπει μόνος του.

Εύχομαι να κινηθεί το νέο ξεκίνημα σε αυτή την κατεύθυνση και ο Ευαγγελάτος να τα λέει πιο όμορφα και πιο σωστά.