Γερμανοί και στερεότυπα

του Κοσμά Αντ. Θέμελη

Στον ανηψιό μου Lorenz Rabl

Δύο γερμανικές ποδοσφαιρικές ομάδες (Σάλκε και Σανκτ Πάουλι) και η εθνική γερμανική ομάδα φωτογραφήθηκαν κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Και δεν είναι εντελώς περίεργο. Ήδη πριν αρκετά χρόνια η Εθνική τους ομάδα έπαιζε με 6-7 παίκτες αλλοδαπής εθνοτικής καταγωγής (ένας Τούρκος, δύο Πολωνοί, κάνα-δυό "έγχρωμοι", όπως τόσο ανοήτως γραφικά αποκαλούνται οι μαύροι στα ελληνικά). Και δεν πολιτογραφήθηκαν με το ζόρι Γερμανοί επειδή ήταν μπαλλαδόροι, ούτε τους απονεμήθηκε τιμητικά η ιθαγένεια, αλλά επειδή είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις ήδη πολλά χρόνια πριν. Άλλωστε και η Sankt Pauli είναι επισήμως από τις παλιότερες αριστερο-αναρχικές ευρωπαϊκές ομάδες, στο Αμβούργο των Γερμανών.

Πριν μερικά χρόνια ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, προερχόμενος από το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP)-που έχει εν τω μεταξύ εξαϋλωθεί (το κόμμα, όχι ο Υπουργός)-ήταν Βιετναμέζος που είχε τεκνοθετηθεί από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης. Άλλωστε ο τωρινός Υπουργός Οικονομικών-και παρ’ολίγον αρχηγός του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, αν δεν είχε εμπλακεί σε μικρό σκάνδαλο παράνομης κομματικής χρηματοδότησης-, ο λαομίσητος Schäuble είναι ανάπηρος καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Γεγονός που πυροδότησε την «χιουμοριστική» φαντασία πολλών Ελληναράδων και άλλων ανόητων χαβαλέδων για να κυκλοφορήσουν αστειάκια, αλλά και κατάρες λόγω της αναπηρίας του. Ο Αρχηγός του Κόμματος των Πράσινων και ευρωβουλευτής ήταν Τούρκος.

Οι Γερμανοί υποδέχτηκαν εκατομμύρια οικονομικών μεταναστών μετά τον Πόλεμο, Τούρκων, Ιταλών, Ελλήνων, Ισπανών, Πορτογάλων,  που έδωσαν τις δυνάμεις τους, μαζί με την αμερικανική βοήθεια του δόγματος Truman και την άφεση χρεών (και αμαρτιών) για να χτιστεί το γερμανικό «οικονομικό θαύμα-Wirtschaftswunder»-, ως ανάχωμα και κόκκινη γραμμή της Δύσης απέναντι στον Στάλιν και στο Ανατολικό Μπλοκ. Ενα θαύμα που υπό μιαν έννοια συνεχίζεται και σήμερα, χωρίς βέβαια πλέον την ανάγκη ενός Truman doctrine, το οποίο εμείς στην Ελλάδα επίσης το λάβαμε, αλλά την είδαμε και λίγο αλλοιώς τότε, μετά τον Πόλεμο….. Οι νοήμονες Γερμανοί έδωσαν πάλι την μάχη εναντίον του μίσους κατά των ξένων (Ausländerfeindlichkeit) κατά την δεκαετία του ’80, όταν υψώθηκαν φωνές πολλών ανοήτων κατά των αλλοδαπών, που «παίρνουν τις δουλειές», «εκμεταλλεύονται τις προνοιακές επιδοτήσεις», «είναι βρωμιάρηδες», «αλλοιώνουν την δομή του γερμανικού πληθυσμού», τις γνωστές δηλαδή μπούρδες που λένε οι απανταχού ρατσιστές. Και κέρδισαν την μάχη κατά του ρατσισμού οι νοήμονες Γερμανοί; Μα αυτές οι μάχες δίνονται και πρέπει να δίνονται συνέχεια, ποτέ δεν είναι οριστικά κερδισμένες ή χαμένες. Τα ίδια mutatis mutandis ισχύουν για την μάχη που δίνουν οι νοήμονες Έλληνες εναντίον αυτών που εμμέσως ζητούν να πυροβολούνται ή να πνίγονται οι πρόσφυγες, προτείνοντας όμως να μένουν στην πατρίδα τους «για να πολεμήσουν» και να διώξουν τον ISIS, ή να αντιταχθούν στον κάθε ντόπιο κρετίνο που πυροβολάει παιδιά και μοιχαλίδες ή «άπιστους».

Μ’αυτά και μ’αυτά θέλω να πω ότι υπάρχει και μια άλλη μάχη που δίνεται συνέχεια. Η μάχη κατά των στερεοτύπων που καρφώνονται σαν τούβλα και χοντρά καρφιά στο κεφάλι ακόμη και ευφυών σχετικά ανθρώπων και τους τυφλώνουν, τους κάνουν να χάνουν οποιαδήποτε ικανότητα διάκρισης. Όχι, οι «Γερμανοί» γενικώς δεν είναι Ναζί, δεν είναι ανθέλληνες, δεν γουστάρουν όλοι την Μέρκελ και τον Σόϋμπλε, δεν θεωρούν τους Έλληνες συλλήβδην «τεμπέληδες»….Γενικώς η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν είναι το κέντρο και ο ομφαλός της γης, ούτε όλος ο κόσμος ασχολείται συνεχώς μαζί μας. Και το γράφω αυτό, διότι συχνά η διανοητική υποδούλωση στα στερεότυπα πάει χέρι-χέρι με την πεποίθηση ότι όλοι ασχολούνται με τους «αεί παίδες» Έλληνες.

Οφείλω να πω όμως και αντιστρόφως τα εξής: Συζητώντας τις τελευταίες μέρες με πολλούς Γερμανούς, συγγενείς, φίλους και φίλους φίλων, κατάλαβα πόσο μεγάλο είναι το έλλειμμα πληροφόρησης για το τι γίνεται στην Ελλάδα και κυρίως ποια ήταν η στρατηγική της Κυβέρνησης. (Ήδη ακούω την ένσταση «γιατί, εμείς ξέραμε ποια ήταν η πολιτική της Κυβέρνησης;» και χαμογελώ). Όχι ότι αγνοούσα εντελώς την κατάσταση, αφού παρακολουθώ έστω και λίγο την «ελληνική εικόνα» όπως παρουσιάζεται στα γερμανικά ΜΜΕ. Είναι εντυπωσιακή η ευθυγράμμιση της ειδησεογραφίας τους στις επιταγές των γερμανικών πολιτικών. Και λέω «πολιτικών» στον πληθυντικό, διότι δεν είμαι σίγουρος αν πάντα είναι κοινή η πολιτική, αφού δεν είμαι σίγουρος, νομίζω ότι υπάρχουν και ανεξάρτητοι πόλοι, όπως οι περί τον Schäuble, τις Τράπεζες κ.λπ. Δεν υπάρχει πια ο δημοκρατικός και ανοιχτός Spiegel του Augstein, ούτε η DIE ZEIT είναι πια αυτό που ήταν. Τον γενικό τόνο των στερεοτύπων δίνει πλέον η Bild, καλλιεργώντας πια αυτή αντιστρόφως τα γερμανικά στερεότυπα για τους Έλληνες, που εκπροσωπούνται ακόμη και στην «σοβαρή» κρατική τηλεόραση. Ο Γερμανός που θέλει κάπως αντικειμενική ενημέρωση για την Ελλάδα πρέπει να ψάχνει κι αυτός με το φανάρι. Ίσως την πιο αντικειμενική εικόνα να την έδωσαν γερμανικές σατιρικές εκπομπές, όπως η ομάδα του Max Uthoff στην Die Anstalt ή και το κριτικό Monitor, όσες φορές ασχολήθηκαν με ελληνικά θέματα.

Περαίνοντας εύχομαι ολόθερμα ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ στον σ. Τσίπρα που αποδεικνύει συνεχώς και πειστικότατα πόσο ευλογημένο είναι το Μνημόνιο που υπέγραψε, αφού έσκισε τα προηγούμενα, και μας έσωσε από την καταστροφή της δραχμής. Αχ χαμένη νιότη μου και γλυκειά μου παρθενία, πού κρύβεσαι μωρή παρθένα;;

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Χρήστος Λαδάς έγραψε: (πριν 2 έτη)

  Ωραίο ρε!
  Άρθρο από έναν γερμανοτσολιά κοσμοπολίτη )))))))))

  Σωστός Κοσμά.

 • 2 Ο/Η Πέστα Ολα έγραψε: (πριν 2 έτη)

  Αν πλάι σε όλα αυτά τα ενημερωτικά, έλεγες και κάτι για την pegida καθώς και επίσης για τον αριθμό των προσφατων εμπρησμών σε καταφύγια προσφυγων, που έφτασε αισίως τους διακοσιους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει συλληφθεί έστω και ένας εμπρηστής, θα συμφωνούσα απολύτως

 • 3 Ο/Η Κ. Θέμελης έγραψε: (πριν 2 έτη)

  Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη, αγαπητέ/ή. Αλλά η οικονομία και το "νόημα" του άρθρου δεν το επέτρεπε. Άλλος με "κατηγόρησε" ότι δεν έγραψα πως η αναπηρία του Σοϋμπλε οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.... κι ότι δεν το έγραψα διότι είμαι "προοδευτικός" κι ότι αυτος ξέρει τι...με τρωει.

 • 4 Ο/Η haghios έγραψε: (πριν 2 έτη)

  Kοσμά, σε πολλά που λες έχω διαφωνήσει στο παρελθόν, αλλά αυτό το άρθρο σου είναι ένα από τα καλύτερα και σου δίνω ένα μεγάλο "μπράβο"!

loading..