Σβήστε τα φώτα: βλέπω αστέρια από τον έρωτα του Δία, τις Περσείδες

της Δάφνης Χρονοπούλου

Γύριζα σπίτι πολύ αργά τις τελευταίες νύχτες κι από την περασμένη Κυριακή το βράδυ μόλις βγω από το αυτοκίνητο στο σκοτάδι του κήπου μου τα αστέρια πέφτουν μπροστά μου, άλλα οριζόντια κι άλλα σε καμπύλες που δίνουν την εντύπωση πως σημαδεύουν, σαν ουράνια τόξα, επίγειους κι επιθαλάσσιους θησαυρούς.

Είναι η βροχή των αστεριών που είδε η Δανάη στην αγκαλιά του Δία, είναι τα δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου, τα "πεφταστέρια" που εκπληρώνουν τις ευχές. Είναι η Περσείδες, οι διάττοντες αστέρες του Αυγούστου τα άστρα των ευχών και των φρούδων ελπίδων που γέννησαν τον ορφανό βασανισμένο ημίθεο.

Η Δανάη μαράζωνε φυλακισμένη σε σκοτεινό κελί από τον πατέρα της επειδή οι χρησμοί είχαν προβλέψει ότι ο γιος της θα σκότωνε τον παππού του. Μα βρίσκει τρόπο ο έρωτας κι απ' τη βροχή των αστεριών γεννήθηκε ο Περσέας ο ημίθεος που πετάχτηκε στη θάλασσα με τη μάνα του από τον παππού, ανδρώθηκε στη Σέριφο, ταλαιπωρήθηκε από τον πατριό κι αντιμετώπισε Μέδουσα και Γοργόνες.

Αν δεν είστε σε κέντρο πόλης σβήστε τα πια τα φώτα (ούτως ή άλλως έχω κουραστεί να σας το λέω και για άλλους λόγους) ώστε να έχετε κι εσείς τη δική μου τύχη, να μοιραστείτε το ετήσιο φαινόμενο με όλα τα μάτια νεκρών και ζωντανών που απόλαυσαν κι απολαμβάνουν στους αιώνες το μαγικό αυτό θέαμα της χρυσής βροχής.

 

* * *

Από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης:

Στο βόρειο ημισφαίριο η ετήσια βροχή των Περσείδων είναι σίγουρα η δημοφιλέστερη, ειδικά τις χρονιές που η φάση της Σελήνης δεν φωτίζει τον ουρανό και το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Μια τέτοια χρονιά είναι και η φετινή! Η Σελήνη που βρίσκεται στο τελευταίο τέταρτο θα μας επιτρέψει να θαυμάσουμε το μοναδικό αυτό φαινόμενο, σε όλο του το μεγαλείο.

Ο αστερισμός του Περσέα και το ακτινοβόλο σημείο των Περσείδων όπως ανατέλλει στα Βορειοανατολικά με τη 1.30 τα ξημερώματα.

Κάθε βράδυ του Αυγούστου, μπορούμε να εντοπίσουμε Περσείδες στον ουρανό (κοιτάζοντας προς το ακτινοβόλο σημείο στον αστερισμό του Περσέα). Το φαινόμενο όμως θα κορυφωθεί στις 11, 12, 13 και 14 Αυγούστου (ξημερώματα, η ώρα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία), με το μέγιστο να υπολογίζεται στις 13 Αυγούστου.

Μέχρι και 50 μετέωρα την ώρα μπορούμε να παρατηρήσουμε μια ασέληνη νύχτα όπως αυτή της 13ης Αυγούστου.

Τι είναι ένα “πεφταστέρι” ή “μετέωρο”;

Τα “πεφταστέρια” δεν είναι “αστέρια που πέφτουν” αλλά μικροί κόκκοι αστρικής σκόνης που αναφλέγονται καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα αναπτύσσοντας τεράστιες ταχύτητες. Αλλιώς ονομάζονται μετέωρα ή διάττοντες αστέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μετέωρο από την βροχή των Περσείδων αναφέρεται ως “ο Περσείδης” και όχι “η Περσείδα” όπως συχνά ακούγεται.

* * *

Εικόνα:
Η Δανάη κι η χρυσή βροχή (αν προσέξετε θα δείτε το ωραίο προφίλ του Θεού πάνω δεξιά) από τον Τιτσιάνο, 1555-1560μ.Χ. Ο Τιτσιάνο ζωγράφισε το θέμα πολλές φορές, το συγκεκριμένο (λάδι σε καμβά) είναι αγαπημένο μου και βρίσκεται στη Βιέννη.

Το θέμα έχει ζωγραφιστεί πολύ και από την άλλη αγάπη μου την Artemisia Gentileschi το 1612.