Θέλουν αιχμάλωτο τον Τσίπρα

Του Απόστολου Διαμαντή

Διαβάζοντας τις κυριακάτικες εφημερίδες των πρόσφατων «φίλων» της κυβέρνησης αντιλαμβάνεσαι εύκολα τον σχεδιασμό. Ο ένας προτείνει εκλογές τον Νοέμβριο και ο άλλος, πιο τολμηρός, προτείνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τον Τσίπρα πρωθυπουργό και εκλογές την Άνοιξη! Πάλι καλά που δεν του προτείνουν και να παραιτηθεί δηλαδή. 

Ας δούμε λοιπόν τον ειδικό σκοπό αυτών των όψιμων υποστηρικτών του Τσίπρα. Για να υπάρξει λένε πραγματική εθνική συνεννόηση και να σωθεί σίγουρα η χώρα, πρέπει να μην πάμε τώρα σε εκλογές, που είναι αχρείαστες, αλλά να κυβερνάει ο Τσίπρας με τον Μεϊμαράκη, την Φώφη και τον Σταύρο. Και αφού σωθεί η χώρα, σε μερικούς μήνες δηλαδή και έχουν πάρει το δρόμο τους οι εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου και έχει ρυθμιστεί το χρέος, τότε ο Τσίπρας να πάει σε εκλογές. Όχι τώρα.

Και γιατί όχι τώρα; Διότι, λένε, η χώρα δεν έχει ακόμη σωθεί! Αλλά το θέμα δεν είναι να σωθεί. Θα σωθεί ούτως ή άλλως με κάποιο τρόπο. Το θέμα είναι ποιος θα τη σώσει. Όταν η θεία από το Σικάγο έστησε εικονικό πνιγμό στη Βουλιαγμένη και έτρεξε κάποιος να σώσει τη μικρή, τον ρώτησε. «Τι δουλειά είπαμε πως κάνεις;». «Δημόσιος υπάλληλος…», απάντησε δειλά ο διασώστης. «Δημόσιος υπάλληλος; Άσε παιδάκι μου να τη σώσει κανένας άλλος»!

Έτσι και το Βήμα. Θέλει να σώσει τη χώρα, σώνει και καλά. Δεν αφήνει καλύτερα να την σώσει κανένας άλλος;  Διότι εάν η χώρα σωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε το μεν  Βήμα θα την έχει βολέψει μια χαρά με τους δικούς του, ενώ ο Τσίπρας θα έχει πέσει στο λάκκο με τα λιοντάρια. Θα έχει εφαρμόσει μια χαρά το μνημόνιο μερικούς μήνες, ο κόσμος θα έχει αφηνιάσει και θα τον βρίζει, θα έχει χάσει ότι συμπάθεια έχει μαζέψει από την κοπιαστική διαπραγμάτευση και θα ζητάνε όλοι το κεφάλι του επί πίνακι. Στο μεταξύ θα έχει διώξει και την Πλατφόρμα και θα έχει μείνει μόνος, παρέα με την Λυμπεράκη και τον Κυριάκο.

Και τότε; Ποιος θα τον σώσει τον Τσίπρα; Το Βήμα; Δεν νομίζω. Τότε θα πάει σε εκλογές. Αλλά τότε θα είναι αργά. Εάν ο Τσίπρας κυβερνήσει για μερικούς μήνες ακόμα, με τον τρόπο που κυβερνάει, ή εάν κάνει και κυβέρνηση συνεργασίας, τότε θα οδηγηθεί στις εκλογές ως πρόβατον επί σφαγήν. Ως αιχμάλωτος. Και θα χάσει. Διότι κανένας δεν εμπιστεύεται έναν πρωθυπουργό αιχμάλωτο.

Δεν πρέπει να το δεχθεί αυτό. Η μόνη λύση που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός είναι να τελειώνει μέσα στον Αύγουστο με την συμφωνία, αμέσως μετά να λάβει έγκριση από ένα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να προκηρύξει εκλογές για τον Σεπτέμβριο. 

Άμεσα. Και αφού λάβει αυτοδυναμία να έχει μπροστά του 4 χρόνια κυβερνητικής σταθερότητας, μήπως και καταφέρει να γυρίσει την κατάσταση, να κάνει όσες μεταρρυθμίσεις πιστεύει, να προσπαθήσει να στρώσει την οικονομία και τις τράπεζες και εάν το πετύχει αυτό να ελπίζει σε νέα νίκη. 

Εάν δεν το πετύχει, τουλάχιστον να έχει προσπαθήσει με τον δικό του τρόπο. Όχι με τον τρόπο του Βήματος.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Νίκος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Πολλοί έχουν την άποψή σας. Ακόμα και άνθρωποι που δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Συμπαθουν τον άνθρωπο που διαπραγματευτηκε σκληρά. 5 χρόνια πολεμάει το μνημόνιο. Αναδείχθηκε με αυτόν τον πόλεμο. Έριξε την κυβέρνηση για να κάνει σκληρή διαπραγματευση.
  Με την τακτική του εξασφάλισε πλήρη εχθροτητα & δισπιστία. Έκανε ακόμα και πραξικοπηματικό δημοψήφισμα (εκπροθεσμο). Έκλεισε τις τράπεζες προκαλώντας bankrun με την προκήρυξη του δ/ψ.
  . Έφερε τον αρμαγεδονα. Κατέστρεψε την αγορά χωρίς κανένα ενδοιασμο. Αδιαφορησε για τις εκροες καταθέσεων 50 δις (την ανακεφαλαιοποιηση εμείς θα πληρώσουμε). Στο τέλος κανείς δεν τον λυπηθηκε. Μόνο μερικοί από εμάς.
  Τώρα πρέπει να φέρει και να εφαρμόσει, μια συμφωνία που δεν πιστεύει και με συνεργάτες που διαπιστωμενα είναι ανικανος να διαλέξει. Βλέπε Χαϊκαλης.
  Σας ρωτάω λοιπόν. Ποιό είναι το διακηδευμα των εκλογών? Με τι πρόταση θα κατέβει? Διασπασμενος ? Όλοι μαζί τουρλουμπουκι ? Εμπρός για την τελική νίκη?
  Όχι κύριοι δεν χρωστάει η Ελλάδα τίποτα στον Τσιπρα και την "αριστερά" του. Ας κάνει μια οικουμενικη (ευκαιρία να ομονοησουμε κάποτε) και σιγά σιγά να πάει σπίτι του. Γιατί τον τριγυριζουνε και κάτι "γουνακια".....

loading..