Για τον Δημήτρη Μπαρδάνη

του Άρη Δαβαράκη

Με πήρε η Ηλέκτρα να μου το πει το Σάββατο το μεσημεράκι – ήμουν στην Αττική οδό προς Κόρινθο. Φτάνοντας στην Παλιά Επίδαυρο να βρω την Μανουέλλα και την Φρόσω το είχανε ήδη μάθει. Χωρίς να πολυμιλήσουμε θυμηθήκαμε το καλοκαίρι στην Νάξο, στο σπίτι του Δημήτρη στην Απείρανθο που είχαμε βρεθεί  όλοι μαζί. Εκείνες μένανε στο σπίτι του, εγώ ήμουν με άλλη παρέα και πήγα να τους βρω. Ζεστός, γελαστός, φιλόξενος – το διαπίστωσα για άλλη μια φορά. Γιατί δεν ξέρω πώς, ενώ δεν κάναμε ποτέ παρέα και δεν ήμασταν φίλοι κολλητοί, ο Δημήτρης ήταν και για μένα (όπως και για πάρα πολλούς άλλους) κάποιος που τον ήξερα από πάντα και όποτε τον ξανάβρισκα απλώς συνέχιζε η γνωριμία σαν μια παλιά φιλία.

Κάποια στιγμή, δεν ξέρω πια ποιές ήτανε οι χρονιές, στα τέλη του περασμένου αιώνα, με φώναξε να δουλέψω σ’ έναν καινούργιο ραδιοφωνικό σταθμό όπου ήταν διευθυντής. Έκανα το πρωϊνο 8 με 10. Ήταν σταθμός με «καλά» Ελληνικά τραγούδια, αλλά δεν άντεξα το… πρωϊνό ξύπνημα και η «συνεργασία» δεν κράτησε πολύ. Ήταν τόσο ευγενικός και ανεκτικός με όλους, ένα χαμόγελο πολύ φωτεινό βλέπω μπροστά μου όταν τον σκέφτομαι. Όταν έμενε πίσω από την ΕΡΤ στην αγία Παρασκευή είχα πάει σ’ ένα πάρτυ σπίτι του – ήξερε να κάνει πάρτυ – και το λέω γιατί κάτι δείχνει αυτό, είναι λίγοι που «τόχουν» να κάνουν πετυχημένα πάρτυ.

Ήταν τρυφερός, διακριτικός, καλός φίλος, δημιουργικός άνθρωπος, απόλυτα ερωτεύσιμος, αγαπητός όσο πολύ λίγοι. Πρόσφατα, πριν δυό χρόνια δηλαδή, όταν φτιάχναμε toportal.gr με την Ηλέκτρα, τον Νίκο και τον Γιώργο, ήρθε να μας βοηθήσει, να μας δώσει ιδέες, να βρει λύσεις. Και έγραφε πολύ ωραία, όποτε ήθελε. Έχει γράψει 19 κείμενα για toportal.gr. Ο ίδιος κάποια στιγμή μας είχε πει ότι το κείμενο για την μητέρα του ήταν το πιο αγαπημένο του. Το πιο «διάσημο» ήταν ένα κείμενο που είχε γράψει τον Μάϊο του 14 με τον τίτλο-παγίδα «Γιατί δε θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό το «ν» που έλειπε από το «Γιατί δε…» δεν το πρόσεξε κανείς και πάνω από 200.000 άνθρωποι τρέξανε να διαβάσουνε γιατί «Δε θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ» ο Δημήτρης Μπαρδάνης που το γράφει μάλιστα και στο toportal.gr το τόσο «Τσιπρικό».

Έφυγε λοιπόν ο Δημήτρης στα 53 του. Με την γυναίκα του την Μαρία έχουν έναν γυιό 8 χρονών. Αρχές Ιανουαρίου του 2014 έγραψε το «Merry οι τρείς μας» -  διαβάστε το οπωσδήποτε.

Δεν ήταν άρρωστος, ήταν μια χαρά, έφυγε στον ύπνο του – δεν ξύπνησε.

Η κηδεία του γίνεται αύριο Τρίτη, 5 το απόγευμα, στη Βούλα.

Εμείς εδώ στο  toportal.gr διαλέξαμε 5 από τα 19 κείμενα που έγραψε για εμάς. Σας προτρέπουμε να αναζητήσετε και τα υπόλοιπα – δίπλα σε κάθε κείμενο βγαίνουν και άλλα δικά του, πηγαίνετε από το ένα στο άλλο.

Δημήτρη γεια, δεν θα σου άρεσαν τα πολλά λόγια, ιδίως τα δακρύβρεχτα. Να προσέχεις τον γυιό σου και την γυναίκα σου από εκεί που είσαι  τώρα – και όλους εμάς τους υπόλοιπους.

We need all the help we can get, όπως θα λέγανε και στην ορεινή Νάξο…

(Για μεγαλύτερη ευκολία, και τα 19 κείμενα του Δημήτρη για toportal.gr θα τα βρείτε εδώ, 10 στην πρώτη σελίδα και 9 στην δεύτερη...)