Η δασκάλα μας η Ζωή

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

«​Τα μέλη της κυβέρνησης με το παράδειγμά τους, με την αυτοσυγκράτηση και την τήρηση των αρχών της πολιτικής και θεσμικής ευπρέπειας, θα πρέπει να δίνουν τον τόνο και να συγκροτούν το θεσμικό υπόδειγμα, ώστε αυτές οι αρχές να γίνονται σεβαστές και από την αντιπολίτευση…». Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο της επιστολής της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον κ. Τσίπρα, κηδεμόνα των δύο υπουργών Μάρδα και Πανούση, στους οποίους και προσάπτει ότι στρέφονται εναντίον της με «ανοίκειες και προσβλητικές δηλώσεις» και γενικώς ατακτούν. Ενδιαφέρον, διότι εφιστά την προσοχή του ενδιαφερόμενου κηδεμόνα στις βλαπτικές παρενέργειες που έχει η συμπεριφορά των ατακτούντων. Με αυτά που κάνουν θα πάρουν θάρρος και οι άλλοι, που έτσι κι αλλιώς είναι έτοιμοι για καζούρα και θα της χαλάσουν την τάξη.

Το θετικό με την κ. Κωνσταντοπούλου είναι ότι δεν διαψεύδει τις προσδοκίες που η ίδια δημιουργεί. Γνωρίζαμε από τη θητεία της στην αντιπολίτευση πως κάτω από ορισμένες συνθήκες ο οργανισμός της απελευθερώνει την ανεξέλεγκτη πλευρά του χαρακτήρα της, με απρόβλεπτες συνέπειες. Πολλοί πίστεψαν πως, αν αλλάξουν οι συνθήκες και από τα έδρανα των βουλευτών την ανεβάσουν στο προεδρείο, τα φαινόμενα θα περιορισθούν. Η ίδια απέδειξε πως μπορεί να παράγει τα ίδια συμπτώματα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο χαρακτήρας της έχει καθολική ισχύ, όπως οι νόμοι της επιστήμης. Υπηρετεί με συνέπεια τη δυστροπία της, είτε έχει να κάνει με υπάλληλο πρατηρίου βενζίνης είτε με νομοσχέδια από τα οποία εξαρτάται η σωτηρία της χώρας.

Πολλοί είχαν επισημάνει το δασκαλίστικο ύφος της. Ακούγοντάς την να εξηγεί τον Κανονισμό της Βουλής, περίμενες να ζητήσει από τους βουλευτές να βγάλουν μια κόλλα χαρτί για το έκτακτο διαγώνισμα. Ακόμη δεν ήρθε η ώρα για το διαγώνισμα, ήρθε όμως η ώρα για την προειδοποιητική επιστολή προς τον κηδεμόνα. Μπορούμε να τον φανταστούμε με κομμένα τα φτερά, να περνάει την αίθουσα του γραφείου της και να την παρακαλεί να δώσει στα παιδιά μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί είναι καλά παιδιά, και διαβάζουν, δεν είναι ότι δεν διαβάζουν, απλώς, «ξέρετε, στην οικογένεια, τον τελευταίο καιρό έχουμε προβλήματα». Αυταρχική; Ελάτε τώρα. Αναγκάζεται να γίνει αυστηρή για το καλό των παιδιών και της δημοκρατίας. Η ψυχούλα της το ξέρει.

Το πραγματικό όμως ενδιαφέρον με την κ. Κωνσταντοπούλου εντοπίζεται στο ύφος της ρητορείας της. Είναι ο τέλειος συνδυασμός της κομουνισμένης απλοϊκότητας της ελληνικής αριστεράς και του μειξοκαθαρευουσιάνικου δικογράφου των ελληνικών δικαστηρίων. Έχει αφομοιώσει στην πολιτική της συμπεριφορά όλη την τυπολατρία, την υποκρισία και την κουτοπονηριά του δικηγόρου των ποινικών δικαστηρίων. Στην πραγματικότητα, αυτό που ζητάει από τον Τσίπρα στην επιστολή της είναι να εφαρμόσει στο Κοινοβούλιο και στους βουλευτές του τη βασική αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Η ίδια μπορεί να ψηφίζει και να λέει ό,τι θέλει, όμως η ίδια δεν είναι «σαν κι αυτούς». Η νομικίστικη τυπολατρία σε συνδυασμό με τη δυστροπία παντός καιρού νομίζω ότι μου δίνουν το δικαίωμα να συμπεράνω πως η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι ένα τέλειο προϊόν της ελληνικής φύσης.

Είναι απ’ αυτούς που δεν θα ήθελες να τρακάρεις με το αυτοκίνητό τους, δεν θα ήθελες να είναι διαχειριστές στην πολυκατοικία σου και δεν θα ήθελες με τίποτε να πάρει ο αέρας την ομπρέλα σου στην αμμουδιά και να τη ρίξει πάνω της. Δεν είναι η μόνη θα μου πείτε. Ναι, αλλά αυτή στο είδος της είναι ολοκληρωμένη, στα όρια του κλασικού.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  <...Υπηρετεί με συνέπεια τη δυστροπία της, είτε έχει να κάνει με υπάλληλο πρατηρίου βενζίνης είτε με νομοσχέδια από τα οποία εξαρτάται η σωτηρία της χώρας...>

  Όπως 240 δις ευρώ μανιπουλαρισμένο παράνομο δημοσιο χρέος, που αν σβυστεί θα σταματησει αμέσως η λιτότητα, θα επανέλθουν οι μισθοί σε ρυθμους ανάπτυξης με αποτέλεσμα ακριβως ανάπτυξη. Και 340 δις απο τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις που άν μας δωθούν θα γινουμε το κράτος που ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ θα ήμασταν σήμερα, 70 χρόνια μετά, αν τότε οι Γερμανοί δεν είχαν ΡΗΜΑΞΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΙ ολη τη χώρα...

  Ολα αυτά ο αρθρογράφος τα ονομάζει ειρωνικά επιμονή στη "δυστροπία" της ζωή να'χει Ζωής μας. Αφου αν δεν ήταν αυτή της η δυστροπία και επιμονή στην σωτηρία της χώρας και την αντίσταση στο καθε μορφής bullying είτε σε ενα βενζινάδικο απο καποιους βαλτούς είτε απο τα ΜΜΕ είτε απο τους διεθνείς εχθρούς της χώρας, σήμερα θα είχε δεχτει τα σίγουρα παρα πολλά λεφτά που της πρόσφεραν για να θάψει τοσο την επιτροπη λογιστικου ελέγχου όσο και τις γερμανικές αποζημιωσεις.

  Ο αρθρογράφος τα πούλησε όλα αυτά για πολύ λιγότερα, πόσα να του δίνουνε για να γράφει τέτοια 100-200 ευρώ το άρθρο; Παρόλ αυτά την ειρωνεύεται την ΠτΒ που αγωνίζεται φιλότιμα για όλους εμας.

  Ευχομαι να έρθει σύντομα η ώρα που ολοι αυτοί, που πλέον δωσιλογούν και κοροιδεύουν προσπαθώντας να γκρεμίσουν τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων ενυπογράφως πλέον και όχι με την κουκούλα, θα τιμωρηθούν για την προδοσία τους.

 • 2 Ο/Η Αθηνά έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ποιά θα είναι η τιμωρία φαντάζεστε ;

 • 3 Ο/Η ΑΘΗΝΑ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Πάντα με συγκλόνιζε το γεγονός ότι δύο νοήμονα πλάσματα μπορεί να έχουν τόσο αντίθετες απόψεις. Εκεί που ο ένας βλέπει φιλότιμες προσπάθειες ο άλλος να βλέπει διαταραγμένη προσωπικότητα, διχαστικό λόγο , υποκειμενικότητα , κατάχρηση καθήκοντος και τάσεις μεγαλομανίας. Ο ένας να νομίζει ότι δουλειά του προέδρου της Βουλής είναι να ξεχνά την κομματική του δέσμευση όταν προεδρεύει και να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της και ο άλλος να ονειρεύεται σχεδόν δηλώσεις πολιτικών φρονημάτων από την ανάποδη και μεταφορικά χαστούκια Γυμνασιαρχών . Ευτυχώς η Δημοκρατία αντέχει , νομίζω ακόμα, και τους δυο.

loading..