Πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Του Άγγελου Στάγκου

Είναι φανερό πια ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, την απειλεί με πολλούς τρόπους, που άλλοι είναι ορατοί ήδη και άλλοι θα εμφανίζονται σταδιακά, καθώς θα φθάνουν σε βαθμό έκρηξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Προφανώς αυτό έχει γίνει επιτέλους αισθητό στις πολιτικές ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, που με μεγάλη καθυστέρηση τρέχουν τώρα για να βρουν λύσεις. Και λύσεις εύκολες δεν υπάρχουν όταν πλέον βιώνουμε μετακινήσεις ολόκληρων πληθυσμών προς την Ευρώπη. Με την επισήμανση των ευθυνών μεγάλων χωρών της Δύσης για την αποσταθεροποίηση των καθεστώτων στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη, γεγονός που δημιούργησε χάος, διευκολύνοντας την εμφάνιση και ενίσχυση του ISIS. Καθεστώτων που ήταν αναμφίβολα αυταρχικά, αλλά τουλάχιστον κοσμικά.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες που δέχονται τον μεγάλο όγκο των μεταναστών - προσφύγων, αλλά το πρόβλημα έχει ξεφύγει από τα δικά τους όρια. Είναι πανευρωπαϊκό και μόνον η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δείχνει να το αντιλαμβάνεται, επιδεικνύοντας ευαισθησία προς τιμήν της, αλλά και για το συμφέρον της χώρας της. Διότι σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι η Γερμανία της υπογεννητικότητας χρειάζεται να προχωρήσει σε εισαγωγή έξι εκατομμυρίων νέων πολιτών έως το 2025 για να καλύψει τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί η οικονομία της.

Βεβαίως, τότε εννοούσε ανθρώπους με ειδικότητες, που το γερμανικό κράτος θα επέλεγε, αλλά η πραγματικότητα ξεπέρασε επιθυμίες και σχεδιασμούς... Με την κατάσταση που επικρατεί τώρα, χωρίς μάλιστα ορατό τέλος στον ορίζοντα, αν δεν ομαλοποιηθούν στοιχειωδώς τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, το όραμα της ενιαίας Ευρώπης αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια. Η ξενοφοβία και τα ρατσιστικά φαινόμενα παρουσίαζαν έξαρση τα τελευταία χρόνια, αλλά η μαζική μετακίνηση ολόκληρων πληθυσμών στη δική μας ήπειρο προκαλεί μεγάλες πιέσεις στις πολιτικές ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών κρατών να αντιδράσουν.

Στη Γαλλία υπάρχει η Λεπέν, στη Σουηδία ενισχύεται το ακροδεξιό κόμμα, στη Γερμανία οι νεοναζιστές προχωρούν σε βίαια επεισόδια, η Αγγλία είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί μετανάστες και γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο Καλαί, η Ουγγαρία υψώνει τείχος και έπεται συνέχεια. Με λίγα λόγια, κινδυνεύει εκ των πραγμάτων η ελεύθερη διακίνηση πολιτών και η συμφωνία Σένγκεν, που αποτελούν θεμελιώδεις ελευθερίες του ευρωπαϊκού συστήματος. Από την άλλη πλευρά, είναι εξαιρετικά δύσκολο για πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα φυσικά, να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργεί το τεράστιο κύμα των μεταναστών - προσφύγων.

Δεν έχουν την οργάνωση και τις υποδομές, χρειάζονται πολύ μεγάλα κονδύλια, δεν μπορούν να αδιαφορούν για τις αντιδράσεις των πολιτών και έχουν και τον φόβο της διείσδυσης τρομοκρατών. Πρόκειται όντως για ένα τεράστιο πρόβλημα πανευρωπαϊκής εμβέλειας.