Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος

του Κοσμά Αντ. Θέμελη

«...η άσκηση της δικαιοσύνης και της τιμής συνεπάγεται κινδύνους, τους οποίους οι Λακεδαιμόνιοι αποφεύγουν, ως επί το πλείστον, ν' αντιμετωπίζουν.» Θουκυδίδη, Ιστορίαι

ΝΑΙ, το δημοψήφισμα είναι άνευ αντικειμένου ως προς το ερώτημα που θέτει, αφού η πρόταση των Θεσμών δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η πρόταση απεσύρθη αυτομάτως μαζί με την διπλή απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου να πάρει θέση και ο ελληνικός λαός.

ΟΧΙ, παρά την έλλειψη του ερωτώμενου αντικειμένου η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να «διακόψει» το ματς, αφού όλοι πλέον είχαν σηματοδοτήσει το δημοψήφισμα με τον τρόπο που τους συνέφερε. Η αναστολή/αναβολή/ακύρωση του Δημοψηφίσματος θα ήταν άτακτη υποχώρηση, λευκή πετσέτα όχι μόνο της Κυβέρνησης, αλλά όλων των Ελλήνων, που θα παραδίδονταν σαν αμνοί στα έμπειρα χέρια κανιβάλων.

ΟΧΙ η Ελλάδα δεν μπορούσε απλώς να απορρίψει την πρόταση των Θεσμών, έπρεπε να ρωτήσει και τον ελληνικό λαό. Διότι κινδύνευε να πέσει θύμα της πονηριάς (αν όχι ανηθικότητας) των Θεσμών. Να αφήσουν το πρόγραμμα να εκπνεύσει και ξαφνικά η Ελλάδα να βρεθεί ΚΑΙ εκτός ευρωζώνης (τάχα μου..). Ενώ τώρα δίνεται μια διέξοδος από το αδιέξοδο που με συνέπεια οδηγούσαν τις διαπραγματεύσεις οι συνεταίροι και συνεταίρες μας.

ΝΑΙ, μόνο έτσι δίνεται στον ελληνικό λαό η δυνατότητα να αποφασίσει με συνευθύνη για το μέλλον του, χωρίς συνεχώς να αποποιείται των ευθυνών του, όπως συχνά κάνει μέχρι σήμερα. Αυτό ισχύει ΑΚΟΜΗ και αν δεν είναι ορατές οι περισσότερες συνέπειες ενός ναι ή ενός όχι, αφού πολλά θα εξαρτηθούν και από την συμπεριφορά των παικτών από την Κυριακή το βράδυ και μετά.

ΝΑΙ, η συμπεριφορά της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές περιέχει πολλούς τακτικισμούς, ίσως και πολλά, πάρα πολλά λάθη. Τα λάθη ήταν προγραμματισμένα από πριν. Ο ΣΥΡΙΖΑς  ήταν σχεδόν απροετοίμαστος για ένα εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα, που προσπάθησε να το απλοποιήσει με συνήθεις στην μεταπολιτευτική μας ιστορία λαϊκισμούς (σχίσιμο των Μνημονίων, κατάργηση με ένα νόμο), που βάρυναν μετά τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Επίσης δεν άσκησε συνεπή πολιτική συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη. Πάντως δεν είναι αυτοί οι λόγοι που μας έφεραν εδώ σήμερα.

ΝΑΙ, η συμπεριφορά των ισχυρών της Ευρώπης και του ΔΝΤ ήταν απόλυτα ανήθικη. Η άρνηση ολιγοήμερης αζήμιας για τους πιστωτές παράτασης του προγράμματος για να αποφανθεί ο ελληνικός λαός ήταν παλιανθρωπιά πρώτου μεγέθους, από αυτούς που δήθεν νοιάζονται για το καλό του ελληνικού λαού. Τα ίδια ισχύουν για τους νέους όρους που εμφανίζονταν κάθε φορά που μια συμφωνία φαινόταν πιθανή.

ΝΑΙ, αυτή η άγρια προπαγανδιστική επίθεση των ημερών που κάνουν οι αγνοί στρατιώτες του ΝΑΙ κατά του μυαλού των Ελλήνων, όσο τους έχει μείνει τέλος πάντων, είναι απίστευτη. Θα ήταν για γέλια, αν δεν έδειχνε την γελοιότητά τους.. Η Μέρκελ να ανησυχεί μην «ξεφύγει» κάτι απρόσμενο από το στόμα του Ρέντσι στην συνέντευξη τύπου, η νυφίτσα ο Σόϋμπλε, ο ρουστικάλ Σούλτς, τα ΜΕΓΚΑΜΟΥ, ΣΚΑΪΤΟΥΣ με την κλαψομουνίαση για τα 60 ημερήσια ευρώ, που τα προηγούμενα 2-3 χρόνια θα ήταν το 99% των ερωτωμένων ευτυχές αν τα είχε στην διάθεσή του. Είδαμε και τον Πύρρο Δήμα, είμαι σίγουρος ότι το δάκρυά του ήταν καθαρά (από άλλες ουσίες) και γνήσια.. Αλλά απολαμβάνουμε συχνότερα και τον ανιδιοτελή Σταύρακα Θεοδωράκη, που αν προτιμήσει μαύρα πουκάμισα, θα θυμίζει όλο και περισσότερο capo συμμορίας κατσικοκλέφτών. Άραγε ποιος πληρώνει αυτή την παρέλαση σοβαρών «επιχειρημάτων» υπέρ ΝΑΙ; Προς Κομμισιόν, Αγνοί Επιχειρηματίες & ΣΙΑ ΕΠΕ το βλέπω.

ΟΧΙ, το ΟΧΙ δεν σημαίνει έξοδο από την ευρωζώνη, πολύ περισσότερο δεν σημαίνει έξοδο από την ΕΕ και, φυσικά

ΟΧΙ, το ΟΧΙ δεν σημαίνει αυτόματη επιστροφή στην δραχμή. Μην παρασύρεσθε από την αγνή τρομοκρατία και τον φόβο που θέλουν να σας εμφυσήσουν αυτοί που σας αγαπάνε και σας το δείχνουν με κάθε τρόπο εδώ και πέντε χρόνια.

ΟΧΙ, μεγάλα παιδιά είσαστε, δεν θα σας πώ τι να ψηφίσετε, αλλά βγάλτε από το μυαλό σας ότι το διακύβευμα είναι αυτό που προσπαθούν να σας πείσουν όλοι αυτοί που ανέφερα πιο πάνω. Μόνο λίγες σκέψεις θα αποτολμήσω ακόμη, με την ελπίδα ότι οι φίλοι του μεγάλου ΝΑΙ δεν θα με φτύνετε ήδη για να μην αβασκαθώ.

ΟΧΙ, αν τα ναι/όχι είναι περίπου μοιρασμένα, δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες συνέπειες, ΕΚΤΟΣ αν υπερισχύσει, έστω και λίγο, το ΝΑΙ.

ΝΑΙ, το μεγάλο ΝΑΙ δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Θα οδηγήσει πιθανώτατα σε άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης και αντικατάστασή της από κυβέρνηση τεχνοκρατών στυλ Στουρνάρα, Παπαδήμου, μαζί με γνωστούς έντιμους πολιτικούς στυλ ΓΑΠ, Βενιζέλου, Θεοδωράκη, Μαϊντανών και άλλων. Θα υπογράψουν ό,τι τους φέρουν και θα ησυχάσουμε. Θα μείνουμε στην ευρωζώνη και θα εξακολουθήσουμε να ζούμε για καμιά τριανταριά χρόνια ακόμη στον πολιτικό, οικονομικό και ηθικό απόπατο που ξέρουμε, με σοβαρές πιθανότητες χειροτέρευσης.

ΝΑΙ, το ΟΧΙ δημιουργεί προβλήματα. Θα επιβεβαιώσει για δεύτερη φορά ότι, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, δεν μπορεί ακόμη να αντικατασταθεί η (έστω, κουτσουρεμένη)  Δημοκρατία από εντελώς αποτυχημένα «προγράμματα βοήθειας» και αποτυχημένα Μνημόνια που σπρώχνουν λαούς στην εξαθλίωση, στην αναξιοπρέπεια και στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς.

Τυχόν συντριπτική επικράτηση του ΟΧΙ θα δώσει επιτέλους στην Μέρκελ, στον Σόϋμπλε, στον Ντάϊσελμπλουμ, στον Φρανσουά-θα ήθελα να ήμασταν σαν τους Γερμανούς-Ολάντ και στα άλλα τα παιδιά ένα ηχηρό μήνυμα: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

Και ΝΑΙ, θα στείλει την ελληνική Κυβέρνηση ισχυρή πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου αναγκαστικά θα συρθούν και αυτοί που «αγαπούν τον ελληνικό λαό».

Ας κλείσουμε με ένα αστείο να χαλαρώσουμε λιγάκι:
ΕΝΤΑΞΕΙ....
...Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά όλα θα περάσουν. Είναι και καλοκαίρι, δεν χρειάζεται πετρέλαιο θέρμανσης, λιγότερο ρεύμα, έχουμε και την θάλασσα. Θα βρεθούν και λύσεις εκ των ενόντων. Να, μια αναισθησιολόγος μου έλεγε χθες ότι για τα χειρουργεία Αυγούστου θα κάνουν την αναισθησία με χάϊδεμα στο κεφαλάκι του ασθενούς και θα του τραγουδάνε "κοιμήσου και παράγγειλα στην Πόλη τα προικιά σου..."

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η Κ. Θέμελης έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Μόλις διάβασα το σημερινό άρθρο εδώ περί του σχεδίου Σουλτς. όπως το αποκάλυψε στην εφημερίδα Handelsblatt, για την πτώση της Κυβέρνησης Τσίπρα δια της υπερψήφισης του ΝΑΙ. Χωρίς να γνωρίζω την συνέντευξη, έπεσα "μέσα" ως προς το τι θα γίνει αν υπερψηφισθεί το ναι.

loading..