Ψηφίζω Τσίπρα

του Άρη Δαβαράκη

Νομίζω πως το ερώτημα που έχει να θέσει στον εαυτό του ο καθένας από μας μπροστά στην κάλπη, είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε να προχωρήσουμε με τον Μεϊμαράκη πρωθυπουργό και την γνωστή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στα διάφορα υπουργεία, ή θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρώσει την προσπάθειά του που έμεινε στη μέση;

Κακά τα ψέματα, έχει μεγάλη σημασία πόσα και ποια κόμματα θα ξεπεράσουνε το 3% και θα μπούνε στην Βουλή, αλλά η χώρα θα κυβερνηθεί από τις επιλογές ενός 30% τουλάχιστον που θα δώσει την πρωτιά και το μπόνους των 50 βουλευτών (το απαράδεκτο) στο κόμμα του Τσίπρα ή σε αυτό του Μεϊμαράκη. Αυτή είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας και το πρωθυπουργοκεντρικό μας σύστημα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ψήφοι θα πάνε στα κόμματα  των δύο «πρωταγωνιστών» γιατί η μεγάλη πλειοψηφία ψηφίζει πρωθυπουργό (ευτυχώς η δυστυχώς) και βάζει στην ζυγαριά τα λάθη και τα σφάλματα που επηρέασαν τον ίδιον και τους οικείους του και τα οφέλη που είχε ή ελπίζει να έχει – και διαλέγει.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας Έλληνας νέας κοπής με προτεραιότητες και στόχους διαφορετικούς από των εκπροσώπων του πολιτικού συστήματος πασοκονουδού. Αυτούς τους πρώτους επτά μήνες (που είναι τίποτα μπροστά στα 41 χρόνια στην διάρκεια των οποίων εναλλάσσονταν στην εξουσία Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ) έκανε πάρα πολλά. Μας αφύπνισε κατ’ αρχήν από τον λήθαργό μας και μας κατέστησε συνυπεύθυνους για τις Εθνικές επιλογές. Για πρώτη ίσως φορά ένας πρωθυπουργός εκπέμπει το σήμα του δικού μας πληρεξουσίου. Μας εκπροσωπεί και δίνει συνεχώς απόλυτη προτεραιότητα στην κλίμακα των αξιών και των αποφάσεών του. Δεν είναι ψωνισμένος και δεν είναι σουλτάνος και δερβέναγας. Είναι ένας από εμάς που θέλει και μπορεί να εμφανίζεται, να κυβερνά και να διαπραγματεύεται σαν εκπρόσωπος δικός μας – των ψηφοφόρων του αλλά και όλων των Ελλήνων.

Θα μου πείτε πως τα έκανε θάλασσα και θα συμφωνήσω. Θα πρέπει όμως να συμφωνήσουμε πως και προσπάθησε πάρα πολύ, και μας σεβάστηκε όσο κανείς προκάτοχός του. Είτε το είπε ο Καραμανλής είτε ο Άϊνστάϊν, είτε η Χίλαρυ Κλίντον  είναι γεγονός πως τα λάθη αυτά έχουν και άλλο όνομα: Εμπειρία. Μια εμπειρία που αποκτήθηκε μπροστά στα μάτια μας με αγώνες δυναμικούς και αποφασιστικότητα μεγάλη από την 25η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Γιατί ο Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έπαιξε με ανοιχτά χαρτιά. Και στα λάθη όπως και στα σωστά μας κοίταζε στα μάτια – όλους τους Έλληνες. Βιβλίο ανοιχτό. Τα ξέραμε όλα, παρακολουθήσαμε σαν να είχαμε ανοιχτή σύνδεσή για να μπορούμε να βλέπουμε τι κάνει και πως το κάνει και πότε την έπαθε και πότε τα κατάφερε. Αυτό δείχνει πολιτικό με ήθος και αρχές.Δεν είναι πριμαντόνα ο Τσίπρας, θέλει να κάνει τη δουλειά του, το διεκδικεί αυτό και όταν κατάφερε να φτάσει στην πρωτιά, παρά τον απίστευτο και ανηλεή πόλεμο που υπέστη από παντού και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έδωσε τα ρέστα του.

Είναι γνωστό σε όσους με διαβάζουν πως τώρα και κάποια χρόνια τον έχω ξεχωρίσει τον Αλέξη Τσίπρα από όλους τους άλλους πολιτικούς που στελεχώσανε τα κοινοβούλια της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας. Ο κύριος Μεϊμαράκης που με εξέπληξε πολύ ευχάριστα και συνέβαλε  σε μεγάλο βαθμό στον πολιτικό πολιτισμό της σύντομης αυτής προεκλογικής περιόδου, δεν με καλύπτει.

Επειδή λοιπόν ψηφίζω για πρωθυπουργό και οι επιλογές μου είναι συγκεκριμένες, ψηφίζω Τσίπρα. Είμαι βέβαιος πως θα μας εκπλήξει όλους ευχάριστα –αν, φυσικά, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και έχει ένα ποσοστό που να του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας – ή απλώς κυβέρνηση.

Αυτά από μένα και καλό βόλι, φίλες και φίλοι. Την  Κυριακή αργά το βράδυ, ξημερώματα της Δευτέρας θα τα ξαναπούμε.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  <...Επειδή λοιπόν ψηφίζω για πρωθυπουργό και οι επιλογές μου είναι συγκεκριμένες, ψηφίζω Τσίπρα. Είμαι βέβαιος πως θα μας εκπλήξει όλους ευχάριστα –αν, φυσικά, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ....

  Δηλαδή η Ζωη Κωνσταντοπούλου που ΕΔΩΣΕ τη μάχη και ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ το παράνομο χρέος αντί να το μεγαλώσει κι άλλο δεν είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ για πρωθυπουργός; Ένα άτομο που ΔΕΝ εξαγοράζεται και ΔΕΝ εκβιάζεται;

  Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός ήταν ένα αντιμνημονιακό κόμμα που κάποτε, στις αρχές του σωτήριου έτους 2015, έδωσε μια ΑΝΑΣΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ στην Ελλάδα. Μια χώρα που σύντομα θα εξαφανιστεί από την ιστορία χάρη στο τωρινό κόμμα του κ. Τσιπρα! Ένα μόρφωμα που αγωνίζεται ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ το νεο μνημόνιο αποκλειστικά δικής του κοπής!

  Ποιος ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν; Με τον Τσιπρα ψηφίζετε έναν επαγγελματία ψεύτη για πρωθυπουργό της χώρας !

 • 2 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Αν ο κόσμος έβγαζε το ανάποδο σχήμα, την Ζωή δηλαδή πρωθυπουργίνα με συγκυβέρνηση πλέον το κόμμα του Τσιπρα, και τον Τσιπρα ίσα για να μαζεύει ψήφους αφού για οτιδήποτε άλλο ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ και το ξέρει και ο ίδιος -γι' αυτο άλλωστε παραιτήθηκε- το αποτέλεσμα στην χώρα δεν θα ήταν επίσης το ανάποδο ;

  Δεν είναι λοιπόν ή Τσίπρας η Μειμαράκης το διακύβευμα όπως το παρουσιάζετε κυριε Δαβαρακη. Είναι ή αλήθειες ή ψέματα...

loading..