Ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο

του Πάνου Ζέρβα

Η σημερινή συζήτηση στο ΕΚ έδειξε ότι υπάρχει ένα μέτωπο κατά της Ελλάδας και της κυβέρνησής της, κυρίως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά), το οποίο είναι έτοιμο, αν και όχι απόλυτα, όχι χωρίς αμφιβολίες, να οδηγήσει τα πράγματα στο Grexit. Από την άλλη έγινε εμφανής μια άλλη, πολύ ευρύτερη συναίνεση, η οποία περιλαμβάνει τους σοσιαλδημοκράτες, τους φιλελεύθερους (εν μέρει, τουλάχιστον), την αριστερά και τους Πράσινους, το οποίο ούτε θέλει ν’ ακούσει για Grexit.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι επιμένει στη δική του ερμηνεία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: όχι σε μια μη βιώσιμη συμφωνία χωρίς προοπτική για τον ελληνικό λαό, επιμονή για μια συμφωνία συμφέρουσα για όλους, εντός του ευρώ.

Ήταν μια σημαντική στιγμή για τη Δημοκρατία και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, από την οποία η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία αντανακλά την επιλογή του συνόλου του εγχώριου πολιτικού προσωπικού (πλην ΚΚΕ και λαφαζαναραίων) βγήκε σημαντικά ενισχυμένη.

Δεν θα είναι τόσο εύκολο για τη Γερμανία να περάσει το Grexit την επόμενη Κυριακή, γιατί αν το κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει κάθε ουσία (και άλλοθι) Δημοκρατίας.

Στα καθ’ ημάς, μπορεί ο επικεφαλής των λαφαζαναραίων αν θέλει να βάψει το μαλλί του μωβ, εγκαταλείποντας το σκούρο κομοδινί, εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Αλλά είναι απολύτως επιβεβλημένο να περιμαζέψει τους δικούς του (και τον εαυτό του) όσο είναι καιρός, γιατί το απροκάλυπτο σαμποτάζ που κάνουν στον Τσίπρα και στην προσπάθεια για μια βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ, αυτή τη φορά δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες.
 


Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο [«Υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων»]

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η Ε. Στ. έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Θα με συχωρήσετε αλλά είναι χρέος και καθήκον του ίδιου του Τσίπρα να περιμαζέψει τον Λαφαζάνη και τους περί αυτόν αυτές τις κρίσιμες ώρες. Εκτός αν...

loading..