Αλ. Τσίπρας: Οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο και της επαναστατικής τακτικής (ηχητικό)

avgi.gr

"Μόνο υπερήφανοι πρέπει να είμαστε που δώσαμε αυτή τη μάχη. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν επιχειρούνται. Αρνητικοί, δυσμενείς συσχετισμοί διεθνώς, αλλά επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού και την δυνατότητα εναλλακτικού δρόμου", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ρ/σ "στο Κόκκινο" και σημείωσε ότι "πρέπει να γίνει νηφάλιος απολογισμός του 6μήνου της διαπραγμάτευσης".

Υπογράμμισε ότι "δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για όσα έγιναν, άξιζε τον κόπο. Τα πράγματα για την οικονομία είναι αναστρέψιμα", επεσήμανε και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα με θετικούς όρους. Η ελληνική σημαία κυμάτιζε σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη". Χαρακτήρισε "μικρόμυαλους" όσους "πιστεύουν ότι η επανάσταση θα γίνει με εφόδους στα Χειμερινά Ανάκτορα", συμπληρώνοντας ότι "η συμφωνία είναι πύρρειος νίκη των δανειστών, αλλά ηθική νίκη της κυβέρνησης και της αριστεράς". "Οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο και της επαναστατικής τακτικής. Το έγραψε και ο Λένιν στο βιβλίο του 'Αριστερισμός, η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού'".

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι "στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής πέσαν πολλές φορές πολλά τρομοκρατικά σενάρια". "Ήξερα ότι αν έκανα αυτό που λέει η καρδιά μου [και έφευγα από τη Σύνοδο Κορυφής της 12/7], την ίδια μέρα θα έπεφταν τα υποκαταστήματα των τραπεζών εκτός Ελλάδας, ότι θα τελείωνε η ρευστότητα στο εσωτερικό, ότι η ΕΚΤ θα αποφάσιζε το κούρεμα των collaterals, θα κατέρρεε αμέσως η Eurobank και ίσως και η Εθνική. Δεν θα υπήρχε κούρεμα καταθέσεων [μόνο], δεν θα υπήρχαν καν αποταμιεύσεις", δήλωσε.

"Οι θεσμοί δεν ήταν ανεξάρτητοι, ούτε ουδέτεροι, αλλά στρατευμένοι σε ένα στρατηγικό σχέδιο", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι "δεν υπήρχαν 'καλές προθέσεις', υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση" και πως αυτή αποτελεί την "απόλυτη επιβεβαίωση του αδιέξοδου δρόμου που ακολουθεί η Ευρώπη".

"Είχαμε μπροστά μας μια αδιέξοδη ταπείνωση μιας κυβέρνησης. Ένα take it or leave it. Θα θυμάστε το "the game is over" Ευρωπαίου αξιωματούχου. Ήθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα", είπε και υπογράμμισε ότι "έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους, όλα στη φόρα και όλα ανοιχτά". "Έλεγα στο λαό και τη Βουλή τι ακριβώς σκοπεύω να κάνω. Είπα ακριβώς την αλήθεια και τον σχεδιασμό μου".

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, δήλωσε ότι από την Πέμπτη άρχισε να συνειδητοποιεί πως το όχι θα επικρατήσει και υποστήριξε ότι "κάποιοι ερμηνεύουν λάθρα και εκ του ασφαλούς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος". "Την Τετάρτη βγήκα και είπα στο λαό ότι δεν κάνω δημοψήφισμα για να βγούμε από το ευρώ, αλλά για να αποκτήσω παραπάνω διαπραγματευτική ισχύ. Το ερώτημα δεν ήταν "ναι ή όχι στο ευρώ"". "Δεν έπαιξα κορώνα γράμματα την ανθρωπιστική καταστροφή, την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων", τόνισε και υπενθύμισε ότι "η κυβέρνηση ήταν μαζί με το λαό απέναντι στους δανειστές. Αυτή ήταν μεγάλη νίκη, δεν το χαρίζουμε. Κάποιοι το ερμηνεύουν λάθρα και εκ του ασφαλούς", συμπληρώνοντας ότι "ολόκληρος ο κόσμος είδε ότι ο λαός μας αγωνίζεται για το δίκιο του".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη παρά τη ζημιά των capital controls και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους. "Θα είναι διαφορετική πλέον η κατάσταση στο επόμενο 6μηνο. Εν αμφιβόλω η πορεία της ευρωζώνης", είπε και ενημέρωσε ότι "το χρέος θα συζητηθεί αμέσως μετά το 1ο review του Noεμβρίου".

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "πρωτοφανές πείραμα" την αριστερή κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "η διακυβέρνηση δεν σημαίνει ότι παίρνεις τους θεσμούς της εξουσίας". Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στις εκλογές στην Ισπανία, δηλώνοντας ότι "οι Podemos είναι η επόμενη φάση της αλλαγής στην Ευρώπη".

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "την ίδια στιγμή που διαπραγματευόμασταν, ψηφίσαμε νόμους για την ιθαγένεια, το ποδόσφαιρο, τις φυλακές. Να μην μηδενίζουμε", είπε και συμπλήρωσε: "Να θυμόμαστε ότι δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στα δάσος, ότι θα είναι όλα εύκολα". "Είχαμε ένα προγραμματικό πλαίσιο. Διαπραγματευτήκαμε σε ασφυκτικές συνθήκες. Υπήρχε διαρκής αγωνία για να ανταποκριθούμε στις εσωτερικές υποχρεώσεις. Καταφέραμε να ψηφίσουμε ένα νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, (...) αποκαταστήσαμε μεγάλες αδικίες της μνημονιακής εποχής (καθαρίστριες, ΕΡΤ), το νόμο για τις δόσεις".

"Πρέπει να δούμε τα δεδομένα πριν και μετά τις εκλογές", υποστήριξε και συνέχισε: "Μην αναφέρεστε σε ομιλία μου του 2012. Δεν είπα πριν τις εκλογές ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με 1 νόμο".

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, είπε ότι "λειτουργεί συλλογικά. Οι υπουργοί ενημερώνονταν τακτικά. Υπήρχαν όργανα όπως το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίαζε πιο τακτικά, και η ομάδα διαπραγμάτευσης. Ενημερώνονταν και ο γραμματέας της ΚΟ και ο γραμματέας του κόμματος".

Αναλυτικά σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού