Το νέο Ελληνικό μονοπάτι που άνοιξε ο Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου 2015

του Άρη Δαβαράκη

Όσοι με διαβάζετε ξέρετε ότι έχω μεγάλη εκτίμηση και πολλή αγάπη για τον πρωθυπουργό μας – τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά την Σύνοδο Κορυφής της 12ης προς την 13η Ιουλίου 2015 και τα αποτελέσματά της, προστέθηκε άλλο ένα ισχυρό συναίσθημα: Ο θαυμασμός. Μήνες τώρα πάει και έρχεται και τηλεφωνιέται και επικοινωνεί με μέηλ και με SMS με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προσπαθώντας να βάλει τις βάσεις για μια άλλη σχέση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της. Έχει ένα αρκετά καλό επιτελείο (ας μην κολλήσουμε στις γνωστές απογοητεύσεις που είναι εξαιρέσεις) και μεγάλη υποστήριξη από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες όλων των ηλικιών – ασχέτως τι ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Μετά τις εξελίξεις που προκύπτουν από την 17ωρη Σύνοδο των Βρυξελλών, θα το δείξουν και οι δημοσκοπήσεις, έχω την αίσθηση ότι η «αποδοχή» του νέου αυτού πολιτικού που ήδη έχει ταυτιστεί με το όραμα μια άλλης, νέας Ελλάδας, θα φτάνει πιά σε ποσοστά χωρίς προηγούμενο. Ο αγώνας που έδωσε στα «κεντρικά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κρατήσει την Ελλάδα μέσα στον πυρήνα αυτού του εγχειρήματος (να γίνει η Ευρώπη μια μεγάλη δύναμη σαν τις ΗΠΑ) αποκάλυψε σε όλους όσους μπορούν και θέλουν να δούν καθαρά πως ο Τσίπρας θα καταφέρει τα επόμενα χρόνια να επιταχύνει τις εξελίξεις έτσι ώστε οι ΗΠΕ (Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης) να αποκτήσουν και κεντρική κυβέρνηση και κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή νομοθεσία αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο – και, πάνω από όλα – να γίνουν το πρώτο μεγάλο ομοσπονδιακό κράτος όπου ο πολιτικός πολιτισμός, η αξιοκρατία, η παιδεία, η κοινωνική μέριμνα, η ελευθερία και η δημιουργικότητα θα ανθίσουν και θα μεταβάλλουν το άθλιο αυτό τοπίο μέσα στο οποίο ζούμε εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι, εξαρτημένοι από ένα πνεύμα καθαρά οικονομικό που μας καλλιεργεί τον φόβο και την ανασφάλεια – συνειδητά κατά την γνώμη μου.

Ο Τσίπρας είναι η καινούργια αρχή, η άκρη του νήματος, για μια καινούργια εποχή που, όχι, δεν θα την ζήσουμε μόνοι μας εδώ κάτω στην υπέροχη και πάμπλουτη (δυνητικά) χώρα μας, αλλά στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή κοινωνία – αφού οι ηγεσίες της συντονιστούν σε ένα κοινό όραμα ισότητας και δικαιοσύνης – ή «κουραστούν» όπως οι δικές μας της παλιάς φρουράς και «απολυθούν» από τους ψηφοφόρους. Ο κόσμος αλλάζει. Και η Ελλάδα δεν μπορεί με καμία λογική να ταμπουρωθεί στην απομονωμένη «θέση» μιας σύγχρονης Αλβανίας του Χότζα με ηγεσίες «αριστερές» ή «δεξιές» παρωχημένες και ανεφάρμοστες. Η σύγχρονη Ελλάδα θα συνδιαμορφώσει αποφασιστικά το πιο πολιτισμένο ομοσπονδιακό κράτος του 21ου αιώνα. Ήδη ή κορύφωση του «καυγά» ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Τσίπρα που έφτασαν κάποια στιγμή μετά από δεκαπέντε ώρες έντασης στην Σύνοδο να εκραγούν και να σηκωθούν να φύγουν (τους σταμάτησε αποφασιστικά ο «Πρόεδρος της ΕΕ» Ντόναλντ Τούσκ πράγμα που, συμβολικά έχει και αυτό την σημασία του), αυτή η έκρηξη που έφερε αντιμέτωπους την πιο ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης με τον μέχρι πριν λίγους μήνες παγκοσμίως άγνωστο νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, δείχνει πεντακάθαρα (αν θέλει κανείς να δει βέβαια) ότι η εποχή που οι ισχυροί αποφάσιζαν και οι αδύναμοι σιωπούσαν, έχει παρέλθει – γιατί, όπως ξαναείπα παραπάνω, ο κόσμος πάλι αλλάζει.

Ο Τσίπρας έδωσε μια πρωτοφανή για Έλληνα πολιτικό μάχη μέσα στην αρένα των Ευρωπαίων ηγετών, μέσα στο γήπεδό τους – και ακόμα και οι ορκισμένοι αντίπαλοί του όχι μόνο τον αποδέχτηκαν αλλά εκτιμήσανε βαθειά την επιμονή του στα δίκια του – μια επιμονή που τελικά κατάφερε να απομονώσει την απερχόμενη και αποπνέουσα ναφθαλίνη γενιά των παλαιοπολιτικών ηγετών τύπου Σόϊμπλε. Αυτό βόλεψε πολύ και την Γαλλία και την Ιταλία – και οι σχέσεις της Ελλάδας με κάποιους τουλάχιστον από τους εταίρους της αναβαθμίστηκε όσο δεν μπορούσαμε να ελπίζουμε ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα.

Επιστρέφοντας στον τόπο του, όπως κάθε προφήτης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τώρα να αντιμετωπίσει την παλαιοαριστερή αντίληψη των «συντρόφων» του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που για δικούς τους λόγους θέλανε την αποχώρησή μας από την ευρωζώνη και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων – πράγμα που θα τους άνοιγε τον δρόμο για τα δικά τους, άλλης ευρύτητας και ορατότητας, σχέδια. Δεν συνέβη αυτό. Το απέτρεψε ο δικός τους αρχηγός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κοιτάζει πολύ πιο μακριά και νοιάζεται για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, για μια νέα δυναμική που με υπομονή και επιμονή θα αλαφρώσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες από τα δυσβάστακτα βάρη μια άθλιας καταναλωτικής καθημερινότητας χωρίς νόημα, χωρίς ουσία και χωρίς ελπίδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν είναι ήδη στον δρόμο που θα οδηγήσει μέσα στα επόμενα δέκα ή είκοσι χρόνια στην αληθινή Ευρωπαϊκή Ένωση –όχι αυτήν την χρηματοπιστωτική και από παντού ηθικά ξεχαρβαλωμένη, αλλά την άλλη, την Ομοσπονδία 30 σχεδόν πρώην «ανεξαρτήτων» κρατών που θα αγωνιστούν να συνυπάρξουν στηρίζοντας αλλήλων τα βάρη σε μια νέα εποχή. Αυτός είναι ο στόχος του Τσίπρα, να βάλει την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων για την διαμόρφωση της Ευρώπης των λαών, της Ευρώπης των ελευθέρων πολιτών.

Με όλο τον σεβασμό, προσωπικότητες σαν τον κ. Λαφαζάνη, την κ. Κωνσταντοπούλου (ή την κ. Ραχήλ Μακρή!) δεν έχουν υποψιαστεί καν τι σημαίνει Νέα Ευρωπαϊκή Αριστερά – και μαζί τους (ή χώρια), πολλοί άλλοι άξιοι Έλληνες της αριστεράς κοιτάζουν πίσω, στο παρελθόν, στην ήδη καταγεγραμμένη ιστορία για να στηρίξουν το αριστερό τους φρόνημα, χωρίς να αντλούν δυνάμεις από ένα άλλο, ένα νέο όραμα δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών, ξεκινώντας από την παιδεία και καταλήγοντας στην αγορά εργασίας, από το Ελσίνκι μέχρι τ’ Ανώγεια της Κρήτης.

Ο Τσίπρας είναι πολύ μπρός – και αν δεν είχε την ατυχία να μπουρδουκλωθεί στην πιο δύσκολη φάση από τον (επίσης «παλαιών αντιλήψεων») Γιάνη Βαρουφάκη, θα είχαμε ήδη κάνει τα πρώτα μας σοβαρά βήματα προς την ανάκαμψη. Δεν έχει σημασία όμως. Σημασία έχει πως η 13η Ιουλίου του 2015 πριν μεσημεριάσει αποκάλυψε σε όλους τους Ελλαδίτες την αρχή μια διαδρομής, ένα καινούργιο μονοπάτι, που η Ελλάδα θα το περπατήσει τιμώντας τα χρέη της, τους φίλους της αλλά και όσους δεν καταλαβαίνουν τα αυτονόητα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Σε οικονομικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό οτι ο κ. Τσιπρας παραίτησε τον κ. Βαρουφάκη την στιγμή ακριβώς που εκείνος είχε οργανώσει, σαν άμυνα, την έξοδο μας σε εθνικό νόμισμα. Τι άλλο θα επρεπε να κάνει ένας οικονομικός στρατηγός σε έναν οικονομικό πόλεμο; Ατακτη υποχώρηση σαν αυτή που έκανε ο κ. Τσιπρας; Και τα αποτελέσματα της ήδη τα βλεπουμε; Εκανε δηλαδή ότι και ο Χιτλερ όταν επενέβαινε με δραματικές επιπτώσεις στις αποφάσεις του Ρομελ και αλλων στρατηγών του χανοντας ετσι τον πόλεμο.

    Ακομη πιο ανυσηχητικές σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ είναι οι ενέργειες του εναντια στην Ζωή Κωνσταντοπουλου οι οποίες στην ουσία, όπως όλες οι αντιδράσεις εναντίον της ΠτΒ, εχουν στόχο την Επιτροπή Αλήθειας. Χωρίς την Ζωή Κωνσταντοπουλου η Επιτροπή Αλήθειας ισως κουκουλώσει εντελώς το προκαταρκτικο πόρισμα της 18ης Ιουνίου που αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την αναδιάρθρωση του παράνομου και επαχθούς Ελληνικού Χρεους. Αλλο ομως είναι να λές ότι τα στοιχεία δείχνουν πώς 60-70% του δημοσιου χρέους είναι παράνομο και πρέπει να γίνει ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ και ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ και αλλο, στο τελικό πορισμα, να ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ υπέγραψαν τα ποσά κι έκαναν εκείνα και τα άλλα με τα οποία το μέρος του χρέους που τους αφορα να κρίνεται παράνομο. Η προκαταρκτική έκθεση της 18ης Ιουνίου δίνει μια γενική εθνική ισχυρά διαπραγματευτικη θέση, οταν η ολοκληρωμένη έκθεση θα έχει συγκεκριμένα και αρκετά στοιχεία για να μπούν ενα σωρό πολιτικοί ακομη και φυλακή! Ολοι αυτοί έχουν ζωηρότατο συμφέρον η Επιτροπή Αλήθειας να βγάλει ταχα σαν πόρισμα εναν τεράστιον ψέμα που θα τους καλύπτει.

    Δίχως στρατηγική και πολιτική άμυνα λοιπόν και όσο κ. Τσιπρας εξαφανίζει μια ακόμη γραμμή άμυνάς μας κάθε μέρα εμείς που θα έπεπε να αισιοδοξούμε ; Εσεις εντάξει, είστε ο διαφημιστης του. Θεωρητικά οσο πιο άσχημα τα κάνει τα πράγματα τόσο πιο πολύ θα σας χρειαζεται και θα σας πληρώνει για να τον διαφημίζετε και να τον καλύπτετε....

  • 2 Ο/Η ΣΥΛΒΑ ΚΟΚΚΑΛΑΝΗ έγραψε: (πριν 3 έτη)

    ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΑΡΘΡΟ! Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΝ! ΜΠΡΑΒΟ ΑΡΗ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΠΕΠΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ! ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥΑΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ! ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣ ΚΑΙ Ν ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΔΩ ΚΛΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ! ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ !

loading..