Δεκαπενταύγουστος*: Ραντεβού την Δευτέρα!

του Άρη Δαβαράκη

Της Παναγίας 2015. Σε όλες τις μεγάλες εκκλησίες, τα εκκλησάκια και τα ξωκλήσια της Ελλάδας* θα γίνει, γίνεται ή έγινε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία Της. Όπως ίσως ξέρετε, αν με διαβάζετε, την αγαπώ πολύ την Παναγία που συνέλαβε τον Λόγο και γέννησε τον Ιησού που ήρθε για να μας πει πως δεν χρειάζονται πολλά για να είμαστε καλά όσο ζούμε σ’ αυτόν τον πλανήτη – αρκεί η αγάπη. Δεν μας είπε πολλά ο Ιησούς, δεν μας κούνησε το δάχτυλο και δεν ήταν αυστηρός μαζί μας: Κάθε άλλο. Όντας ο ίδιος τέλειος άνθρωπος χωρίς να χάνει τίποτα από την Θεϊκή Του υπόσταση, αφού δούλεψε κάποια χρόνια σαν ξυλουργός σεμνά και ταπεινά, μας άφησε μια κληρονομιά πολύ απλή στα λόγια, καθόλου μπερδεμένη, καθόλου «θεολογική» επιστημονικά. «Τεκνία αγαπάτε αλλήλους».  Αυτό είναι αρκετό. Αλλά εμάς μας μοιάζει πιο δύσκολο απ’ οτιδήποτε άλλο – προτιμάμε να πάμε στο φεγγάρι και να εξερευνήσουμε το σύμπαν ολόκληρο με τα διαστημόπλοιά μας, παρά ν’ αγαπηθούμε – να βάλουμε την αγάπη πάνω απ’ όλα. (Νομίζω ότι το μεγαλύτερο ζόρι μας είναι να την βάλουμε πάνω από «τα λεφτά», γι’ αυτό βασανιζόμαστε και βασανίζουμε δισεκατομμύρια ψυχές στην υπόλοιπη ανθρωπότητα που φυτοζωεί στην Αφρική, την Ασία και όλες τις φτωχογειτονιές του κόσμου, χωρίς νερό, φαϊ και φάρμακα – συν τους βομβαρδισμούς που δεν σταματούν ποτέ «για το καλό της ανθρωπότητας» πάντα.)

Πάλι ξέφυγα όμως. Είναι της Παναγίας σήμερα Σάββατο 15 Αυγούστου. Το Eurogroup της Παρασκευής πήγε πολύ καλά (απ’ όσο μπορώ να κρίνω βέβαια). Μάλλον ανέλπιστα καλά. Μας δίνεται πάλι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να τακτοποιήσουμε επιτέλους τα του οίκου μας και να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που θα μας οδηγήσουνε στον ίδιο βηματισμό με τις χώρες του πυρήνα της Ευρώπης – αφού τόσο το θέλουμε οι περισσότεροι να μην απομονωθούμε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης. Αλλά, όσο και αν οι εξελίξεις είναι σημαντικές και ραγδαίες και αλλάζουν, όπως είναι φυσικό,  και το πολιτικό τοπίο, δεν παύει σήμερα να είναι  Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα – η Κοίμηση της Θεοτόκου, μια γιορτή πολύ μεγάλη που, στην Πατρίδα μας, ξεπερνάει κάθε «επικαιρότητα».   

Για toportal.gr που λειτουργεί ως πολύ μικρή βιοτεχνία χειροποίητη με τη συνεργασία του Γιώργου Χαλκιαδάκη και του υπογράφοντος αποκλειστικά, ο Δεκαπενταύγουστος είναι αργία. Σκεφτήκαμε τι να κάνουμε ώστε να μπορέσει ο μεν Γιώργος να πάει στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Παλιά Ελλάδα, εγώ δε να συγκεντρωθώ εκεί που θέλει η ψυχή μου χωρίς να κουραστούμε γιορτάρα μέρα. Να μπορέσουμε δηλαδή, έστω και αργά  το βράδυ της Παρασκευής, να αποδεσμευτούμε από τις εξελίξεις μέχρι το απογευματάκι της Κυριακής, οπότε θα πρέπει να εργαστούμε πάλι αποφασιστικά για toportal.gr της Δευτέρας 17 Αυγούστου με τις ραγδαίες εξελίξεις που ήδη δρομολογούνται μετά την ευτυχή -αλληλούϊα!-  κατάληξη του Eurogroup της Παρασκευής.

Είπαμε να το σκεφτούμε. Να κάνουμε αφιέρωμα, να αναδημοσιεύσουμε τα κείμενα που είχαμε δημοσιεύσει πέρσι τέτοια μέρα όταν είμαστε ακόμα βιοτεχνία μεν αλλά τετραμελής τότε – με διπλή δηλαδή ευκινησία και δυνατότητες, να κάνουμε ένα google-search «Παναγία-Θεοτόκος-Παρθένος Μαρία-Κοίμηση της Θεοτόκου» να βρούμε κείμενα (Κόντογλου, Παπαδιαμάντης, πατερικούς λόγους για την Κοίμηση) αλλά μας φάνηκε ακόμα πιο δύσκολο. Το ζήτημα δεν ήταν βέβαια να το κάνουμε πιο δύσκολο αλλά πιο εύκολο.

Σίγουροι λοιπόν πως δεν θα μας παρεξηγήσετε και πως «θα κάνετε αγάπη» (είναι αγιορείτικη έκφραση αυτή, «κάνε αγάπη αδερφέ μου και πιάσε ένα ροδάκινο»), τα αφήνουμε όλα όπως ήταν χτές, Παρασκευή 14 Αυγούστου – με αυτό το επεξηγηματικό κειμενάκι καπάκι. Αργία πλήρης. Ακίνητοι.

Σάββατο βραδάκι θα σας ετοιμάσουμε το κλασσικό μας Κυριακάτικο…top-20, με τα 20 πιο διαβασμένα κείμενα της εβδομάδας –βάσει Google Analytics. Και την Κυριακή το βράδυ, μεσάνυχτα και κάτι, θα επανέλθουμε, όπως είπαμε, στους έντονους ρυθμούς του παράξενου αυτού Αυγούστου του έτους 2015.

Μέχρι τότε Καλή Παναγιά – για όσους την αγαπούν και την πιστεύουν – καλό Σαββατοκύριακο για όλους τους υπόλοιπους και…

Με γεια το μνημόνιο Πατριώτες! 

* Κοίμηση της Θεοτόκου, Φολέγανδρος
 Είναι η σπουδαιότερη εκκλησία της Φολέγανδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο βράχο πάνω από τη Χώρα και είναι χτισμένη στη θέση αρχαίου Ιερού. Στον αυλόγυρο και στο εσωτερικό του Ναού υπάρχουν εντοιχισμένες αρχαίες επιγραφές και βάσεις αγαλμάτων. Πρόκειται για μονόκλιτη πολύτρουλη βασιλική με ψηλό καμπαναριό. Υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή του 1687 που αναφέρεται στην ανακαίνιση του ναού ο οποίος πήρε τη σημερινή του μορφή με επισκευές που ξεκίνησαν το 1816 και τελείωσαν το 1821. Το μαρμάρινο τέμπλο, ο αρχιεπισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας είναι έργα του Τηνιακού μαρμαρογλύπτη Καπαριά. Η θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στην εκκλησία, συνδέεται με πειρατικές ιστορίες και θρύλους της Φολεγάνδρου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Πολύ θα ήθελα να εισβάλουν 2500 λαθρομετανάστες, με άγριες διαθέσεις μάλιστα, στην Τήνο το 15Αυγουστο ... Σίγουρα θα βοηθούσε πολλούς να δουν "το φως το αληθινό" σχετικά με πολλά θέματα που όσο "πέρα βρέχει" τα ωραιοποιούν εμφανίζοντας τα σαν τον ουρανό με τ' άστρα...

    Τι θαύμα πια να κάνει η Παναγία μόνη της απέναντι σε τόσα ψέματα ;

loading..