Ένα δυνατό ΟΧΙ και η επόμενη μέρα

του Άρη Δαβαράκη

Αν το καταλάβει το παλιό πολιτικό προσωπικό των αντιπολιτευομένων κομμάτων ότι το ποτάμι ΔΕΝ γυρίζει πίσω ώστε να παραιτηθεί σύσσωμο και να δώσει την σκυτάλη στους νεότερους, ίσως ο βάλτος ξελασπώσει, ίσως να μπει μέσα καθαρό νερό της θάλασσας στην πολιτική ζωή της χώρας. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα είναι πια ηγεμονική, δεν κινδυνεύει (προς το παρόν πάντα) από τίποτα. Το απέδειξε αυτό το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος που έδειξε πως οι Έλληνες σε αυτή τη φάση ακολουθούν τυφλά τον Αλέξη Τσίπρα όπως κάποτε ακολουθούσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πάει αυτό, τελείωσε. Είναι ξεκάθαρο.

Πέρα από αυτό έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε τα πρακτικά μας μεγάλα και πολύ επείγοντα προβλήματα. Οι τράπεζες είναι κλειστές και έχουμε ανάγκη την συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να χαλαρώσει η μέγγενη και ν’ αρχίσει σιγά-σιγά να επαναλειτουργεί η οικονομία, να φύγει η σκιά του τρόμου και της αγωνίας για τους τουρίστες που πρέπει να νοιώσουν πάλι πως είναι ασφαλείς στην Ελλάδα, να ξανανιώσουν κάποια σιγουριά οι συνταξιούχοι και οι μη έχοντες, οι εξαρτώμενοι από νοσοκομεία, φάρμακα και κάθε είδους ιατρική υποστήριξη, να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί, το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση – όλα τα μικρά και τα μεγάλα που συνδιαμορφώνουν  μια υγιή καθημερινότητα.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά αξίζει το ταξίδι. Η Ελλάδα αλλάζει ριζικά. Οι «σκληροί» της Ευρώπης δεν κατάφεραν να κάμψουν το ηθικό των χιλιοταλαιπωρημένων Ελλήνων που, αποφασιστικά, ακούμπησαν στον ώμο του Αλέξη Τσίπρα, σίγουροι πως αυτός μπορεί να βρει τον τρόπο να βγούμε από τον λαβύρινθο. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα τα καταφέρει – με μεθοδικότητα, ψυχραιμία και στρατηγική. Όχι την στρατηγική των κάθε είδους «παιγνίων» αλλά την άλλη – αυτήν που προκύπτει όταν σκέπτεται ένα καλό μυαλό σαν αυτό του πρωθυπουργού. Εκείνος πρέπει  να διαχειριστεί αυτό το πολύ ισχυρό αποτέλεσμα και μάλιστα γρήγορα – χωρίς παιχνίδια από αυτά που αρέσουνε στον Γιάνη Βαρουφάκη. Αρκετά μας καθυστέρησε όλο αυτό το show.

Όσοι με διαβάσατε χτές ξέρετε ότι δεν ψήφισα «Όχι», ψήφισα «Ναι». Ένας θεός ξέρει πόσο εκτιμώ, αγαπώ και σέβομαι τον Αλέξη Τσίπρα. Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Πολύ θα ήθελα να μην συνεχίσει να κουβαλάει τον γιγαντιαίο ναρκισσισμό του Βαρουφάκη που βγήκε να κάνει διάγγελμα λίγο μετά τις δέκα το βράδυ της Κυριακής, πριν καν μιλήσει ο πρωθυπουργός. Δεν ξέρω τι πήγαινε να προλάβει, το θέαμα όμως και το ακρόαμα έχει καταντήσει αξιοθρήνητο. Καιρός, νομίζω, για τον πρώτο ουσιαστικό ανασχηματισμό που πρέπει να γίνει με γνώμονα τον πρώτο στόχο: Την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί αν δεν τα καταφέρουμε να τα βρούμε με τους Ευρωπαίους η ιστορία του τόπου αυτού που όλοι αγαπάμε με πάθος θα αναγκαστεί να πορευτεί σε μονοπάτια απάτητα – που δεν θέλω αυτή τη στιγμή ούτε να τα σκεφτώ.

Για την ώρα μόνο ένα μεγάλο μπράβο στους Έλληνες που, αν και πολιορκημένοι, δεν κώλωσαν. Είναι μεγάλη υπόθεση μέσα στον παγκόσμιο καπιταλισμό οι πολίτες μιας μικρής (αλλά πολύ ιδιόμορφης και αρχαίας!) χώρας να απαντούν με ένα πολύ δυνατό ΟΧΙ στους χρηματοδότες τους, με τις τράπεζες κλειστές και με ένα σωρό απειλές επιβίωσης να κρέμονται πάνω από το κεφάλι τους σαν το λεπίδι μιας νοητής γκιλοτίνας.

Κατά τα άλλα εδώ είμαστε. Και σήμερα και αύριο – και όσο αντέξουμε!

ΥΓ: Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν από την είδηση της παραίτησης του Αντώνη Σαμαρά. Μπράβο του. Χρειάζεται μία ισχυρή αντιπολίτευση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  <...Οι «σκληροί» της Ευρώπης δεν κατάφεραν να κάμψουν το ηθικό των χιλιοταλαιπωρημένων Ελλήνων ...>

  Ευτυχως ουτε εσυ με την προτροππη σαυ για το ΝΑΙ τελευταία στιγμη πριν τις καλπες...

 • 2 Ο/Η takis43 έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Εσυ γιατι κωλωσες; Οπου φυσαει ο ανεμος

 • 3 Ο/Η Αρης Δαβαράκης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Εγω δεν είμαι πολιτικός, τα βλέπω αλλοιώς τα πράγματα. Μετά τον ενθουσιασμό των πρώτων ωρών μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος άρχισα να έχω αμφιβολίες. Τις πάλεψα και αποφάσισα οτι πράγματι ήταν λάθος - άρα ψήφισα ΝΑΙ. Πολιτικά για τον Τσίπρα μόνο λάθος δεν ήτανε όπως βλέπω τώρα - εκ των υστέρων. Ηταν τρίποντο. Αλλά, είπαμε, εγω δεν είμαι πολιτικός, είμαι στιχουργός, γραφιάς,γενικά -διάφορα. Αυτά. Καλή εβδομάδα και καλά ξεμπερδέματα γιατί έχει πολλή δουλειά ο πρωθυπουργός μας!

 • 4 Ο/Η Γιώργος Β. έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ναι, Άρη μου. Μια χαρά τα λες και τίμια. Και -πάνω απ' όλα- κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει τις επιλογές τού άλλου. Δεν έχουμε ιδέα τι διαδραματίζεται μέσα του και από πού έρχεται ο καθένας. Θεωρώ πως ο Βαρουφάκης ήταν απαραίτητος εκείνον τον πρώτο καιρό, ακριβώς για να παγκοσμιοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα. Έχει όλη αυτή τη "σελέμπριτι" λάμψη, την αναγνώριση της παγκόσμιας επιστημονικής οικονομικής κοινότητας και -φυσικά- τον ναρκισσισμό, όπως πάρα πολύ εύστοχα επισημαίνεις. Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Τώρα πια δεν "χρειάζεται". Η αποστολή του εξετελέσθη. Ίσως και ο ίδιος να στενεύεται πια στα πλαίσια ενός υπουργείου και να επιθυμεί να επιστρέψει ως "αστέρας" στο παγκόσμιο στερέωμα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

 • 5 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Νομιζώ οτι ολοι οσοι βοηθούν πολιτικούς είναι κι αυτοί πολιτικοι. Απλά είναι ο ρόλος τους τετοιος που πρεπει να μοιάζουν σαν κατι άλλο

 • 6 Ο/Η δημητρης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Το παλιό πολιτικο προσωπικό το κατάλαβε οτι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω.ΕΣΥ ??έστω κι αν δεν είσαι πολιτικός...

 • 7 Ο/Η Γρηγόρης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Κύριε Δαβαράκη, νομίζω ότι το πράγμα έδειχνε ότι πάει προς το «όχι» από τη στιγμή που στην απελπισία τους, έβγαλαν όλα τα πολιτικά «πτώματα» για να πείσουν προς το «Ναι». Αφήστε που δεν σκέφτηκαν ότι όταν βάζεις επίσης στο «παιχνίδι», για τον ρόλο του «λαγού» (όπως στις κούρσες μεγάλων αποστάσεων), αντιπαθέστατους τηλεβιβλιοπώλες να τσιρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, καις το «ΝΑΙ». Αναρωτιέμαι, ένας επικοινωνιολόγος δεν υπήρχε να τους το πει; Για να μην αναλύσω τα περί παραδημοσιγραφίας που ζήσαμε από τα ιδιωτικά ΜΜΕ…
  Τα έχει αναλύσει ο Μάνος πριν χρόνια: «Η παραδημοσιογραφία είναι κάτι σαν παρακρατική οργάνωση, αλλά δεν έχει σχέση με το κράτος. Αντίθετα πολλές φορές το πολεμάει. Ανθεί σε περιόδους παρακμής και με την επιπόλαιη ανοχή της επισήμου δημοσιογραφίας. Κύριος σκοπός της είναι ο εκφοβισμός, υπηρετώντας σκοτεινά ή ευτελή συμφέροντα. Οι σοβαροί δημοσιογράφοι γνωρίζουν την ύπαρξή της, την περιφρονούν, τη συνηθίζουν αλλά και δεν πιστεύουν στην κάποια, όποια σημασία της παρουσίας της. Η παραδημοσιογραφία όμως υπάρχει, λειτουργεί κι επιβάλλεται. Ανεύθυνη και αντιπαθητική. Μάνος Χατζιδάκις»

 • 8 Ο/Η kat kat έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ακριβώς γι αυτό φοβάμαι αγαπητέ Άρη. Για το ότι ο λαός έφτιαξε ΗΓΕΜΟΝΑ. Η αμφιβολία πλέον απαγορεύεται. Όποιος δεν είναι μαζί μας χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι απέναντί μας ως εχθρός και προδότης. δλδ δεν επιτρέπεται η αντιπολίτευση.
  Αυτό εΊναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ. Και τον βλέπω. Στο πρόσωπο των κ.κ. Κοτζιά, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη. Φίλη, κλπών.
  Το βλέπω στη κνίτικη διείσδυση στη Δημόσια Διοίκηση.
  Στις 25 Γενάρη,\ ακόμα και με το εθνικολα'ικίστικο μόρφωμα, τους ΑΝΕΛ,} ψήφησα Συριζα, ως κάθαρση απ το παλιό διεφθαρμένο διαπλεκόμενο σύστημα. Πιστεύοντας ότι σιγά σιγά ο Α. Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ότι δλδ θα προχωρήσει αριστερα και φιλοευρωπαίκά.
  Άρη, Ο Α. Τσίπρας θέλει. Αλλά δεν μπορεί. Δεν μπορεί να τα βάλει με το κόμμα του.
  κατα τη γνώμη μου ]τη ταπεινή] ένας ακόμη λόγος που έκανε το δημοψήφισμα ήταν για να αποκτήσει με τη στήριξη του λαού ακόμα μεγαλύτερη. αδιαμφισβήτητη ισχύ μέσα στο κόμμα.
  Βλέπω ότι αμέσως μετά το αποτέλεσμα όλες του οι κινήσεις είναι σαν να πήρε ΝΑΙ. Προσπαθεί να μας κρατήσει στην Ευρώπη δλδ. και με τίμημα. αυτό ειναι πολύ γενναίο απο μέρους του.
  Ούτε που ο κόσμος τον φτιάχνει Α. Παπανδρέου στη θέση του εκλιπόντος Π-ανδρέου μ' αρέσει.
  Όχι άλλος λαίκισμός Άρη.
  Ακόμα ακόμα ο Α. Π' ανδρέου είχε τη πυγμή εξ αρχής ν απαλλαγεί απ τους πολύ ακραίους αριστερούς και είχε ακόμα πληθώρα ευρωπαίκά πακέτα.
  Τώρα Τι.
  Εύχομαι το λιγότερο κακό στη χώρα μου.

loading..