Μαθήματα ιστορίας από τους Γάλλους Σοσιαλιστές προς το Βερολίνο: «Αγαπητέ μου, φίλε»

Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς/tvxs.gr

Με ανοικτή επιστολή του προς τον γερμανικό λαό ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ηγέτης του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καλεί το Βερολίνο να αναλογιστεί τη θέση του στην Ευρώπη και να πάρει μαθήματα Ιστορίας, πέρα από το να δίνει μόνο μαθήματα οικονομίας.

«Η Ευρώπη, αγαπητέ μου φίλε, δεν καταλαβαίνει την επιμονή της χώρας σου να ακολουθείται τυφλά ο δρόμος της λιτότητας. Ξέχασε μήπως η χώρα σου τη στήριξη που της προσέφερε η Γαλλία αμέσως μετά τα στυγερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εξ ονόματός σου;» τονίζει ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. 

Συνεχίζει καταγράφοντας τη συμβολή της Γαλλίας στην ανάκαμψη της μεταπολεμικής Γερμανίας και αναφέρει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Μάρσαλ του 1947, τη συμφωνία του 1953 για την ελάφρυνση του γερμανικού χρέους και το «πράσινο φως» που δόθηκε το 1989 για την επανένωση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

«Το Βερολίνο θα πρέπει να θυμηθεί αυτό το μάθημα ιστορίας, ενώ δίνει στην Αθήνα μαθήματα οικοκυρικών» προσθέτει ο Καμπαντελίς και καταλήγει: «Η Γαλλία και η Ευρώπη επέτρεψαν στη Γερμανία να γίνει η δύναμη που είναι σήμερα. Αγαπητέ μου φίλε, η Γερμανία πρέπει να συνέλθει, και γρήγορα !».

(Ολόκληρη η "Επιστολή σε έναν Γερμανό φίλο" - Lettre ouverte à un ami allemand - του Jean-Christophe Cambadélis απο το μπλόγκ του, στα Γαλλικά)