Μπάρακ Ομπάμα

Οι ΗΠΑ έστειλαν την Τρίτη το μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη είναι μία συμφωνία σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μετέφερε το μήνυμα τηλεφωνικά στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, «ο πρόεδρος ξεκίνησε την ημέρα του με συνομιλία με την Καγκελάριο Μέρκελ και συνέχισε με τον κ. Τσίπρα.... Όλα τα μέρη συνεχίζουν να αναγνωρίζουν ότι είναι προς το συλλογικό και αμοιβαίο τους συμφέρον η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όμως ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε τον στόχο είναι να συμφωνήσουν σ’ ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που να βάζει την Ελλάδα πίσω στο δρόμο οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους».

Στο τηλεφώνημα με την καγκελάριο Μέρκελ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να φτάσουν σε βιώσιμη συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανεκκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους εντός της Ευρωζώνης». Οι οικονομικές ομάδες των δύο ηγετών, σημείωσε, παραμένουν σε στενή επαφή και παρακολουθούν την κατάσταση. Ενόψει της Συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε και με τον κ. Τσίπρα, για μόλις δεύτερη φορά από την εκλογή του. Σύμφωνα πάντα με τον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα «έλαβε μία ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Τσίπρα για τις ιδέες του για μία πορεία προς τα εμπρός μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της». Όπως τόνισε, είναι προς το συμφέρον όλων να φτάσουν σε μία κοινώς αποδεκτή συμφωνία.

Ο κ. Έρνεστ παραδέχθηκε ότι η λύση δεν είναι εύκολη αλλά ενθάρρυνε όλες τις πλευρές να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά. «Είναι περίπλοκο» θέμα, παραδέχθηκε, «αλλά μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι ο καθένας που κάθεται γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζει ότι είναι προς το συλλογικό συμφέρον να επιλυθεί». Πιεζόμενος να εξηγήσει ποια είναι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στη λιτότητα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι «η συμφωνία θα χρειασθεί όλες οι πλευρές να καθορίσουν ποιο είναι το καλύτερο μείγμα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι από μόνη της η λιτότητα δεν θα οδηγήσει  σε λύση, ούτε όμως είναι επιλογή η χαλάρωση των προηγούμενων δεσμεύσεων της Ελλάδας σε αντάλλαγμα για οικονομική στήριξη... Θα χρειασθεί ένας συνδυασμός που θα πρέπει να καθορισθεί και να συμφωνηθεί από όλα τα μέρη». Τέλος, ο κ. Ερνεστ είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν συζητήσεις για αμερικανική οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.