Δεν έπρεπε να γίνει αυτό το κωλοδημοψήφισμα

Του Βασίλη Παζόπουλου

Ωραία ακούγονται οι έννοιες περί δημοκρατίας, δημοψηφίσματα, ευρωπαϊκά ιδεώδη, αλληλεγγύη των λαών, κτλ

Όμως το αν θα γινόταν κάποια συμβιβαστική πρόταση ή θα μας πετάγανε έξω με τις κλωτσιές, εξαρτιόταν από ΕΝΑ και μόνο ένα πράγμα :
Πως θα αντιδρούσαν οι αγορές.

Μπορεί να ακούγεται πεζό, κυνικό, καθόλου ρομαντικό, αλλά έτσι λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος.

Αν γινόταν χαμός, θα φοβόντουσαν και θα τα βρίσκανε σε χρόνο dt. Και να μην θέλανε οι ευρωπαίοι, θα είχαμε επέμβαση των αμερικάνων που δεν αφήνουν στην τύχη τους τέτοια θέματα.

Αν τα πράγματα κυλούσαν σχετικά ήρεμα, θα πηγαίναμε σαν το σκυλί στο αμπέλι. Ούτε το βλέφαρο τους δεν θα έπαιζε αν μας έβλεπαν να πεινάμε. Το ότι οι ευρωπαίοι είναι ευγενικοί και φοράνε γραβάτα, δεν τους κάνει λιγότερο αποφασισμένους ή αδίστακτους να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους.

Παρόλο που πολλοί είχαν εστιάσει στην πορεία του ευρώ, δεν ήταν αυτό το κρίσιμο σημείο. Η θεωρία πως αν φύγει η Ελλάδα θα φύγει ένα βαρίδι και θα πάει καλύτερα το ενιαίο νόμισμα, κερδίζει έδαφος συνέχεια. Το βασικό που έπρεπε να παρακολουθούμε ήταν οι μετοχές και κυρίως τα ομόλογα.

Τι θα κάνανε οι Γερμανοί για να μην ανέβουν τα επιτόκια του νότου ;
Θα αγοράζανε συνεχώς τοξικά ομόλογα ;
Θα πηγαίνανε να γλιτώσουν 1-2 δις και θα ρισκάρανε εκατοντάδες;

Η διαπραγματευτική τακτική να ρίξει η κυβέρνηση το δημοψήφισμα στο τραπέζι έπιασε εν μέρει. Οι αγορές κάνανε το καθήκον τους. Τους ανησύχησαν, αλλά δεν τους πανικόβαλαν. 

Άρα τι έπρεπε να γίνει ;
Ο Τσίπρας έπρεπε να δεχτεί την αντιπρόταση Γιούνκερ και να αποσύρει το δημοψήφισμα. Είτε έπαιρνε λίγα, είτε πολλά, είτε τίποτα.

Δεν έχω πρόβλημα με την ρήξη. Εδώ που φτάσαμε η δραχμή που ίσως είναι η λύση. Όμως βλέπω αυτόν που με κάλεσε σε επιστράτευση να έχει φροντίσει να μην έχω σφαίρες στο ντουφέκι.

Πόσο ηρωικό είναι ένα στράτευμα όταν πάει να πολεμήσει και δεν έχει ούτε σφεντόνα ;

Το πρόβλημα δεν είναι η δραχμή. Είναι ο τρόπος μετάβασης στην δραχμή. Αυτό που με τρομοκρατεί είναι πως ΔΕΝ υπάρχει καμία, μα καμία, προετοιμασία από την κυβέρνηση.

Το σχέδιο είναι πως δεν υπάρχει σχέδιο.

Όταν έπεσε ο Σαντάμ, οι αμερικάνοι για να τροφοδοτήσουν το Ιράκ με νέο νόμισμα κάνανε 6 μήνες. Με έτοιμο τυπογραφείο, χαρτιά, μελάνια, τεχνογνωσία. 

Έπρεπε να είχαμε ήδη έτοιμες τις υποδομές για παράλληλο ηλεκτρονικό νόμισμα. Δεν έχουμε όμως.

Το ναι δεν είναι ανώδυνο και αυτό. Μην παραμυθιαζόμαστε. Αν μας πουν πως δεν μας έχουν εμπιστοσύνη (λογικό) και για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις από την αρχή (εννοείται σε μηδενική βάση), θέλουμε κούρεμα 50% για να καλύψουμε τον ELA..... ποιος θα πει όχι ; 
Αφού θα έχει δεσμευτεί με το ναι !!!

Αν υποθέσουμε πως αύτη η αναστάτωση κοστίσει 10δις, αυτό σημαίνει πως θα μείνουν σχεδόν τα μισά χρήματα στο προϋπολογισμό για μισθούς και συντάξεις. 
Υπάρχει κανείς φωστήρας που να το έχει σκεφτεί αυτό ;

Όπως και να το δεις, η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ήταν επικών διαστάσεων λάθος…

Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι ο διχασμός. Είτε ψηφίσουμε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ, πάλι μαζί θα είμαστε την επόμενη ημέρα όπου οι δανειστές θα ζητάνε ακόμη περισσότερη ύφεση.

Το μόνο θετικό είναι πως η ψευδαίσθηση των μαγικών και εύκολων λύσεων έλαβε τέλος. Τίποτα δεν θα γίνει χωρίς δουλειά από εδώ και πέρα. Για να χειριστούμε μια κατεστραμμένη οικονομία χρειάζεται ψυχραιμία και να σηκώσουμε όλοι μαζί τα μανίκια.

Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος και χρηματιστηριακός αναλυτής

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Το μόνο που θα μας οδηγήσει - και αν- στην δραχμή είναι η ολοκληρωτικη κατάρρευση της οικονομίας μας. Τωρα ειμαστε βαρίδι για την Ευρωζώνη λόγω διαφθοράς και μνημονιων. Η ΕΕ το ξέρει αυτο καλυτερα απ'ολους αφου οι διεφθαρμένοι τους με τους διεφθαρμένους μας τα εστησαν. Κατοπιν τουτων μονο το ΟΧΙ στην συνεχιση αυτης της απάτης αποτελει ελπιδα ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΕ και στο ευρω επισης.

    Το ίδιο έδειξαν και οι αγορές αλλωστε που μεχρι να διαφανεί η πρώτη αχτιδα, που ακριβώς ηρθε με επέμβαση των ΗΠΑ εκ μερους του ΔΝΤ, ήταν σε ελευθερη πτώση.

loading..