Να διώξουμε τον Τσίπρα;

Του Απόστολου Διαμαντή

Η μεγάλη αποχή που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως πρόθεση, κυρίως από πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο όπλο της ΝΔ στην προσπάθειά της να κερδίσει έστω και οριακά τις εκλογές. Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η πρωτιά της ΝΔ είναι εφικτή, κυρίως διότι δεν φαίνεται να μειώνεται αυτό το πολύ κρίσιμο ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως νέων, που φτάνει στις 3 ολόκληρες μονάδες.

Εάν όσοι μέχρι σήμερα δηλώνουν αποχή το κάνουν και πράξη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να χάσει τις εκλογές. Διότι εάν με απλά μαθηματικά αφαιρέσουμε 3 μονάδες από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες 3-4 που πάει στη ΛΑΕ, τότε η αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το 36,5, αλλά περίπου το 30. Εάν σ’ αυτήν την πτώση προστεθούν και η 1-2 καθαρές μονάδες τουλάχιστον, που πάνε στη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από 29 μείον η δε ΝΔ από 29 συν. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δημοσκοπήσεις τους βγάζουν ισοπαλία.

Όλα αυτά όμως δείχνουν και κάτι άλλο ανησυχητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ: δείχνουν πτωτική τάση, την ώρα που η τάση της ΝΔ είναι ανοδική. Θα πρέπει να προστεθεί σ’ αυτό το πολύ δύσκολο κλίμα για τον Τσίπρα και η λευκή απεργία που ουσιαστικά κάνουν τα στελέχη των 53, οι οποίοι δεν εμφανίζονται στην τηλεόραση και δεν συμμετέχουν στην προεκλογική αναμέτρηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ο Τσίπρας έχασε λοιπόν σημαντικά του στηρίγματα και ουσιαστικά προσπαθεί μόνος του να πάρει τον αγώνα. Ο οποίος έγινε ήδη πολύ δύσκολος.

Το έχουν καταλάβει αυτό όσοι δεν επιθυμούν καθόλου την επανεκλογή του ― κυρίως οι καναλάρχες ― και έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές, εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που έχει στελέχη διαπλεκόμενα, όπως ο Φλαμπουράρης, ο οποίος ήταν μέχρι το 2014 εργολάβος και πήρε ένα δημόσιο έργο! Με λίγα λόγια, όχι μόνον δεν απολογούνται για την διαπλοκή, αλλά πήραν και όλα τα βόδια από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Όλο αυτό το κλίμα, 3 μέρες πριν τις εκλογές, είναι πολύ άσχημο για τον Τσίπρα. Η εκλογική του τύχη εξαρτάται πλέον απολύτως από αυτούς που δεν θέλουν να πάνε να ψηφίσουν και από αυτούς που εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται, να είναι απογοητευμένοι. Εάν συνεχίσουν, εάν επιμείνουν στην άρνησή τους, η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές.

Ε, και; Θα ρωτήσει κάποιος. Σωστά. Ένας αριστερός ψηφοφόρος δεν κάμπτεται εύκολα από τη λογική της χαμένης ψήφου. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως οι εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση, να λέμε τι επιθυμούμε γενικώς από τη ζωή, ούτε είναι μια απλή δήλωση ιδεολογικής προτίμησης. Είναι μια πολιτική πράξη που παράγει συγκεκριμένα και άμεσα πολιτικά αποτελέσματα. Πρόκειται για πολιτική επιλογή στο ερώτημα τι κυβέρνηση επιθυμούμε. Εάν απέχουμε, προφανώς δεν μας ενδιαφέρει το ερώτημα. Δεν μας ενδιαφέρει δηλαδή εάν θα κυβερνάει ο Τσίπρας ή ο Βαγγέλης. Ούτε καν ο Μιχαλολιάκος. Απέχουμε.

Εάν περιμέναμε πλήρη ιδεολογική ταύτιση με το κόμμα που επιλέγουμε, τότε δεν θα έπρεπε να ψηφίζει σχεδόν το 80%, διότι πολύ λίγοι πολίτες ταυτίζονται απολύτως με τα κόμματα που επιλέγουν. Ο Τσίπρας έφερε μια συμφωνία. Αναγκάστηκε να την φέρει. Τι πρέπει να γίνει τώρα; Να τον διώξουμε;

Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται ενώπιον των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Και δυστυχώς, θα απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Εκουσίως ή ακουσίως. 

 

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 2 έτη)

  Δυστυχώς ο Τσιπρας ήταν πιο απατεώνας και ψεύτης κι απο τους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ας το χωνέψουμε πια αυτό στον εγωισμό μας όλοι εμείς που τον πιστέψαμε και ξεχυθήκαμε στις πλατείες να τον υποστηρίζουμε στις Βρυξέλλες, κάθε φορά που εκείνος τελικά εκεί μας πρόδιδε. Ξαναψηφίζοντας τον αυτό δεν θα αλλάξει.

  Ας το παραδεχτούμε για να αφήσουμε πίσω μας το παλιό. Μόνον η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Μανώλης Γλεζος, ο Γ. Βαρουφακης, η Σοφία Σακοράφα και μια χούφτα το πολύ άλλοι εχουν δώσει πράξεις που λένε ότι δεν είναι ψεύτες. Έχουν συνείδηση των ευθυνών που τους δίνει το τιμόνι και ο έλεγχος πάνω στη μοίρα τόσων ανθρώπων. Αντί απλά να απολαμβάνουν την ισχύ τους με αυτό το τιμόνι πανω στις μοίρες όλων μας. Χρησιμοποιώντας την για να υπογράφουν συμφωνίες που συμφέρουν μόνον αυτούς.

  Ο Τσιπρας έκλεψε το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεψε όμως και όλους αυτούς που ΕΚΑΝΑΝ όσα εμείς ελπίσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει όταν τον υποστηρίξαμε. Αυτοί δεν είναι τώρα μαζί του.

  Ο Τσιπρας είναι ΜΟΝΟΝ ο Τσιπρας. Αν τα δικά του έργα, αυτά που μόνο εκείνος επέλεξε και εκτέλεσε, όπως όταν έκανε το ΟΧΙ ναι, ή όταν ΜΟΝΟΣ του υπόγραψε το Μνημόνιο 3 σας ικανοποίησαν, τότε ψηφίστε τον πάλι.

  Γιατί αυτά θα κάνει πάλι επειδή αυτό ΕΙΝΑΙ ο Τσιπρας. Στις 25/1 όσο και αν φρικτά προδοθήκαμε και εξαπατηθήκαμε δικαιολογούμαστε γιατί δεν τον ξέραμε. Τώρα όμως; Μόνο από εγωισμό; Ίσα για να μη παραδεχτούμε ότι μας δούλεψε τόσο; Τόσο κι άλλο τόσο μας δούλεψε και λοιπόν; Σημασία έχει τι θα κάνουμε τώρα. Οι πρωθυπουργοί μπροστά σε εθνικούς κινδύνους δεν εκβιάζονται ούτε βεβαίως παραιτούνται.

  Αν ο Τσιπρας είχε το ελάχιστο φιλότιμο και ειλικρίνεια δεν θα είχε βάλει καν υποψηφιότητα τώρα, ύστερα από την παραίτηση του.

loading..