Οι εφτάψυχες γάτες της Μεσογείου

του Γιάννη Πάσχου

Ότι είχα  το πήρες, το άρπαξες, άδειασα, δε μου ‘μεινε τίποτε πια να δώσω. Ούτε εγώ, ούτε κι ο διπλανός μου. Με λήστεψες μια φορά, δύο, τρείς φορές και τώρα εποφθαλμιάς και επιβουλεύεσαι το καλοκαιρινό μου σύστημα. Δεν μιλάω για διακοπές, αυτές έτσι κι αλλιώς σκόρπισαν, μιλάω για το καλοκαιρινό μου σύστημα.

Το καλοκαιρινό μου σύστημα είναι  κληρονομικό, το έχω εντός μου, υπάρχει  μέσα μου εκ γενετής. Πως λέμε, κυκλοφορικό σύστημα, μυϊκό σύστημα, αναπνευστικό, πεπτικό, νευρικό, έτσι λέμε και καλοκαιρινό σύστημα. Είναι πλήρως ενσωματωμένο μέσα μου, αποτελεί δομικό στοιχειό της ύπαρξής μου. Για να γίνω πιο κατανοητός, αν επιχειρήσω να σου ξεκολώσω το αναπνευστικό σου σύστημα τέλειωσες,  το ίδιο θα συμβεί αν σου βουλώσω το πεπτικό. Ακριβώς  το ίδιο θα πάθω κι εγώ αν μου σκοτεινιάσεις το καλοκαιρινό μου σύστημα, θα λιώσω σαν κεράκι, δεν πα να λειτουργούν όλα τ’ άλλα συστήματα άριστα.

Η βεραντούλα, τα νυχτολούλουδα, τα δειλινά, οι σαρδέλες  του Θανάση, η λεμονάδα της Αφροδίτης, η ανατολή,  οι μπύρες του Κούλη, τα μπισκοτάκια της Αθηνάς, οι πρωινοί καφέδες, οι μεταμεσονύχτιες κουβέντες, οι σαγιονάρες, η Έλενα,  τα τζιτζίκια, η ζέστη, οι Weezer του Τσιτσό, η θάλασσα, τα κεφτεδάκια της Λίτσας, το χωριό, οι βάθρες της Σαμοθράκης, το κότσι της Ηρώς, ο γκιώνης, η άμμος, τα μεζεδάκια της Πόπης, οι Ύμνοι στη νύχτα του Novalis, η δροσιά στα πρωινά φύλλα, όλα αυτά κι πολλά άλλα, αποτελούν στοιχεία του πολύπλοκου     καλοκαιρινού συστήματος, όπως το στόμα, ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο για το πεπτικό σύστημα, όπως ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα για το νευρικό σύστημα. Αυτός είμαι. Έχω την ατυχία (ή την τύχη) να έχω ένα σύστημα περισσότερο από σένα. Γι αυτό, σε παρακαλώ, μην πιέζεις το καλοκαιρινό μου σύστημα, είναι ευαίσθητο και δεν υπάρχει γιατρός να το γιατρέψει, αλλά είναι και φοβερά αποτελεσματικό, ίσως νάναι το μοναδικό που με κρατά όρθιο σα γάτα όταν πέφτω, από ψηλά και με προστατεύει  από «το σιδέρου τν κακν ρρώστια (που σκορπάς) σα φυλαχτό».