Καλή εβδομάδα everybody!

του Άρη Δαβαράκη

Η Ζωή Νάχει δικαιώνει μεγαλοπρεπώς (κυριολεκτικά μεγαλοπρεπώς) με τελετουργικά και «Θεσμικές» μεγαλοστομίες (εις την καθαρεύουσαν) όσους από μας την μυριστήκαμε σε διάφορες στιγμές της θητείας της και αντιδράσαμε τρομαγμένοι. Προσωπικά κατατρόμαξα εκείνο το βράδυ που μέσα από το «κανάλι Της» ανέκρινε τον Λάμπη Ταγματάρχη και τον Διονύση Τσακνή με ύφος λαϊκής δικαστίνας του βουνού: «Που είσαστε κύριε Ταγματάρχη την νύχτα που έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ»;  Ανατρίχιασα. Μια πληρωμένη απάντηση θα ήταν «έτρωγα με τον Αντώνη Σαμαρά στο Blue Pine, στην Κηφισιά», αλλά που τέτοια κουράγια για αστειάκια. Αισθανόσουνα σαν να ήταν έτοιμο το εκτελεστικό απόσπασμα να τον αποτελειώσει τον ανακρινόμενο αν έπεφτε σε λάθη και αντιφάσεις – και, χωρίς πλάκα, εμένα αυτή η στιγμή μου φάνηκε πολύ ακραία, δεν υπήρξε αντίστοιχή της στον κοινό μας βίο μετά την χούντα. Ήταν μια στιγμή καθοριστική γιατί άρχισα να παρατηρώ την χαώδη διαφορά νοοτροπίας που υπάρχει στην Αριστερά αυτή που έχει μείνει προσκολλημένη σε όσα συνέβησαν στον εμφύλιο, και στην άλλη αριστερά που ανήκει στο σήμερα και εντάσσει τους αγώνες της μέσα στην παγκοσμιοποίηση και την παγκόσμια εξέλιξη με τις επείγουσες προτεραιότητες της – όπως είναι το μεταναστευτικό και ακόμα πιο συγκεκριμένα οι πρόσφυγες από την Συρία που είναι εδώ, χρειάζονται βοήθεια για να βρούνε λύσεις και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί ασχολούμαστε συνεχώς με τα δικά μας προβλήματα, που μόνοι μας δημιουργούμε και δεν αποφασίζουμε να τα λύσουμε.

Ξεκίνησα από την ΠτΒ αυτόματα (νομίζω μέχρι την Πέμπτη θα είναι ΠτΒ)  – γιατί η προβολή της (λόγω της παθιασμένης της μανίας για αυτοπροβολή) είναι τεράστια και δεν μπορεί το μυαλό να την παρακάμψει. Το σύντομο πέρασμά της από την πασαρέλα της «θεσμικής τρόϊκας» (ΠτΔ, Πρωθυπουργός, ΠτΒ) ήταν πραγματικά πάρα πολύ χρήσιμο γιατί ήταν ενδεικτικό. Δεν το θέλουμε αυτό το πράγμα (όπως και να το λένε) στην Δημοκρατία μας την τόσο ταλαιπωρημένη. Η Αριστερά που μάχεται πραγματικά για μιαν ελπίδα πως θα μπορέσει, μέσα στην παγκόσμια σκληρή πραγματικότητα, να ανακουφίσει και να βοηθήσει τους πιο σκληρά δοκιμαζόμενους (πρώτα απ’ όλα) είναι το ζωντανό υγιές κύτταρο που έχει ανάγκη η κοινωνία μας που από το 80 μέχρι και το 10 είχε εντελώς χοντροπετσιάσει και δεν μπορούσε κάν να την διακρίνει την αδικία και την μεγάλη κατρακύλα. Αυτή η Αριστερά που θέλει να αγωνιστεί σήμερα μέσα στο γήπεδο του ρεαλισμού για έναν καλύτερο κόσμο είναι πολύτιμη. Η άλλη, πέρα από την ιστορική-μουσειακή αξία της, δεν μπορεί να μας αφορά.  Χρειάστηκαν 7 ολόκληροι μήνες του 2015 για να φανεί η διαφορά ανάγλυφα – αλλά έγινε και αυτό. Ο Χρόνος και το Χάος ξέρουν πολύ καλά πώς να παρεμβαίνουν στην σκέψη μας άμεσα και έμμεσα και να την ανασυγκροτούν, να την ανακαινίζουν, να την φορτίζουν με καινούργιο υλικό, εικόνες, εντυπώσεις, ζωντανά παραδείγματα – για να μπορεί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.

Η εξέλιξη του είδους σήμερα Δευτέρα παγώνει πολιτικά για τρείς μέρες: Την «τρίτη εντολή» την παραλαμβάνει ο κύριος Λαφαζάνης και, φυσικό είναι και απολύτως κατανοητό, θα προσπαθήσει να την κρατήσει αποφασιστικά για τρείς μέρες ώστε να κερδίσει ακόμα λίγο τζάμπα προεκλογικό διαφημιστικό χρόνο – εκείνος βλέπετε δεν διαθέτει «θεσμικό» τηλεοπτικό κανάλι  πανελλήνιας εμβέλειας. Θα ακούσουμε λοιπόν συγκλονιστικές δηλώσεις τύπου «η επόμενη βουλή, θα το δείτε, θα είναι η έκπληξη, θα είναι αντιμνημονιακή Βουλή». Πως το λέτε αυτό κύριε Παναγιώτη μας – αλλά τι να ρωτήσεις, μήπως θα βγάλεις άκρη; Αφού η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηφίσει μνημόνια, ο κύριος Παναγιώτης μάλλον οραματίζεται μια κοινοβουλευτική ομάδα με 151 βουλευτές τουλάχιστον. Εκτός αν προσθέτει και την ΧΑ στους «αντιμνημονιακούς» οπότε και 130-135 βουλευτές να έχει ο ίδιος, μαζί με την ΧΑ θα ξεπεράσουνε τους 151 και η καινούργια Βουλή θα είναι πράγματι «αντιμνημονιακή».

Ναι, έχουμε τώρα άλλες τρείς μέρες «καθυστέρηση» μετά από αυτήν του κ. Μεϊμαράκη, αλλά τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του, την Πέμπτη θα την παραδώσει και ο ηγέτης της ΛΑΕ την εντολή και από εκεί και πέρα πάμε για εκλογές εντός 20 ημερών. Την Πέμπτη θα είναι 27, ο μήνας έχει 31, άρα την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου θα πάμε στις κάλπες – κανονικά.

Κρίμα όμως που οι εντολές είναι μόνον τρείς. Αν πηγαίναμε σε διψήφιες απόπειρες θα φτάναμε και στην «11η Εντολή» που την ξέρουν μόνον οι τρελλοί – κι’ όλης της γής οι σκλάβοι…

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 2 έτη)

    <...Η Αριστερά που μάχεται πραγματικά για μιαν ελπίδα πως θα μπορέσει, μέσα στην παγκόσμια σκληρή πραγματικότητα, να ανακουφίσει και να βοηθήσει τους πιο σκληρά δοκιμαζόμενους (πρώτα απ’ όλα) ...>

    Πολύ φοβάμαι ότι ύστερα από όσα έγιναν και κυρίως κανόνισε, συμφώνησε και υπέγραψε ο ΤΣΙΠΡΑΣ αυτούς τους 6 μήνες μόνο και το άκουσμα της λέξης "Αριστερά" στο στόμα του, φέρνει εμετό σε όλους τους "πιο σκληρά δοκιμαζόμενους" . Ειδικά όταν λέει ότι θα τους φροντίσει "πρώτα απ' όλα" εκεί πια τα ξερατά πετάγονται βίαια και αυτόματα σαν μια ανακλαστική αντίδραση από παιδί που έχει αρρωστήσει από γαστρεντερίτιδα.

loading..