Διατήρησε τον ELA η ΕΚΤ - «περιμένουμε προτάσεις» λένε Μέρκελ και Ολάντ - κλειστές έως και την Τετάρτη οι τράπεζες

tanea.gr

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, στο οποίο επικράτησε το «Οχι», και το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο έστειλε μήνυμα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και όχι ρήξη με την Ευρώπη.

Στη βραδινή του τηλεδιάσκεψη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διατήρησε στα ίδια επίπεδα (89 δισ. ευρώ) τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA).

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές την Τρίτη και την Τετάρτη, με το ημερήσιο όριο αναλήψεων να παραμένει στα 60 ευρώ.

Στις 8 το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είχαν συνάντηση στο Παρίσι για να αποτιμήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

«Οι πόρτες παραμένουν ανοικτές για συζητήσεις. Οι προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα δεν υπάρχουν επί του παρόντος. Ο έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να βάλει τις προτάσεις του στο τραπέζι αύριο» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ. «Μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη και η άλλη οι μεταρρυθμίσεις. Είχαμε κάνει μία πολύ γενναιόδωρη πρόταση. Κάθε χώρα πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί. Εχουμε ένα νόμισμα και θέλουμε να το κρατήσουμε» πρόσθεσε η καγκελάριος. Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα, είπε: «Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να χειριστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

«Τα ελληνικά κόμματα εξέφρασαν τη βούληση να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η πόρτα είναι ανοικτή για διαπραγματεύσεις. Είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει αξιόπιστες και σοβαρές προτάσεις. Λαμβάνουμε υπόψη το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος και το σεβόμαστε. Η Ευρώπη είναι δημοκρατία. Η αλληλεγγύη είναι παντού στην Ευρώπη και έτσι πρέπει να γίνεται και στο μέλλον. Αλλά πρέπει, επίσης, να υπάρχει και υπευθυνότητα» είπε ο Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος», κατέληξε.

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα πριν από το Eurogroup και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όπου θα διαφανεί αν υπάρχει προοπτική συμφωνίας.

Συνέχιση των διαπραγματεύσεων και όχι ρήξη με την Ευρώπη ήταν το μήνυμα του κοινού ανακοινωθέντος των πολιτικών αρχηγών, που εκδόθηκε μετά την πολύωρη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

- Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

- Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

- Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».

«Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μαζικό, πλειοψηφικό και σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού. Την εντολή, δηλαδή, για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι προηγήθηκε

Να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση, ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο Αλέξης Τσίπρας από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς κατά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που συνεδρίασε επί έξι και πλέον ώρες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και διεκόπη για λίγο το μεσημέρι προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνομιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Τελικά, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, δεν προέβη σε δηλώσεις και μετέβη απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη ρευστότητα των τραπεζών, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε «τη στήριξή του στον ελληνικό λαό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες», όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός το μεσημέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής  κυβέρνησης.

Μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ, στο συμβούλιο αρχηγών μετέχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες.

Στο συμβούλιο δεν μετείχε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Μιχαλολιάκος.