«Μάνα μου Ελλάς»

του Οδυσσέα Ρούσκα

Που οδηγούμεθα τελικά;
Τι βλέπουν τα ματάκια μου και τι ακούν τ’ αυτιά μου;
Τι έχεις να τραβήξεις ακόμα μάνα μου Ελλάς που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς;
Ήρθε η μεταπολίτευση το 1974 και είπαμε επιτέλους να ηρεμήσουμε και να φτιάξουμε μια Δημοκρατία και μια Ελλάς από την αρχή.
Και αντ’ αυτού πλησιάζουμε ξανά σε αβέβαιες ατραπούς λόγω ιστορικής λήθης και εσωτερικού βλακώδους σπαραγμού.
Θα πάνε τελικά όλα καλά η θα γράψουμε πάλι μαύρη ιστορία ως Έθνος;
Από τη μια έχεις μια Ευρώπη που σφάζει φάλαινες από έθιμο κάπου εκεί στα νησιά Φερόε θυμίζοντας μεσαίωνα, μια Ευρώπη των ολιγαρχών βορείων που επικαλούνται άπλετου πολιτισμού ζώντας εις βάρος όλων των νοτίων περιοχών της, με κεντρικό της πείραμα αποτελμάτωσης και εξαθλίωσης μιας κουκίδας στον παγκόσμιο χάρτη που ονομάζεται Ελλάδα.
Από την άλλη έχεις μια παγκόσμια κοινότητα που βράζει από πολέμους, πείνα, δυστυχία, σκοτεινά πολιτικά παιχνίδια και όλα αυτά κυρίως γύρω και κοντά στην Ελλάδα.
Τι πάνε να κάνουν άραγε;
Μήπως δεν βλέπουμε το γενικότερο κάδρο τελικά και έχουμε χαθεί στην γνωστή μας παθογένεια της υπέρμετρης πολιτικής μας ανωριμότητας;
Ήρθε λοιπόν μέσα σε όλη αυτήν την αβεβαιότητα ένας ''πιτσιρικάς'' από  την Κυψέλη, το όνομα του Αλέξης, και μόνος του εναντίον όλων προφανώς και ολίγον φοβισμένος (ποιός δεν θα ήταν άλλωστε αν ήταν στη θέση του) και τους τα πε ένα χεράκι όπως μπορούσε.
Και ξαφνικά λοιπόν τους ψιλοχαλάει την σουπίτσα τους και τα λαρύγγια τους έχουν αρχίσει να στεγνώνουν.
Και βάρα αυτοί και βάρα αυτός στο τέλος, για τώρα όμως, βαράνε ένα καλό κροσέ αυτοί και κερδίζουν αυτόν τον γύρο.
Έχει όμως πολλούς γύρους ακόμα μέχρι το νοκ- άουτ, η τελικά δεν έχει;
Μα πρέπει να έχει, γιατί σε ένα τόσο σημαντικό «τελικό» το «πλήθος» αναζητά και απαιτεί άφθονο θέαμα.
Και που λέτε αφού τελειώνει αυτός ο γύρος όλοι μας γινόμαστε ξαφνικά προπονητές και μάνατζερ και αρχίζουμε ο καθένας να δίνουμε τις δικές μας εκδοχές για το πως πρέπει να αγωνιστεί ο παίκτης μας (Αλέξης) στον επόμενο γύρο.
Και ερωτώ:
Πως να πάει στον επόμενο γύρο αφού όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε το μεγάλο μπαμ σαν Έθνος, για άλλη μια φορά ως λαός χωριστήκαμε στα δυο;
Και τώρα σαν να μην έφταναν όλα αυτά ξεκίνησε και η γνωστή μαλακία που μας δέρνει, η «αλληλοφαγωμάρα», τα μανιφέστα, οι λόγοι της αμπελοφιλοσοφίας, οι εγωϊσμοί, οι ψευτοηρωϊσμοί, η αλαζονεία, το κατιναριό, η ψευτομαγκιά και η δηθενοκουλτούρα.
Άσε να μην ξεχάσω και το σύνδρομο του καφενείου που έχουμε ως λαός επίσης των σεναρίων περί συνομωσιών και όλα φτιαχτά είναι και όλοι για το πέος και άντε γεια μας να τσουγκρίζουμε τα ποτήρια της μιζέριας και να κλαίμε που δεν έχουμε να φάμε και άντε πάλι στο μνημόσυνο, στον καναπέ και να βλέπουμε μισοκοιμισμένοι τα φρικαλέα δελτία των 8,περιμένοντας να ακούσουμε κάνα μέτρο ανακούφισης (ψίχουλα), έτσι ώστε να πάμε για κάνα μπάνιο να τραβήξουμε καμιά μνημονιακή selfie ως ενθύμιο.
Επίσης τι έγινε ξαφνικά;
Εκεί που ήμασταν όλοι συμμέτοχοι στα πολιτικά δρώμενα πριν λίγες ημέρες με παλμό και ένταση, τώρα ησυχία και πάλι όπως και πριν.
Τα ΑΤΜ άδειασαν, οι παραλίες γέμισαν, τα πλοία γεμάτα φεύγουν για τα νησιά και τα εξοχικά, ξενερωμένοι όλοι βέβαια γιατί δεν μας έσωσε πάλι ο ένας, γιατί έτσι μάθαμε ως λαός να περιμένουμε πάντα τον ένα να κάνει την διάφορα και εμείς από πίσω του ως κοπάδι και ότι γίνει.
Και μόλις φτάσει ο Σεπτέμβρης, αν φτάσει, πάλι στα σκατά. Πάλι στην αβεβαιότητα πάλι στην εμφύλια διαμάχη, γιατί για άλλη μια φορά είπαμε δεν βαριέσαι αδερφέ, δεν γαμιέται, εγώ θα σώσω την φάση, πάω για ψάρεμα.
Κάνουμε μια αρχή πάντα και μόλις ξενερώσουμε την αφήνουμε στη μέση, είμαστε ριψάσπιδες και συνεχώς αναβάλλουμε το τέλος του εφιάλτη μας.
μαζόχες του κερατά είμαστε,
γιατί δεν λειτουργούμε ποτέ συλλογικά με αλληλεγγύη και δύναμη ψυχική, με πείσμα και αυταπάρνηση, με όραμα και εξυπνάδα, με πολιτισμό και παιδεία.
Θα μου πείτε «..δεν μας γαμείς και εσύ ρε μεγάλε, κουραστήκαμε στα αρχίδια μας όλα, όπως την βγάλει ο καθένας και όποιος αντέξει, ο θάνατος σου η ζωή μου..»
Εγώ να δείτε πόσο κουρασμένος είμαι, πόσο απογοητευμένος, πόσο οργισμένος, πόσο λυπημένος και πόσο βαλτωμένος.
Αλλά οφείλω στον εαυτό μου ως πολίτης και νέος, τούτης της ένδοξης και πανέμορφης χώρας που τυγχάνει να είναι η πατρίδα μου, και ας με σκοτώνει ασταμάτητα, να κάνω ότι μπορώ, όπως μπορώ, για να αλλάξω το ρουν της, όπως θέλω να πιστεύω όλοι μας πρέπει να κάνουμε από όποιο μετερίζι και αν βρισκόμαστε.
Εν κατακλείδι,
Νομίζω ότι τα πράγματα αύτη την συγκεκριμένη στιγμή που διάγουμε είναι στο μεταίχμιο η να καταστραφούμε όπως η Πομπηΐα  μονομιάς η να βαδίσουμε προς το φώς, αλλά μόνο όλοι μαζί ενωμένοι αφού αποφασίσουμε έστω για μια φόρα επιτέλους τι θέλουμε από την ζωή μας.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς το φώς, την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, την αλήθεια, την αγάπη.
Οι ιστορίες στα «βιβλία» των λαών γράφονται συλλογικά και όχι ατομικά.
Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε έρχεται μεσαίωνας και σκοτάδι και μάλιστα πολύ σύντομα.
Ο εχθρός είναι προ των πυλών, και ο χειρότερος όλων είναι ο κακός μας εαυτός και η ημιμάθεια.
Πρέπει να αποφασίσουμε σύντομα.
Όλα είναι αποκλειστικά στα χέρια μας.
Εσείς τι λέτε;

Μετά τιμής,
Ρούσκας Οδυσσεύς,
Τραγουδοποιός, Αθήνα 27/07/2015

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 2 έτη)

  O "Αλεξης" όπως πολυ φιλικά και χαιδευτικά τον αποκαλείτε, γιατί εσεις ίσως έχετε ιδιαίτερες σχέσεις μαζί του, είναι εναντίον όλων -των πολιτών- δηλαδη της συντριπτικής τους πλειοψηφίας, ομως επ ουδενί μόνος του. Εχει μαζί του όλη τη διαφθορά και την διαπλοκή της χώρας με τους πρωταγωνιστές τόσο στα προηγηθέντα μνημόνια όσο και στην απιστευτη ληστεία στα 41 χρόνια "μεταπολίτευσης" που οδήγησε στα μνημονια.

  Ο "πιστιρικάς" δεν είναι κανένα μωρό παιδάκι για να εχει το ακαταλόγιστο της νεανικής ταχα επιπολαιότητας. Είναι ενας 40ρης ψυχροτατος υπολογιστής, τεχνοκράτης και βαθύτατα άθεος οπως ο ίδιος δηλωνει.

  Μην μας τον παρουσιάζετε λοιπον σαν ένα μικρό άκακο παιδάκι που του ορμήξανε ταχα όλοι οι κακοί. Εκεινος φαίνεται να εκπροσωπει όλους τους κακούς αφου όσα κάνει μέχρι στιγμής μόνο εκείνους συμφέρουν ...

 • 2 Ο/Η ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΡΟΥΣΚΑΣ έγραψε: (πριν 2 έτη)

  αξιοτιμε φιλε ξενοφωντα,

  αρχικα καλησπέρα και να εισαι καλα που με διαβαζεις στα πρωτα μου ''επισημα'' βηματα ως ενός απλου πολιτη που λεει την αποψη του όπως την νιωθει, στο φιλοξενο ιστοτοπο του αρη δαβαρακη.
  Απλα πολύ φιλικα στο λεω πριν σχολιαζεις σε ένα κειμενο καποιου ανθρωπου πρωτα να αναζητάς και να ψάχνεις να βρεις ποιος είναι αυτος ο ανθρωπος και από που προερχεται.Δοξα τω θεω υπαρχει google.Δεν ανηκω πουθενα κομματικα,σιχαινομαι την πολιτικη και τους πολιτικους,σιχαινομαι το ψεμα και την αδικια,είμαι μουσικος,τραγουδοποιος,ανεργος,καποτε στην μεσαια ταξη όπως ολοι μας και τωρα πλεον στην φτωχη ταξη.Δεν γνωριζω κανεναν αλεξη προσωπικα και είμαι ανένταχτος αριστερος στην καρδια στην ψυχη και το μυαλο.Ο αγωνας μου ως ανθρωπος είναι όπως ολων των απλων καθημεριμενων ανθρωπων σε μια χωρα που εχει χαθει προ καιρου σε κάθε επιπεδο,κοινωνικο,πολιτικο,πολιτισμικο και τα λοιπα,και συνεχιζει να παραπατα μεταξυ φθορας και αφθαρσιας.επισης όπως βλέπεις κάθε κειμενο μου συνηθως συνοδευεται από ένα τραγουδι της μουσικης πολιτιστικης μας κληρονομιας,αρα όταν τελειώνεις την αναγνωση να ακους παντα το εκαστωτε.Επισης να διαβαζεις καλα τα κειμενα παντα και να κοιτας εις βαθος τα γραφομενα για να μπορεις να βγαζεις το γενικο ρεζουμε.Ειμαι 39 ετων εχω δουλεψει ότι δουλεια μπορεις να φανταστείς από μικρο παιδακι και ανηκω και εγω στην ''μαζα''.Φετος συμπληρωνω 20 χρονια στην τεχνη και ειδικοτερα στη μουσικη,με τον δικο μου τροπο,αποκλεισμένος,και φιμωμένος από την παρακμη και το κιτσαριο που πολύ σωστα αναφέρεις,μιας και η ελλαδα σκοτωνει τα παιδια της ποσο μαλλον τα ταλαντα της.Απο μικρο παιδι φωναζω οπου βρεθω και οπου σταθω λεξεις όπως,ΑΓΑΠΗ,ΑΛΗΘΕΙΑ,ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ,ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΠΑΙΔΕΙΑ,τις οποιες εως τωρα υπηρετώ ασυμβίβαστα και με κοστος βαρυ στην μεχρι τωρα ζωη μου.Τελος αν αυτή τη στιγμη εσυ βλέπεις κατι άλλο καλυτερο από τον αλεξη,και τον λεω αλεξη γιατι είναι συνομήλικος μου,σε παρακαλω πεδιον δοξης λαμπρον ακουω προτασεις.Να εισαι παντα καλα φιλε.

 • 3 Ο/Η Γιώργος Γεωργόπουλος έγραψε: (πριν 2 έτη)

  Φίλε Οδυσσέα

  Δεν σου απάντησε ο Ξενοφών αλλά, κοίτα, έχει όλα τα δίκια εκτός από ένα. Εκείνο που σε κατατάσσει στο περί Τσίπρα σκυλολόι. Εγώ το αισθάνομαι ότι δεν ανήκεις εκεί αν μη τι άλλο γιατί είσαι ο Δημητράτος του ένα αιώνα πριν.

  Και όπως αυτός αισθάνεσαι πουλημένος από τη μάνα σου Ελλάς. Το θέμα όμως Οδυσσέα είναι ότι δεν υπάρχει αυτή η μάνα να ζητήσεις ευθύνες. Δεν υπάρχει έτσι αφηρημένα όπως της μιλάει το τραγούδι.

  Γιατί αυτή η μάνα τείνει το χέρι που το τραβάνε διάφοροι. Από αυτούς που τραβάνε το χέρι εξαρτάται που θα πάει και τι τραγούδι θα της πούμε. Άλλοτε της τραγουδάμε “Της αμύνης τα παιδιά”, άλλοτε “Ελλάς και Κώτσο βασιλιά”, άλλοτε “Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα” και άλλοτε το τραγούδι που δεν έχουμε ακόμα γράψει. Το σημερινό.

  Οδυσσέα, τα βλέπω και γω όλα αυτά που περιγράφεις. Να ξέρεις όμως ότι πάντα, ακόμα και πριν από τις λαμπρότερες στιγμές, η αγωνία και η απόγνωση έπνιγαν τους ανθρώπους σαν και σένα και σαν εμένα. Είναι οι πόνοι της γέννας. Και ύστερα έρχονταν καιροί που η μάνα Ελλάς έμενε έκθαμβη με το τι μπορούσε να πετύχει.

  Ο μέγας κίνδυνος θα ήταν να μην μας δοθεί η ευκαιρία να γράψουμε το σημερινό τραγούδι. Ούτε σαν παράπονο για τη νέα εθνική σφαλιάρα. Γιατί ο μέγας κίνδυνος τώρα είναι να πάψουμε να υπάρχουμε. Να πάψει να υπάρχει η μάνα Ελλάς που είμαστε εμείς. Να μας τεμαχίσουν σε κομμάτια που ήδη τα ονομάζουν “οικονομικές περιφέρειες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έχουν δρομολογήσει οι εντός και εκτός των τειχών, Τσίπρα μη εξαιρουμένου, ας μην έχουμε αυταπάτες. “Αρχή άνδρα δείκνυσι” έλεγε ένας από τους σοφούς. Και μας έχει δείξει αρκετά μέχρι τώρα όσο και να πληγώνει πολλούς να το παραδεχτούν.

  Μην αποκαρδιώνεσαι όμως. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις ο κίνδυνος φάνταζε μέγας και πάντα τον καβαντζάραμε τον κάβο. Θα μπορούσα να σου αραδιάσω τους λόγους, όμως θα κινδύνευα να ξεπεράσω τα όρια. Και της εθνικής υπερηφάνειας και των χαρακτήρων του σχολίου.

  Προς το παρόν κρατάμε εκείνο το 61,3% και βλέπουμε. Άστους να γαβγίζουν.

 • 4 Ο/Η Stella έγραψε: (πριν 2 έτη)

  Το κακό είναι ότι ο καθένας διεκδικεί ένα κομμάτι στην αιωνιότητα γράφοντας τα σώψυχά του τα οποία δεν έχουν καμμία σχέση με τη πραγματικότητα συμβάλλοντας στο σωρό της " και τι έγινε" πληροφόρησης. Καλό θα ήταν ο καθένας στο είδος του να κάτσει και ο Λουμίδης στο καφέ του...Ειδικά οι τραγουδοποιοί μετρούν γκάφες τη μιά πίσω από την άλλη. Τα είπαμε και με το Κραουνάκη στο τοίχο μου αλλα και τι να πει κανεις για τους Βανδή, Ρουβά κ.α. Ανοίξτε το για τραγούδι βρε παιδιά και αφήστε τη πολιτική..Αφήστε το καλύτερα...

 • 5 Ο/Η ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΡΟΥΣΚΑΣ έγραψε: (πριν 2 έτη)

  καλησπερα στον γιωργο και την στελλα,και σας ευχαριστω και τους δυο για τις αποψεις σας.
  Προφανως φιλε γιωργο μου δεν ανηκω σε κανενα σκυλολοι του τσιπρα.
  με λιγα λογια να ξαναεπαναλαβω οτι δεν ανηκω πουθενα.
  και πιο πανω απαντωντας στον ξενοφωντα νομιζω οτι ξεκαθαριζω απολυτα τα πραγματα.
  Υπαρχει μια σκηνη στην εβδομη τεχνη με τον μεγαλο μας θαναση βεγγο,στην ταινια το βλεμμα του οδυσσεα σε σκηνοθεσια του θεοδωρου αγγελοπουλου που μεσα σε 3 λεπτα μιλωντας στον harvey kaitel τα ''λεει'' ολα.
  Λεει ολη την αληθεια.
  Για αυτο και η τεχνη ειναι τοσο σημαντικη οσο και το νερο για την επιβιωση του ανθρωπινου ειδους.
  Ναι ολοι μας οπως λες ειπαμε οχι το 61,3%,και οι αλλοι τι ειπαν???
  Για να γραφτει φιλε γιωργο αυτο το ''καινουργιο'' τραγουδι που λες χρειαζονται πολλα πραγματα που τουτη τη στιγμη εδω που εχουμε φτασει μονο τραγουδια δεν μπορουν να γραφτουν απο κανεναν,παρα μονο μοιρολογια και μνημοσυνα για το συνολικο μας καταντημα σε καθε επιπεδο,πολιτισμικο,κοινωνικο,πολιτικο.
  Εαν δεν ξαναστραφουμε ως κοινωνια στην παιδεια και την μορφωση χτες κιολας να μην περιμενουμε να γραψουμε κανενα τραγουδι ποτε.
  Αρα προς το παρον εως τοτε, αν ερθει ποτε αυτη η ωρα της ωριμοτητας επιτελους,της καθολικης ενοτητας ολοκληρου του λαου ως μια γροθια, προς την λευτερια και το φως, θα συνεχισουμε να ακουμε δημητρατο και μανα μου ελλας.
  Και ολα τα καμωματα μας ολονων μας μηδενος εξαιρουμενου των προηγουμενων ετων καποια στιγμη ερχεται ο καιρος που θα τα πληρωσουμε ακριβα.
  Και αγωνιω πλεον για αλλες ατραπους τοσο σκοτεινες για αυτο και αναφερομαι σε σκοταδι και μεσαιωνα,διοτι ο λαος διαχρονικα ηταν παντα επιρεπης στον εμφυλιο σπαραγμο.
  Αλλοιμονο μας φιλε.
  Δεν με ενδιαφερει κανενας αλεξης και κανενας γρηγορης η σταματης η οποιοσδηποτε αλλος,με ενδιαφερει η ζωη μου που εχει καταστραφει,οι ζωες των συμπολιτων μου,και η πατριδα μου λυσσομαννα μεσα στα σωθικα της χρονια τωρα για βρει τον τελικο της προορισμο.
  Για να συμβει αυτο λοιπον μονο ολοι μαζι.
  Ολα τα αλλα τελμα παντα.

 • 6 Ο/Η ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΡΟΥΣΚΑΣ έγραψε: (πριν 2 έτη)

  Καλη μου στελλα,

  συμφωνω απολυτα με αυτα που λες.
  Ο προορισμος καθε καλλίτεχνη ειναι να ειναι ''σιωπηλος'' και ομιλει μεσα απο την τεχνη του.
  Και οφελει να ανηκει αποκλειστικα στην οποια εκαστωτε τεχνη του και πουθενα αλλου.
  Και πιστεψε με φετος συμπληρωνω 20 χρονια γεματα σε αυτο που αγαπω παντα με τον δικο μου τροπο,δηλαδη την τεχνη.
  Παντα μονος,σιωπηλος εως τωρα,αφανης και ασυμβιβαστος ειδικα τα τελευταια 10 χρονια,για τον λογο που και εσυ πολυ σωστα αναφερεις στο τελειωμα της σκεψης σου.
  Σιωπω συνειδητα λοιπον ολα αυτα τα χρονια σε καθε επιπεδο στη ζωη μου γιατι πολυ απλα εχω σιχαθει την παρακμη,το κιτσαριο,το ψεμα,την γλιτσα,τους δηθενοκουλτουριαρηδες,τις καστες τους, της συντεχνιες τους,τις ''καλλιτεχνικες'' τους δημαγωγιες πουλωντας αερα κοπανιστο χρονια τωρα και περνωντας μαζι με το εκαστωτε κατεστημμενο στην κοινωνια και ποσο μαλλον στην νεολαια την απολυτη αποβλακωση,εξαπατηση,και μειωση των υγιων πολιτισμικων αντανακλαστικων για ευνοητους λογους.
  Και βεβαια αυτο παει σε ολες τις πλευρες του ''καλλιτεχνικου'' περιεχομενου τουτης της χωρας.
  Προς θεου οχι στο συνολο του,υπαρχουν προφανως και οι υγιης δυναμεις του χωρου και οι αληθινες.
  Αλλα και αυτες οπως σε καθε κατεστημμενο αποτελουν μειοψηφεια δυστυχως και η φωνη τους στις παμπολλες των περιπτωσεων ''αποσιωπουνται'' με συνοπτικες διαδικασιες γιατι χαλανε την σουπα.
  Βαρεθηκα λοιπον και εγω να σιωπω τουτη τη στιγμη και να περιμενω μεσα απο την τεχνη μου μονο να μπορεσω να κανω κατι καλο ως ανθρωπος προς τον ανθρωπο και απλα ως απλος πολιτης και νεος ανθρωπος που τουτη η χωρα που αγαπω,με καταστρεφει και με απομυζει για ολα τα παραπανω,απλα θα πω την αποψη μου και ναι θα βγαλω απο μεσα μου τα παντα μα τα παντα και απλα ας εκτεθω αν θες λεγοντας πραγματα η και ακομα μαλακιες,που σε αλλους αρεσουν και σε αλλους οχι.
  Δεν μπορει να αρεσουμε σε ολους.
  Και νομιζω οτι ηρθε η ωρα ολοι μας πλεον μα ολοι μας να αρχιζουμε να μιλαμε μεταξυ μας και να μην κραταμε μεσα μας οτι μας τρωει.
  Οχι αλλη σιωπη!!!

 • 7 Ο/Η ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΡΟΥΣΚΑΣ έγραψε: (πριν 2 έτη)

  και προφανως φιλε γιωργο συμφωνω μαζι σου στα περι'' γεννας''!!!
  Και στα περισσοτερα που με πολυ ομορφο λογο λες.
  το θεμα ομως ειναι φιλε γιωργο αυτη η ''ΓΕΝΝΑ'' αν ερθει και οποτε ερθει δεν βγαλει το επιθυμητο αλλα κανα εκτρωμα!
  Και εκει τα πραγματα λοιπον γινουν καταμαυρα!!
  Και καταλαβαινεις πολυ καλα τι εννοω.
  Και να σου πω και κατι αλλο,οποιος και να ηταν στη θεση του αλεξη τα ιδια θα εκανε αυτο ειναι το μονο σιγουρο.
  Για αυτο κιολας αναφερω το πεδιον δοξης λαμπρον πολλες φορες σε διαφορους υποψηφιους ''στοχαστες'' τυπου στα ''οπλα'' αδερφια και τους φαγαμε ολους.
  Δεν υπαρχουν ηγετες,πουθενα.
  Οι λαοι παντου διοικουνται,και οι επαναστασεις στην ιστορια της γης για αλλαγη προς το καλυτερο ειναι μετρημενες στα δαχτυλα της μιας παλαμης.
  Μονο ο ιδιος ο λαος μπορει να κανει την αλλαγη και συσσωμος και ενωμενος.
  Κανεις αλλος.
  Μα κανεις.
  Εαν ο ιδιος ο λαος δεν παρει την τυχη στα χερια του και τη ζωη του,να μην περιμενει απο κανεναν και ειδικα απο τον εναν να κανει την αλλαγη.
  Η ανθρωποτητα βαδιζει προς το τελος της σιγα σιγα γιατι η ιδια εφτιαξε ενα τερας και τωρα αυτο το τερας ερχεται να την κατασπαραξει.
  Η φτωχεια και η δυστυχια, αποξενωση και η καταθλιψη,η απαιδευσια και η αμορφωσια γιγαντωνονται μερα με τη μερα με γεωμετρικη προοδο.
  Ερχεται λοιπον και το restart γιατι πολυ απλα ο ιδιος ο ανθρωπος δεν θα αντεξει αλλο αυτη την κατασταση που ο ιδιος ''επλεκε'' τοσα χρονια μεσα απο την ματαιοδοξια του.
  οψομεθα λοιπον...!!

 • 8 Ο/Η ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΡΟΥΣΚΑΣ έγραψε: (πριν 2 έτη)

  https://www.youtube.com/watch?v=K7u_hDAte4E

loading..