Γιώργος Χουλιαράκης

Λέω να αρχίσω σήμερα από τον νέο (υπηρεσιακό) «τσάρο της Οικονομίας», τον υπουργό Γ. Χουλιαράκη , τον άνθρωπο με τα αμέτρητα ξενύχτια, που πήρε πάνω του τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο Μνημόνιο. Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ο κ. Χουλιαράκης ορκίστηκε με πολιτικό όρκο, μαζί με την υπουργό Παιδείας Φρόσω Κιάου και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλα. Ο κ. Μουζάλας είναι γυναικολόγος-χειρουργός και μετέχει ενεργά στις δύσκολες αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και κάπως καταλαβαίνω γιατί προτίμησε τον πολιτικό όρκο. Η κυρία Κιάου δεν καταλαβαίνω πώς πήρε αυτή την απόφαση, αφού όταν ήταν και πάλι υπουργός Παιδείας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π. Πικραμμένου είχε ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο. Ισως να άλλαξε απόψεις περί θρησκείας. Ο κ. Χουλιαράκης όμως;

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών ορκίστηκε με πολιτικό όρκο, όχι γιατί δεν πιστεύει, αλλά επειδή, όπως μου είπε, τάσσεται φανατικά υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας: «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τιμητικά στρατιωτικά αγήματα στους επιταφίους στη Μεγάλη Παρασκευή ή στη λιτάνευση εικόνων» έλεγε. Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης (που ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο και μάλιστα έψελνε κατά διαστήματα μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο) έλεγε πως πρέπει να καταργηθούν διά νόμου τα στρατιωτικά αγήματα στις θρησκευτικές τελετές και τάσσεται και αυτός υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας - Κράτους.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Χουλιαράκης ήταν το πρόσωπο της υπηρεσιακής κυβέρνησης που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου αλλά και της πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου. Ο λόγος; Οπως ο ίδιος μου έλεγε, θα πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, θα υπάρξουν και νέα ξενύχτια, αφού βρίσκονται σε εξέλιξη τα stress tests των τραπεζών, αλλά και το θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που συμφωνήθηκε στο τρίτο Μνημόνιο και, όπως είπε, παραμένει «ένα μεγάλο αγκάθι». Βεβαίως έχει να αντιμετωπίσει και τα προαπαιτούμενα και σε κάποια στιγμή διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να περάσουν σύντομα (κατ' απαίτηση και των πιστωτών μας) τη στιγμή που η Βουλή διαλύθηκε. Είπε όμως ότι μπορούν να περάσουν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.