Πως (προσωρινά) αποφύγαμε τα χειρότερα…

Του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου

Την γλύτωσε η χώρα στο παρά πέντε ή έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας;

Η δική μας εκτίμηση προκρίνει την δεύτερη εκδοχή. Γι αυτό και πιστεύουμε ότι οι πραγματικοί δημοκράτες σε τούτη την χώρα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι εχθροί της ελληνικής ανοικτής κοινωνίας αδίστακτοι. Τα γεγονότα, όμως, τους αποκαλύπτουν.

Οι κρίσιμες ώρες

Το σχέδιο με ονομασία «προστασία του νομίσματος της χώρας», δηλαδή προστασία του ευρώ, κρατήθηκε ως τώρα μυστικό. Ολίγοι το γνωρίζουν. Όμως, το συνέταξαν και το εκτέλεσαν από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Πρ.Παυλόπουλος και ο κεντρικός τραπεζίτης κ.Ι Στουρνάρας, σε συνεργασία με Ολάντ, Γιούνκερ, Σουλτς και Μάριο Ντράγκι.

Γιατί, θα πρέπει να ξέρετε ότι όλο αυτό το διάστημα που οι κ.κ. Βαρουφάκης και Λαφαζάνης επεξεργάζονταν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, πιθανόν και την μετατροπή του πολιτεύματος σε …Λαϊκή Δημοκρατία, τόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκαναν αγώνα αποτροπής των σχεδίων αυτών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

Οι σχέσεις Πρ. Παυλόπουλου και Ι.Στουρνάρα είχαν διαταραχθεί το 2012, όταν ο σημερινός κεντρικός τραπεζίτης –με την ιδιότητα τότε του υπουργού Οικονομικών– είχε δηλώσει σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι τα έτη 2007-2009 ήταν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία. Μία δήλωση που θεωρήθηκε αιτία πολέμου ανάμεσα στους καραμανλικούς και στον κ. Στουρνάρα –με τον κ. Παυλόπουλο να τον κατηγορεί ευθέως ότι παίζει το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ, ότι ήταν ο εκλεκτός του Κ. Σημίτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από την επίθεση αυτή βρισκόταν το Μέγαρο Μαξίμου, ένοικος του οποίου ήταν ο Αντ. Σαμαράς.

Έκτοτε οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν τυπικές. Ήλθε όμως να τις αναθερμάνει, πριν από λίγους μήνες, ο …Γ.Βαρουφάκης.

Ήταν γνωστές και στους δύο οι απόψεις του κ. Βαρουφάκη για το Plan B, αφού και οι δύο βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τους έξω και ενημερώνονταν. Μετά το μεγάλο φιάσκο της συνεδρίασης του Eurogroup στην Ρίγα, ο Ι. Στουρνάρας επικοινωνεί με τον Πρ. Παυλόπουλο: «Πρόεδρε, κινδυνεύει η χώρα, πρέπει κάτι να κάνουμε» ήταν τα λόγια του κεντρικού τραπεζίτη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και τότε μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο το οποίο προέβλεπε πάση θυσία την διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας, αλλά και της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας.

Άρχισαν και οι δύο τα τηλεφωνήματα, στην αρχή στους ομολόγους τους και εν συνεχεία επεκτάθηκαν ακόμα και σε Ευρωπαίους Επιτρόπους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για παράδειγμα, είχε συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον πρόεδρο Ολάντ, όσο και με τον κ. Γιούνκερ. Ο κ. Στουρνάρας με τον κ. Ντράγκι, με τους κ.κ. Μοσκοβισί, Σαπέν και με κεντρικούς τραπεζίτες. Είχαν αποφασίσει ο μεν Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην υπογράψει καμμία απόφαση που θα έθετε σε κίνδυνο την νομισματική σταθερότητα (όποιες επιπτώσεις και αν είχε αυτό), ο δε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να εξασφαλίσει την ρευστότητα μέσω των μηχανισμών του ELA.

Για να πετύχει όμως το σχέδιο έπρεπε να απενεργοποιηθεί ο κ. Βαρουφάκης. Την επομένη του δημοψηφίσματος, ο ταλαντούχος υπουργός αποπέμφθηκε μετά πολλών επαίνων από την κυβέρνηση και σε λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε και το σκοτεινό Plan B του. Ο κ. Παυλόπουλος όμως δεν σταμάτησε τις προσπάθειες. Συνέχισε τις επικοινωνίες με τους ομολόγους του, για να τους διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου (με την περίφημη Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε 17 ώρες) θα περνούσε στην Βουλή με πλειοψηφία πάνω από 220 ψήφους. Όπως και έγινε.

Το δράμα όμως δεν έχει τελειώσει. Οι δυνάμεις του ολοκληρωτισμού διατηρούν όλα τα ερείσματά τους και θα παίξουν τα ρέστα τους τις εβδομάδες που ακολουθούν. Έχουν δε πίσω τους όλο τον οχετό του «λόμπυ της δραχμής», που θα χρηματοδοτήσει τα δόλια σχέδιά τους.

Αυτό το δόλιο σχέδιο, εξάλλου, μετέφεραν προς την γερμανική πλευρά οι Ρώσοι σύμβουλοι του Βλαδίμηρου Πούτιν, οι οποίοι, στην διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο Λαφαζάνης στην Μόσχα, κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με έναν επικίνδυνο καραγκιόζη, η δουλικότητα του οποίου θεωρήθηκε ύποπτη. Από την άλλη πλευρά, οι Λιθουανοί ανακάλυψαν το σχέδιο Βαρουφάκη –το οποίο επιβεβαίωσε στον Β. Σόϊμπλε και ο Τζωρτζ Σόρος, φοβούμενος ότι ο «φίλος» του Έλληνας υπουργός έπαιζε πρόστυχο παιχνίδι κατά της Δύσης και της ευρωζώνης.

Έτσι, για να προλάβει τα χειρότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέθεσε πρόταση για προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη λέγοντας, εμμέσως πλην σαφώς, στον εθνικό μας νάρκισσο «Ιδου ή Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Η αριστοτεχνική αυτή πρωτοβουλία του Γερμανού ΥΠΟΙΚ βραχυκύκλωσε τα σχέδια των δραχμιστών και ανάγκασε σε παραίτηση τον Γ.Βαρουφάκη –ο οποίος, αμέσως μετά το δημοψήφισμα και το «όχι», είχε σπεύσει να προκαταβάλει και τις κινήσεις του πρωθυπουργού.

Χωρίς αμφιβολία, η Ελλάδα με την σημερινή κυβέρνησή της απέφυγε τα χειρότερα. Πλην όμως, οι άνθρωποι που επιβουλεύονται την δημοκρατία και την ευρωπαϊκή της πορεία κάθε άλλο παρά εξουδετερώθηκαν. Βρίσκονται πάντα στο πολιτικό προσκήνιο και τα σχέδιά τους δεν έπαψαν να ισχύουν. Κάθε άλλο. Μετά, μάλιστα, την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, υπάρχει σοβαρή προοπτική οι ομολογημένες πλέον επιδιώξεις τους να ενισχυθούν. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικός θα είναι ο ρόλος των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Τα χειρότερα για την χώρα τελούν, λοιπόν, υπό αναστολή και αυτό είναι κάτι που οι πολιτικές δυνάμεις της δημοκρατίας πρέπει να λάβουν σοβαρότατα υπ’ όψιν τους. Η φαιοκόκκινη πανώλη είναι απέναντί τους.*Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  <... ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέθεσε πρόταση για προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη λέγοντας στον εθνικό μας νάρκισσο «Ιδου ή Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Η αριστοτεχνική αυτή πρωτοβουλία του Γερμανού ΥΠΟΙΚ βραχυκύκλωσε τα σχέδια των δραχμιστών και ανάγκασε σε παραίτηση τον Γ.Βαρουφάκη ...>

  Όταν ο Σόιμπλε κατέθεσε την πρόταση του ήταν ΜΕΤΑ που είχαν παραιτήσει το Βαρουφάκη και ΜΕΤΑ που ο Τσιπρας έκανε το ΟΧΙ ναι ...

  Το κείμενο αποδεικνύει κάτι που όλοι μας υποψιαζόμασταν εξ αρχής. Ότι δεν κυβερνούσε η εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης. Πουθενά δεν αναφέρεται ο Τσιπρας ! Όλο ο Στουρνάρας και ο Παυλοπουλος έκαναν, έγραψαν, μίλησαν... Αυτό το κείμενο μόνο του αν ισχύει αρκεί για έγγραφη παραδοχή συνωμοσίας και πραξικοπήματος.

  Τέλος κουβέντα δεν γίνεται για τα 560 δις ! 240 δις παράνομο χρέος + 340 δις οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις. Πορίσματα που ΔΕΝ αμφισβητήθηκαν από κανέναν ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ 2 ολόκληρους μήνες από τις 18 Ιουνίου. Αντίθετα αναγνωρίστηκαν από τον ΟΗΕ και υποστηρίζονται ακόμη και στη Γερμανία.

  Ποιο πλαν Β λοιπόν και δραχμή; Μια οικονομία των 120 δις ΑΕΠ όταν πληρώνει τοκοχρεολύσια 240 δις παράνομο χρέος θα γονατίσει, πόσο μάλλον όταν χρήζει και αρκετών μεταρρυθμίσεων. Τα 340 δις είναι 3 φορές περίπου το ΑΕΠ μας. Πόσο ΑΕΠ θα είχαμε σήμερα - και ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ανάγκες δανεισμού- ύστερα από 70 ολόκληρα χρόνια εκμετάλλευση όλων αυτών των υποδομών που μας κατέστρεψαν τότε;

  Με ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ θα είχε όλο το χρόνο ο κ.Τσιπρας να ξανακτίσει αυτές τις υποδομές και να εφαρμόσει ΌΛΕΣ τις μεταρρυθμίσεις. Το πιθανότερο μάλιστα εντός ευρώ. Όμως κουβέντα γι'αυτά στο άρθρο. Δεν ήρθε καν το πόρισμα στη Βουλή για συζήτηση! Αφού ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ παρασκηνιακά ο Στουρνάρας.

  Οι τραπεζίτες θέλουν οι χώρες να χρωστούν, όχι να προκόβουν. Ειδικά οι πλούσιες που μπορούν να πληρώνουν τα τεράστια τοκοχρεολύσια από δάνεια που ωθούν τους πολιτικούς τους να υπογράφουν. Με εξαγορά ή απειλές.

loading..