Το άλλο κύμα

του Μάκη Μαλαφέκα

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών με θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τον ακριβοδίκαιο διαμοιρασμό του συριακού πληθυσμού που κατάφερε να διασχίσει ζωντανός το Αιγαίο και την Ουγγαρία, έφερε στο προσκήνιο και μια άγνωστη, αναπάντεχη πτυχή του τεραστίου αυτού δράματος.

Εδώ και δέκα μέρες, από την θριαμβευτική εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών και μετά, παρατηρείται άτακτη φυγή όλων των φιλελεύθερων μπλερικών στοιχείων, όχι μόνο απ' τις κομματικές δομές της πάλαι ποτέ βρετανικής Αριστεράς, μα και από το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο – ένα μαζικό προσφυγικό κύμα που δείχνει να κατευθύνεται κατά προτεραιότητα προς το γερμανικό SPD και το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στη σύνοδο των Βρυξελλών όμως, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ δήλωσε ότι η κατάσταση στο δικό του κόμμα ήταν ήδη οριακή πριν το ξέσπασμα της κρίσης, ζητώντας κατανόηση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να εξεδήλωσε άμεσα την αλληλεγγύη του εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η μικρή Ελλάδα θέλει και μπορεί να σταθεί στο ύψος και αυτών των περιστάσεων.