Καταιγιστικές εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

του Πάνου Ζέρβα

Ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να πέσει στην (τελευταία; ) παγίδα της ψευδαίσθησης ότι υπάρχει ακόμα «ΣΥΡΙΖΑ», πολύ περισσότερο ότι  μπορεί να συνεχίσει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ / γενικός αντιπρόσωπος των πολυπληθών κοτζαμπάσηδων που τον έχουν καταλάβει και διαμορφώσει.

Είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις, με μοναδικό κριτήριο την πραγματικότητα: αν στύψεις όλους μαζί τους ΔΕΑ, ΜΕΑ, ΣΕΑ + τους λαφαζαναραίους ΔΕΝ φτιάχνεις καν μια καινούρια ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Όλοι αυτοί έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι όσο τους χαϊδεύεις, τόσο… χάνουν κάθε αίσθηση μέτρου.

Ας κάνουν λοιπόν αυτό που νομίζουν σωστό και ο λαός θα τους κρίνει στις επόμενες εκλογές. Ο χρόνος και οι δυνάμεις του πρωθυπουργού πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στα σοβαρά και άκρως επείγοντα θέματα που έχει η χώρα.

Καταιγιστικές εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ (efsyn.gr)

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος,  ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Τρίτης στην Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρισμένος σε υποστηρικτές και αντίθετους με τη νέα συμφωνία οδηγείται σε διάσπαση, αφού τουλάχιστον 25 βουλευτές (από διάφορες συνιστώσες) δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Η ενότητα πλέον είναι μόνο φαινομενική. Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει πλήρως διαχωρίσει τις ευθύνες της και υπολογίζεται ότι σύντομα θα συγκροτηθεί αυτοτελώς και στο Κοινοβούλιο μαζί με ΚΟΕ και ΔΕΑ, να έχει κοινοβουλευτική ομάδα με πάνω από 30 - 35 βουλευτές.

Η φράση «εγώ Παπαδήμος δεν θα γίνω» περιγράφει την πρόθεση του πρωθυπουργού να «κάνει πίσω», εάν χαθεί η δεδηλωμένη στη Βουλή. Κι έπειτα να εξετάσει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης με διακομματική στήριξη, στην οποία όμως δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος. Ωστόσο, ο εν λόγω σχεδιασμός «σκοντάφτει» στους σχεδιασμούς κέντρων εντός και εκτός Ευρώπης.

Με ορίζοντα τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ο ανασχηματισμός είναι υποχρεωτικός, τουλάχιστον για Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, αλλά και για περίπτωση που οι ΑΝ.ΕΛΛ. βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος, παρ’ ότι ο πρόεδρός τους δήλωσε τη στήριξή του στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όχι στη συμφωνία.

Τα σενάρια δεν αποκλείουν ο ανασχηματισμός να είναι πολύ ευρύτερος και να δίνει στην κυβέρνηση τα χαρακτηριστικά ενός σχήματος, στο οποίο θα είναι ευρύτατη η συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων και τεχνοκρατών. Η συγκεκριμένη εκδοχή οδηγεί με ιδιότυπο τρόπο σε μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» και αυτός δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Εκτός από την Αριστερή Πλατφόρμα, και άλλες ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Νεολαία, η ΚΟΕ και το Κόκκινο Δίκτυο αντιτίθενται στη συμφωνία με τους δανειστές, οπότε η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προβλέπεται επεισοδιακή. Ρούντι Ρινάλντι, Αντώνης Νταβανέλος και Νεολαία ετοιμάζονται να πολεμήσουν τα νέα μέτρα στον δρόμο.

Τέλος, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως το βράδυ της Τετάρτης.