Βαγγέλης απαιτεί Τσίπρα

Του Απόστολου Διαμαντή

Θα μπορούσε να είναι η δήλωση του αιώνα, η απαίτηση του προσωρινού προέδρου της ΝΔ που τη διαβάσαμε στη Real την Κυριακή: «Ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να κυβερνήσει»!

Δηλαδή; Πως είναι υποχρεωμένος ο άνθρωπος; Δεμένο τον έχουμε στην καρέκλα; Μπορεί αύριο το πρωί να ερωτευθεί ή να χωρίσει και να επιλέξει διακοπές στο Βερμόντ. Δεν μπορεί να παραιτηθεί και να βάλει στη θέση του τον Κώστα Ήσυχο; Μπορεί. Κανένας άνθρωπος δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι, εφόσον δεν το επιθυμεί. Φαίνεται πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχει σαφή εικόνα των πραγμάτων, αλλά και της ανθρώπινης φύσης.

Αλλά ας υποθέσουμε, χάριν γούστου, ότι πράγματι ο Τσίπρας, για κάποιο περίεργο λόγο, είναι υποχρεωμένος από τη Θεία Πρόνοια να κατοικεί στο Μαξίμου. Ο Μεϊμαράκης τι δουλειά έχει να το θέλει αυτό; Πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι; Τι είναι, ο Ρούντι Ρινάλντι; Τι τον κόφτει, εάν ο Τσίπρας θα κυβερνήσει ή όχι; Τόσο ευχαριστημένος είναι από το πεντάμηνό του; Ο ίδιος δεν μας λέει ότι αυτό το πεντάμηνο κατέστρεψε τη χώρα; Επομένως; Τι θέλει; Να αφήσουμε τον Τσίπρα μια τετραετία να διαλύσει και ό,τι έχει απομείνει;

Η απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα, προφανώς, είναι ότι η χώρα κινδυνεύει και πρέπει να υπάρξει σταθερότητα, ώστε να ψηφιστεί η συμφωνία. Μα δεν είπε ούτε καν αυτό ο Β. Μεϊμαράκης. Δεν είπε δηλαδή πως για εντελώς έκτακτους λόγους η κυβέρνηση οφείλει να τελειώνει μέσα στον Αύγουστο με την συμφωνία και ακολούθως, εφόσον αυτό συμβεί, να μας αδειάσει τη γωνιά, διότι μας κατέστρεψε. Δεν είπε αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ. Είπε πως γενικώς ο Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να κυβερνήσει! Το ίδιο ακριβώς είχε πει μέσα στη Βουλή, με αρειμάνιο μάλιστα ύφος και η πρόεδρος Φώφη! Επέστησε στον Τσίπρα την προσοχή ότι πρέπει να κυβερνήσει!

Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο η αντιπολίτευση να παρακαλάει την κυβέρνηση να κυβερνήσει. Και αυτό σημαίνει ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καν ηγεσία. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Διότι τι θα πούνε στον ψηφοφόρο τους αύριο που θα γίνουν εκλογές; Ψήφισέ μας, ώστε να υποχρεώσουμε τον Τσίπρα να κυβερνάει; Αυτό ούτε σε ταινία με την Βασιλειάδου δεν θα το άκουγες.

Έχω άσχημα νέα όμως για τον Μεϊμαράκη και τη Φώφη: Ο Τσίπρας δεν είναι σε θέση να κυβερνά αιωνίως. Κάποτε, μετά από καμιά εικοσαριά χρόνια, προβλέπω ότι λόγω γήρατος θα παραιτηθεί. Και τότε θα πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες. Πως και άφησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τον Τσίπρα να παραιτηθεί;

Αυτό θα είναι το κρίσιμο θέμα για τον ιστορικό του μέλλοντος.