Δημοψήφισμα για ευρώ ή δραχμή; (και άλλα…)

του Κοσμά Αντ. Θέμελη

Διαβάζω και ακούω τίμιους πασόκους πολιτικούς (contadictio in adjecto), εργατικούς δεξιούς, neolibertarian κανίβαλους και άλλους παραποτάμιους ιθαγενείς, να επιρρίπτουν ευθύνη στον σατανά υποκριτή αντίχριστο Τσίπρα, διότι βάζει σε δημοψήφισμα ένα ψευδές ερώτημα που στην πραγματικότητα αποκρύπτει το πραγματικό ερώτημα. Κι ότι αν δεν ήταν παλιόπαιδο, υποκριτής κι άπλυτος συριζαίος ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, θα έπρεπε να βάλουν σε δημοψήφισμα το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ερώτημα: ΜΕΣΑ Ή ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΕΥΡΩ Ή ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ. 

Επειδή φάγαμε με το κουτάλι τους τελευταίους μήνες ευρωπαϊκό "διαφωτισμό", μαθήματα και μεσαία δάχτυλα από απόφοιτους ιρλανδικών μπαρ (τα οποία ιδιαιτέρως εκτιμώ, αλλά μόνον ως μπαρ) και άλλους, προτεσταντική διπλή ηθική, πλαστογραφίες εγγράφων για "απόδειξη" προτάσεων που ουδέποτε υποβλήθηκαν και γενικώς ταλαιπωρηθήκαμε, ας πούμε λοιπόν γιατί το "ειλικρινές" ερώτημα δεν θα μπορούσε να τεθεί ποτέ σε δημοψήφισμα:
Διότι ΔΕΝ υπάρχει πλοίο, δεν υπάρχει οδός για έξοδο από την ευρωζώνη κι από το ευρώ! ΠΟΥΘΕΝΑ στις Συνθήκες δεν προβλέπεται διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη κι επιλογή άλλου νομίσματος. 

Δεν μπορεί λοιπόν να τεθεί σε δημοψήφισμα ερώτημα επί ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ νομικά εδάφους.

Ο λόγος που δεν προβλέπεται διαδικασία εξόδου από το ευρώ είναι οφθαλμοφανής: Διότι σε αντίθετη περίπτωση το ευρώ θα ήταν ένα αδύναμο εξ ορισμού νόμισμα από την εισαγωγή του ήδη, μη δεσμευτικό για όσες χώρες μπούν στην ευρωζώνη. (Η Μ. Βρετανία και η Δανία παρέμειναν εκτός ευρωζώνης με ειδικές συμβάσεις). Σκεφθείτε να προβλεπόταν από το αμερικανικό Σύνταγμα ότι μπορεί κάποιο State να αποχωρήσει από το δολάριο, ή στο γερμανικό Θεμελιώδη Νόμο ότι μπορεί κάποιο Land να αποχωρήσει από το ευρώ. ΚΑΙ γι’ αυτό τον λόγο είναι περίεργο που οι πιστωτές φαίνεται (έτσι δείχνουν) να παίρνουν ελαφρά τη καρδία την πιθανότητα ενός Grexit, αν όχι να την επιδιώκουν μερικοί. ΚΑΙ γι’ αυτόν τον λόγο η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι το δημοψήφισμα γι’ αυτήν δεν σημαίνει το τέλος των διαπραγματεύσεων. Οι σώφρονες που ανησυχούν για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας, γνωρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση η επίθεση των hedge funds εναντίον άλλων χωρών θα έχει φοβερή ένταση και θα κινδυνεύσει σοβαρά το ευρώ - ενώ η Γερμανία θα πλημμυρίσει πάλι από το «χαρτί» (διαφυγή κεφαλαίων) που θα της έρθει από τις χώρες που θα υποστούν επίθεση-.

ΟΡΘΩΣ ετέθη λοιπόν το δημοψηφισματικό ερώτημα που ετέθη (έστω και με βλακώδη αντιστροφή των ΝΑΙ-ΟΧΙ), ακόμη και αν πρακτικά την ημέρα του δημοψηφίσματος η πρόταση των θεσμών δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι, λόγω λήξεως του προγράμματος εντός του οποίου έγινε η πρόταση.
Επί τη ευκαιρία όποιος διατηρεί την ευθυκρισία του σε δύσκολες καταστάσεις, δεν μπορεί παρά να διαβλέπει την βαθύτερη ουσιαστική ανηθικότητα (μην γράψω "καριολιά", διαβάζουν κι ανήλικα) της άρνησης των Θεσμών κι άλλων απρόσωπων εκπρόσωπων να παρατείνουν για λίγες μέρες το πρόγραμμα μέχρι να απαντήσει ο ελληνικός λαός. Κι όχι μόνο ανηθικότητα, αλλά και γεροντική τυφλή εμπάθεια εναντίον των Ελλήνων, για τους οποίους υποτίθεται ότι νοιάζονται κι ανησυχούν, από αυτούς που έχουν επιβάλει το Dictatum τους σε όλη την Ευρώπη. Ας προσθέσει κάποιος σε αυτά και τις άλλες προηγηθείσες «ευγενείς» χειρονομίες των πιστωτών, όπως το να προσθέτουν νέους όρους κάθε φορά που διαφαινόταν η πιθανότης συμφωνίας, με αποκορύφωμα την εμπνευσμένη από το ΔΝΤ (λέγε με Τόμσεν) πρόταση της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την διαφαινόμενη τελική συμφωνία της Δευτέρας…. πού μάλλον έφερε την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στα πρόθυρα οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ή την άλλη ομορφιά, να μην έχει κανείς την αρμοδιότητα να διαπραγματευθεί! Οι Σύνοδοι Κορυφής και τα Μυστικά Δείπνα με Μέρκελ, Ολάντ και άλλους παρέπεμπαν τον Τσίπρα και την Κυβέρνηση για διαπραγμάτευση των επιμέρους σημείων στο eurogroup, το eurogroup παρέπεμπε στα κλιμάκια, τα κλιμάκια έλεγαν κάτι σαν «ελάτε βρε χαζούλικα, σας δουλεύουνε, εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα να διαπραγματευθούμε, πηγαίντε πάλι πίσω!». Οι έμποροι της Αγ. Βαρβάρας που πουλούν κινέζικα για γνήσια ή οι βεδουίνοι σε ανατολίτικα παζάρια έχουν σαφέστατα μεγαλύτερη εντιμότητα και ειλικρίνεια στις συναλλαγές τους. Μπροστά σε αυτούς τους απατεώνες οι τακτικισμοί των Τσίπρα/Βαρουφάκη μοιάζουν με περίπατο της αγαθής παρθένας στην κοιλάδα με τα μεγάλα πέη.  

Άκουσα πάντως ότι οι Θεσμοί ζήτησαν ως προαπαιτούμενο για την παράταση του προγράμματος και την συνέχιση της διαπραγμάτευσης να μπορούν οι συναλλασσόμενοι να παίζουν πόκερ ή μπλάκ τζάκ κατ'επιλογήν στην οθόνη των ΑΤΜ των συστημικών Τραπεζών με 15% γκανιότα που θα εμβάζεται απευθείας στην Deutsche Bank. Απερρίφθη το ελληνικό αίτημα για φορολόγηση με 1% υπέρ του Δημοσίου.

Κατά τα άλλα η προδημοψηφισματική εκστρατεία ξεκίνησε την Δευτέρα από τον εκ μεταγραφής παίχτουρα Ζαν Κλώντ Βαν Νταμ Γιουνκέρ. Πολύ έμπειρος, παίζει στις θέσεις 6 και 10, μεγάλες κάθετες μπαλιές στην επίθεση, "βλέπει" γήπεδο, κατευθύνει έξυπνα όλη την ομάδα, σαν προπονητής μέσα στο γήπεδο. Χαμηλό κέντρο βάρους, εξαιρετικός ντριμπλαδόρος, λέει ψέμματα χωρίς να κοκκινίζει. Ήδη έμαθε και κάποια ελληνικά, εκτός από τα βασικά όπως "μαλάκαςΤσίπρας" που ξέρουν όλοι οι ξένοι παίκτες. Έχει βέβαια λίγα ελαττώματα, όπως ότι τους αγκαλιάζει όλους και τους φιλάει στο στόμα, χωρίς να έχει πλύνει τα δόντια του πριν και μυρίζει λίγο Riesling ή μπορντώ κατά περίπτωση, στα μεγάλα γκαλά Κορυφής αφήνει πίσω του μιαν αύρα σαμπάνιας. Αυτά όμως τα παραβλέπει ο προπονητής του, μόλις αρχίσει να ξεδιπλώνει τα χαρίσματά του στο πράσινο χαλί.

Πώς σας φάνηκε ο Τσίπρας στην ΕΡΤ; Για μένα πάντως ήταν πρώτη φορά που παρακολούθησα συνέντευξη Έλληνα Πρωθυπουργού και δεν είχα την αίσθηση ότι είναι ένα 100% στημένο και προσβλητικό για μένα καραγκιοζιλίκι.

Την ώρα που σύρονται οι γραμμές αυτές, Τρίτη απόγευμα, υπάρχουν φήμες ότι τα κόκκινα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Κι ότι ένα αεροπλάνο περιμένει stand by για να μεταφέρει τον Πρωθυπουργό «στην Ευρώπη» για συναντήσεις και υπογραφές. Εγώ αν ήμουνα στην θέση του Τσίπρα θα πήδαγα στο αεροπλάνο και θα έλεγα στον κυβερνήτη σε άψογα δραχμοελληνικά head-on για Κρήτη. Μπάνιο, ούζα, μεζέδες κι επιστροφή τα μεσάνυχτα.