Τα Γερμανικά Plans A, B, C και D

του Πάνου Ζέρβα

Το Plan A της Γερμανίας εκδηλώθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής 10/7 από τον Σόιμπλε: η Ευρωζώνη να επιβάλει (εκεί και τότε) το Grexit. Το σχέδιο αυτό απέτυχε παταγωδώς, καθώς συνάντησε την αντίδραση χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία κ.α.

Η Γερμανία πέρασε στο Plan B,  στη σύνοδο κορυφής που ακολούθησε: να επιβληθεί στην Ελλάδα ένα μνημόνιο με απεχθείς και επαχθείς όρους και (επιπροσθέτως) καταφανώς μη εφαρμόσιμο, ώστε να αναγκαστεί ο Τσίπρας να το απορρίψει και να οδηγηθούμε πάλι στο Grexit, με υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως ο Τσίπρας δεν τσίμπησε (το έκαναν αρκετοί «χρήσιμοι ηλίθιοι» στο κόμμα του), βοήθησε και η δημοκρατική αντιπολίτευση (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) κι έτσι απέτυχε κι αυτό το Γερμανικό σχέδιο. Μόνο που τώρα ήταν εμφανής η μεγάλη ζημιά για τη στρατηγική της Γερμανίας: το κούρεμα του ελληνικού χρέους θεωρείται πλέον αυτονόητη προϋπόθεση  από τους πάντες: τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το σύνολο των οικονομολόγων διεθνώς. Α - και τις ΗΠΑ. Στις βαριές ζημιές της Γερμανικής εμμονής καταγράφηκε επίσης η καταστροφή του πολιτικού κεφαλαίου δεκαετιών της Γερμανίας ως ηγετικής δημοκρατικής δύναμης στην Ευρώπη, αλλά αυτό επισημαίνεται μόνο παρεμπιπτόντως στο παρόν σχόλιο.

Το Plan C της Γερμανίας ξεδιπλώνεται αυτές τις μέρες. Και λέει ότι κούρεμα του χρέους γίνεται μόνο εκτός ευρώ. Εντός ευρώ, δεκτό είναι μόνο ένα reprofilling, που θα συζητηθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση του υπό διαπραγμάτευση Μνημονίου – ει δυνατόν το μήνα που δεν θα έχει Σάββατα – ώστε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στη β’ φάση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Μόνο που το ΔΝΤ δεν παίζει: μιλάει για 30 χρόνια «περίοδο χάριτος», μείωση επιτοκίων και μετάθεση του χρόνου τελικής εξόφλησης πολλές δεκαετίες μετά: αυτό λέγεται βαθύ κούρεμα, κι ας το βαφτίσουν  οι Γερμανοί Φριτς ή όπως αλλιώς τους βολεύει, προκειμένου να το καταπιούν.

Έχουμε κι εμείς τα απίστευτα ζόρια μας, αλλά είναι προφανές ότι και οι Γερμανοί είναι άσχημα στριμωγμένοι, μετά την απόλυτη αποτυχία των Plans A & B και τη διαφαινόμενη βύθιση στα ρηχά και του Plan C. Μοναδική Γερμανική πιθανότητα αυτή τη στιγμή είναι να αυξηθούν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» (εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ) στην Αθήνα, ώστε να τιναχτούν τα πάντα στον αέρα με ελληνική πρωτοβουλία. Μοιάζει χλωμό, αλλά όχι εντελώς απίθανο.

Στοιχηματίζω (δέκα με τίποτα) ότι ήδη στο Βερολίνο επεξεργάζονται το Plan D, το οποίο βασίζεται στο ότι το νέο Μνημόνιο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, συνεπώς αργά ή γρήγορα οι Έλληνες (πολίτες και πολιτικοί) θα το τινάξουν στον αέρα, ώστε να επιτευχθεί το πολυπόθητο Grexit, έστω με καθυστέρηση. Οι Γερμανοί (κυρίως μέσω του φιλικού τους διεθνούς πλέγματος ΜΜΕ) θα… βοηθήσουν όσο μπορούν, προβοκάροντας συνεχώς. Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική οικονομική τρομοκρατία από τη συνεχή, με ποικίλες παραλλαγές, επίκληση του «αναπόφευκτου» Grexit. Αποθαρρύνει τους επενδυτές, ρίχνει το Χρηματιστήριο, υπονομεύει τις Τράπεζες, δημιουργεί δηλητηριώδεις αμφιβολίες εντός και εκτός Ελλάδος – και μερικά ακόμα.

Δε μπορώ να στοιχηματίσω για την πιθανή επιτυχία ή αποτυχία του Γερμανικού Plan D. Γιατί δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την εξέλιξη των πραγμάτων στην ελληνική κοινή γνώμη και στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Για το μόνο που είμαι 100% βέβαιος είναι ότι αν διατηρήσουμε (σωστότερα: αν εμπεδώσουμε) την εθνική μας ενότητα, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής (η οποία προς το παρόν υπάρχει, αλλά δεν έχει αποκτήσει ισχύ δόγματος) τότε και το Plan D θα έχει την τύχη των τριών προηγουμένων.

Τότε όμως η Ελλάδα θα έχει κερδίσει οριστικά και αμετάκλητα τη θέση της στην Ευρώπη – και θα κινείται με άλλες δυνατότητες  στο νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Και θα μπορεί να διεκδικήσει μια ριζική αναθεώρηση των οικονομικά και πολιτικά παράλογων προβλέψεων του 3ου Μνημονίου, χωρίς να χρειάζεται να κάνει τη σχετικές διαπραγματεύσεις με τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ, αλλά με τους διαδόχους τους – ακόμα κι αν μείνουν (ως πρόσωπα) οι ίδιοι, στις θέσεις τους.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 2 έτη)

    Μια αλλη οπτική είναι αυτπ της τετραγωνης Γερμανικης λογικης. Η Γερμανία έστησε την ΕΕ. Η απολυτως διεφθαρμένη Ελλαδα δεν πιστεύει ότι προκειται να διορθωθεί εκτός κι αν υποστεί ενα αρκετα ισχυρό σοκ ωστε να αντιμετωπίσει επιτέλους τη διαφθορατης, να επιταχύνει παρα πολυ την απόδοση δικαιοσυνης στο δικαασατικό συστημα αφου χωρις αυτή δεν υπαρχει περιπτωση για το πρωτο, να ανοιξει τα κλειστα επαγγέλματα, να υποστηρίξει την βιομηχανική ανάπτυξη καθώς και τον πρωτογενή τομέα, και να φτιάξει επιτέλους το ενιαίο μισθολόγιο.

    Πως θα εξασφαλιζόταν η πρόσβαση και ο έλεγχος στην ελληνική διοίκηση ώςτε όλα αυτά επιτέλοους να γίνουν; Με αντάλλαγμα χρημα για τν πληρωμή των εως τότε αμαρτιων. Ομως η Γερμανια δεν είναι μονη της στην ΕΕ. Υπαρχουν και τα τραπεζικά γεράκια για τα οποία τα Μνημόνια ήταν μια λαμπρή ευκαιρία κερδοσκοπίας.

    Πεντε χρόνια περασαν με τους Ελληνες να μην ανοίγουν ουτε το επαγγελμα των ταξί, και όλη την αυξανόμενη διαλυση να την καλύπτουν δάνεια διαφθοράς που υπογραφονταν αμέσως με τις κατάλληλες μίζες. Ο Σοιμπλε σωστά συμπέρανε οτι ενα τέτοιο κράτος μπορούσε να βουλιάξει συναλλαγματικά το Ευρώ όμως τεράστια Γερμανικά συμφέροντα οπως της Ντοιτσε Μπανκ και της Ζιμενς εξυπηρετούνταν. Οταν τελικά τοπρόβλημα γιγαντώθηκε ο Σοιμπλε είδε πως δεν θα άντεχε η Ελλαδα για καιρό αντί για όλα όσα έπρεπε να γίνουν απλα να κόβει μισθούς και συντάξεις; Και τότε μαζι με την ΕΕ θα εβλαπτετο και η Γερμανία της οποίας βασικά είναι δημιούργημα η Ενωση.

    Ετσι υπέβαλε την πρόταση του συνδυάζοντας τα ολα μαζί. Περιορισμένη χρονικά έξοδο ώστε η ελληνική διαφθορά και αχρηστία να μην απειλεί πλεον συναλλαγματικά το ευρώ. Ευκαιρία, όντας στο δικό τους νόμισμ, οι Ελληνες να κανουν τακτική χρεοκοπία ωστε να απαλλαγουν "ανωτερα βια" απο την κερδοσκοπία των ευρωπαίων τραπεζιτών πουέκανε τονόλο σχήμα τοξικό και μη βιώσιμο. Και τελος ενα ισχυρότατο σοκ στην Ελληνική ελιτ ωστε να κάνει επιτέλους τις μεταρρυθμισεις και να παταξει τη διαφθορα. Δημιουργώντας μια υγιή βάση για πρώτη φορά

loading..