Γιορτή ή μνημόσυνο;

του Πάνου Ζέρβα

Καλές οι λίστες Λαγκάρντ, καλή και η υπενθύμιση των διαφόρων σκανδάλων. Θα ήταν ακόμα καλύτερα αν οι υποθέσεις αυτές, τις οποίες ερευνά η Δικαιοσύνη, είχαν προχωρήσει με άλλους ρυθμούς και όχι με τους γνωστούς ρυθμούς της χελώνας (με αρθριτικά). Δεν ισχύει απολύτως, αλλά δε μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς: καλά να πάμε ( = να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν) κι ας αργήσουμε.

Στο μεταξύ όμως δεν μπορούμε να τη βγάζουμε χαζεύοντας τον χαμένο χρόνο. Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο! Πρέπει μέσα σε λίγες βδομάδες, σε λίγους μήνες, να γίνουν όσα δεν έγιναν στα πέντε χρόνια της κρίσης που κυβερνούσε το ΝΔΣΟΚ στις διάφορες παραλλαγές του. Και τα οποία δεν έγιναν (ούτε προχώρησαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία) κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, που εν πολλοίς συμπίπτει με την κυβερνητική θητεία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Και ΟΠ, φυσικά – και δεν θέλω γέλωτες και θραύσεις ποτηρίων.

Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά. Ένα κυριολεκτικά τιτάνιο έργο. Το οποίο όμως μπορεί να αρθρωθεί με πολιτικούς όρους γύρω από ένα δίπολο: εθνικό σχέδιο ανάκαμψης αφενός και δημιουργία θέσεων εργασίας αφετέρου. Γιατί αυτά τα δύο είναι η ενιαία λυδία λίθος, η οποία θα κρίνει αν θα εορτάσουμε τα 200 μας χρόνια από το 1821 («μας» γιατί είναι οι προ-παππούδες μας, από κάθε ελληνικόν οίκο, που το έκαναν και το ολοκλήρωσαν ως το 1941) ή θα περιοριστούμε σ’ ένα θλιβερό μνημόσυνο ημών των ιδίων – όσοι θα είμαστε ακόμα ζωντανοί και παρόντες κατά το εμβληματικό έτος 2021.

Για να γιορτάσουμε όμως θα πρέπει ως τότε να έχουμε διορθώσει πολλά και τολμήσει άλλα τόσα. Κι αυτό προϋποθέτει, πέρα από την ποιότητα της πολιτικής ελίτ (που δεν υπάρχει) και του λαού (που επίσης δεν υπάρχει) να δημιουργηθούν καταρχήν οι πολιτικές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν, μέσω του παραδείγματος και της επίτευξης άμεσα μετρήσιμων και επαληθεύσιμων στόχων, να αλλάξουμε προς το καλύτερο όλοι, λαός και πολιτική ηγεσία.

Η προεκλογική περίοδος δεν εξασφαλίζει κάτι τέτοιο, αλλά δεν το αποκλείει κιόλας. Έχοντας ζήσει από κοντά όλες τις εκλογές από το 1977 και μετά, μπορώ να ισχυριστώ ότι αυτή εδώ η προεκλογική περίοδος είναι ίσως η πλέον πολιτισμένη. Δυστυχώς όμως οι απαιτήσεις που δημιουργεί η κρίση είναι μακράν οι υψηλότερες από ποτέ: όχι για πρώτη φορά στην Ιστορία αλλά για πρώτη φορά μετά το 1974 πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα ζωής και θανάτου για την Ελλάδα.

Ως κράτος και ως κοινωνία, γιατί οι Έλληνες, ως πρόσωπα και ως εθνοτική συλλογικότητα,  είναι άλλη υπόθεση.

Παρασύρθηκα σ’ αυτή την πολυλογία για να πω ότι καθένας πρέπει να λειτουργήσει ξεπερνώντας τον εαυτό του: χωρίς εθνική συνεννόηση και εθνικό σχέδιο που θα υποστηριχτεί από μια συντριπτική (όχι απλά μεγάλη) πλειοψηφία στη νέα Βουλή, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει σωστά.

Για να το πω πιο απλά, οι συριζαίοι πρέπει να ξεχάσουν τις ανοησίες ότι οι υπόλοιποι πολίτες – και ιδίως οι δεξιοί – είναι αποφώλια τέρατα της Αποκαλύψεως΄ και οι δεξιοί (και οι πασόκοι και όσοι Ποταμίσοι απομείνουν, αλλά και κάθε άλλη τυχόν λογική και δημοκρατική πολιτική δύναμη που θα μπει στη νέα Βουλή) να πάψουν να ταυτίζουν τους συριζαίους με την ενσάρκωση του Εξαποδώ. Και να συν-αποφασίσουν ότι και οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ (κλπ) πρέπει να προχωρήσουν από τη Δικαιοσύνη, χωρίς περαιτέρω πολιτικές μοχλεύσεις και εκμετάλλευση, αλλά και στο γεγονός ότι ο κώλος μας καίγεται για άλλα, τα οποία αναφέραμε και τα οποία θα πρέπει να υποστηρίξουν όλοι μαζί.

Αν καταφέρουν κιόλας να συμφωνήσουν σε μια σοβαρή (και ουχί βενιζελικού τύπου) συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα περιλαμβάνει την καθιέρωση της απλής αναλογικής και άλλα άρρητα κι αθέμιτα  (πλην αυτονόητα για μια σύγχρονη  ευρωπαϊκή χώρα) τότε πραγματικά θα έχουμε γιορτές και ουχί μνημόσυνα στα 2021.

Αμήν.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Πάνο κεκτημένη ταχύτητα; Οι εκλογές τελείωσαν, δεν χρειάζεται άλλο οτι ο Τσιπρας θα φτιάξει οτιδήποτε για το καλό της Ελλάδας, της πλειοψηφίας κλπ. Αυτά όλα είναι "παλιές αριστερές ιδεοληψίες" με τις οποίες μπορεί να κερδίζονταν πάντα οι εκλογές όμως τώρα τι χρειάζονται; Τώρα "ξεμπερδεύουμε με το παλιό" . Οι εκλογές έβγαλαν νικητή και ο νικητής θα κάνει ότι θέλει. Εδώ έκανε ότι ήθελε όταν 63% του είπε ΟΧΙ κι αυτός το έκανε ναι, τώρα θα κωλώσει; Που έλεγξε πλήρως το αποτέλεσμα;

    Για 4 χρόνια το είπε θα κάνει ότι θέλει και να είστε σίγουροι ότι θα είναι έτσι αφού όλες οι μεγαλύτερες τράπεζες της γης είναι μαζί του. Αν δεν πιάσουν τα καπιταλ κοντρόλς, οι οικονομικές μπόμπες, υπάρχουν και οι ιντερνετικές μπόμπες που θα κάνουν τον κόσμο να ψηφίσει ακόμη και τη καταδίκη του και αν αποτύχουν και αυτές τοτε οι πατροπαράδοτες κανονικές μπόμπες. Όλες αυτές οι μπόμπες που φέρανε την «αραβική άνοιξη» στους άραβες που είναι ο χειρότερος χειμώνας τους ever.

    Οπότε Πανο μου τι τις θέλεις τις αναφορές στο 2021 και ότι μετά από αυτά τα 4 χρόνια θα γιορτάσουνε οι Έλληνες τα 200 χρόνια της επανάστασης τους; Ακόμη και σαν "καρότο" είναι από περιττές έως επικίνδυνες. Ίσως ξυπνήσει έναν λαό που όπως έδειξε το χθεσινό αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή είναι τόσο βαθιά ναρκωμένος και παραμυθιασμένος που θα ψήφιζε ακόμη και τη γενοκτονία του πανηγυρίζοντας !

loading..