Χάμπερμας: Η Μέρκελ τζόγαρε σε μια νύχτα τη φήμη της Γερμανίας

Απο συνέντευξη του Jurgen Habermas

Κατά μέτωπο επίθεση στην Άνγκελα Μέρκελ για τη σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας εξαπολύει ο κορυφαίος Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, κατηγορώντας την ότι τζόγαρε σε μια νύχτα μισό αιώνα πολιτικού κεφαλαίου και τις προσπάθειες προηγούμενων γενεών να ανοικοδομήσουν τη μεταπολεμική υπόληψη της Γερμανίας.

Μιλώντας για πρώτη φορά για τη συμφωνία που οριστικοποιήθηκε κατά την 17ωρη διαπραγμάτευση-θρίλερ στις Βρυξέλλες, ο Γιούργκεν Χάμπερμας δηλώνει ότι κατ' ουσίαν ήταν μία «πράξη τιμωρίας» της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

«Εξαναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε ένα οικονομικά αμφισβητούμενο, κατά κύριο λόγο συμβολικό ταμείο αποκρατικοποιήσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε άλλο εκτός από πράξη τιμωρίας απέναντι σε μία αριστερή κυβέρνηση» δηλώνει ο κορυφαίος φιλόσοφος, εκ των εμπνευστών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον Guardian.

«Φοβούμαι ότι η γερμανική κυβέρνηση, περιλαμβανομένου του σοσιαλδημοκρατικού σκέλους της, τζόγαρε σε μία νύχτα όλο το πολιτικό κεφάλαιο που μία καλύτερη Γερμανία είχε συσσωρεύσει εδώ και μισό αιώνα» ανέφερε ο Χάμπερμπας επισημαίνοντας ότι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιδείξει «μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία και μετά-εθνική νοοτροπία».

Ο κορυφαίος φιλόσοφος υπογράμμισε ότι απειλώντας την Ελλάδα με έξοδο από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων, η Γερμανία «ξεδιάντροπα αποκάλυψε τον εαυτό της ως τον βασικό τηρητή της πειθαρχίας στην Ευρώπη και για πρώτη φορά διεκδίκησε ανοιχτά την γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη».

(Στα Αγγλικά ολόκληρη η συνέντευξη του μεγάλου Γερμανού φιλόσοφου Jurgen Habermas όπως δημοσιεύτηκε στον Guardian)