Μια ριζοσπαστική ελληνική πρόταση για τη διαπραγμάτευση

του Γιώργου Θωμαϊδη

Το κείμενο αυτό γράφεται σήμερα, σε κίνηση, λόγω μιας εξαιρετικά σημαντικής ανάγκης, λίγο αφότου τέθηκαν σε εφαρμογή οι πρώτες ρυθμίσεις κίνησης χρήματος στην Ελλάδα. Οι πρώτες ενδείξεις της αστάθειας, είναι ήδη ορατές, καθώς το πλοίο με το οποίο ταξιδεύω, έχει μικρότερο αριθμό επιβατών από αυτόν που είχε τρεις μήνες πριν. Συγχρόνως, ο πληθυσμός παραμένει ήρεμος, και –σύμφωνα με τους οδηγούς ταξί και τυχαίους επιβάτες- προς το παρόν ρέπει μαζικά προς το Όχι, ειδικά στο Δημοψήφισμα. Το νόημα που συμπυκνώνει η μιάμιση σελίδα του κειμένου, είναι ότι το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα, λίγα μπορεί να καθορίσει από μόνο του, εάν δεν υπάρξει η βούληση να αλλάξουν βασικές παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας αλλά και εάν δεν διατηρηθούν και επαυξηθούν συγκεκριμένες κατακτήσεις του κοινωνικού κράτους. Επίσης, στόχος του κειμένου είναι να επισημανθεί πως η «ευρωπαϊκή» αναλγησία απέναντι στους φτωχότερους πολίτες της Ελλάδας δεν μπορεί να αποτελεί «ρεαλισμό» ή «αναγκαία θυσία» ενώ θα περισώζονται (αδιακρίτως παραγωγικότητας και προσφοράς) οι εξαιρετικά προβληματικές προσοδούχες τάξεις της χώρας. Τέλος –και το κυριότερο, συνιστά από την αρχή μια κριτική προσέγγιση στην παρούσα κυβέρνηση και μια άμεση και επείγουσα πρόσκληση για εξαιρετικά περισσότερη ευθύνη, σαφήνεια και δραστικότητα, καθώς η χώρα μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να βρεθεί σε σημείο ανέκκλητο. Οι προτάσεις του κειμένου, βασίζονται εν μέρει σε μια ψυχολογική εκτίμηση επάνω στις πιο επίμαχες από τις προτάσεις των δανειστών και αποτελούν μια παραίνεση για συζήτηση ορισμένων από τα ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας μας, τα οποία θίγονται από τις διαπραγματεύσεις.

Γενικά Μέτρα

(Εφόσον γίνει) Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, επάνω σε πολύ συγκεκριμένα από τα μέτρα που προτάθηκαν, τα οποία θα κριθούν το κάθε ένα χωριστά από τον πληθυσμό, με εξαίρεση το ΕΚΑΣ και τα επιδόματα των φτωχών, τα οποία θεωρούνται απαραβίαστα.

Απόδοση της δικαιοδοσίας άντλησης, ελέγχου και φορολόγησης όλων των ελληνικών ονομαστικών λογαριασμών στο εξωτερικό >300.000 ευρώ (στις 29.06.2015)  στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Διεθνούς Φορολογικού Οργανισμού, καθώς και των παραγώγων και κινήσεων τους ύστερα από αυτή την ημερομηνία.  Στόχος, η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με την απευθείας άντληση ποσών από αυτούς, ίσων προς τουλάχιστον το 50% της ετήσιας καταβολής τόκων από τη χώρα. Η πρόταση είναι ελεγμένη από ειδικούς και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Δημιουργία Υπουργείου Ανασυγκρότησης με ευρύτατες αρμοδιότητες,  διοικούμενου από επιτροπή Ελλήνων και ξένων ειδικών, το οποίο θα υπάγεται στον πρωθυπουργό και θα μπορεί να εκδίδει προεδρικά διατάγματα. Η σύσταση του υπουργείου θα γίνει από τους ξένους ειδικούς, κατά προτίμηση από τη Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη και Αυστραλία, επιλεγμένους από τις κυβερνήσεις τους, και αυτή θα επιλέξει και θα κρίνει το ελληνικό προσωπικό και τα εφαρμοζόμενα μέτρα.

Εισαγωγή του συστήματος βιομετρικού ελέγχου παρουσιών (δακτυλικό αποτύπωμα) σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου για την εισαγωγή και τήρηση του 8ώρου (οχταώρου). Η απουσία, ειδικά για τους διευθυντές, καθίσταται πειθαρχικό παράπτωμα και θα κρίνεται σύμφωνα με τον ιαπωνικό πειθαρχικό κώδικα.

Εισαγωγή αξιοκρατικών κριτηρίων για τις προαγωγές στο δημόσιο, και παράλληλα 10% θέσεων με ειδικά κοινωνικά κριτήρια, αλλά που θα κρίνονται για προαγωγή με το κοινό αξιοκρατικό σύστημα. Επαναπροκήρυξη  όλων των θέσεων ΔΕΠ στα ΑΕΙ από τη βαθμίδα του λέκτορα, στις Ιατρικές και Νομικές Σχολές και τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών της χώρας.

Οικονομικά μέτρα

Άμεση παρέμβαση στα καρτέλ της διατροφής, για την ελάττωση της τιμής των τροφίμων.

Γενικός ΦΠΑ 13% στην εστίαση. ΦΠΑ 26% για τα συγκροτήματα πολυτελείας. ΦΠΑ 10% για τα μη τουριστικά είδη στα νησιά του Αιγαίου.

Γενικός τουριστικός ΦΠΑ 13% στα νησιά του Αιγαίου (πλην Μυκόνου, Σαντορίνης, 20%). ΦΠΑ 18% για τα συγκροτήματα πολυτελείας στα λοιπά νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, την Κρήτη και την Αττική.

Προκαταβολή φόρου 40% και δόσεις για το υπόλοιπο 60%

Κριτήρια για την συνέχιση των αγροτικών ελαφρύνσεων (πραγματικοί αγρότες, εισόδημα)

Διακοπή του ΕΚΑΣ των μεγάλων συντάξεων, περικοπή 20% του ΕΚΑΣ των ατόμων <55 ετών.

Αναδρομική φορολόγηση όλων των μεγάλων συνδικαλιστικών συντάξεων κατά 30%.

Έκπτωση όλων των μεγάλων συντάξεων (1500-3000 ευρώ) κατά 4-9%.

Αλλαγή θέσης και μείωση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων που δεν κατέχουν προσόντα ανάλογα της θέσης τους.

Πόθεν έσχες σε όλους τους καθηγητές Ιατρικής, Πολ. Μηχανικών και Νομικής και για όλους τους πρώην διευθυντές πολεοδομιών, Κλινικών, δημόσιων υπηρεσιών και δημοσίων έργων.

Άνοιγμα , διερεύνηση και σε περίπτωση νομικής ατέλειας κατάσχεση όλων των offshore και όλων των ακινήτων μεγάλης αξίας και εκποίηση τους στο 50% σε επενδυτές και ιδιοκτήτες από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ν.Κορέα και επιλεγμένους αγοραστές από τις αραβικές χώρες.

Παράδοση της διοίκησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων και των εφοριών της χώρας σε συνεργεία από τη Νορβηγία, Σουηδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία.

Πάγωμα όλων των συντάξεων άνω των 1000 ευρώ ως το 2018.

Ελάττωση αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Αναδιοργάνωση της δημόσιας και ιδιωτικής ενημέρωσης: Διαγωνισμός για τις άδειες των ελληνικών ΜΜΕ με κριτήρια που θα προσκαλούν επενδυτές στο χώρο των ΜΜΕ από τις σκανδιναβικές χώρες. Εισαγωγή ρύθμισης με την οποία η ενημέρωση (ειδησεογραφικά δελτία και εκπομπές γνώμης) αναδιοργανώνεται με βάση τον κώδικα δεοντολογίας των σκανδιναβικών χωρών, υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνητικών Δημοσιογράφων και των εθνικών δημοσιογραφικών οργανισμών και θα γίνεται από ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Η ρύθμιση θα επεκταθεί ΚΑΙ στην ΕΡΤ.   

Έκτακτη εισφορά 5-12% σε όλες τις επιχειρήσεις με κέρδος >250.000 ευρώ, αλλά με ουσιαστικά κριτήρια μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, κερδοφορίας, δυναμισμού και μεγέθους. Δέσμευση (στο δημοψήφισμα) ότι δεν θα υπάρξει άλλη έκτακτη εισφορά >3% για πέντε έτη, για τις επιχειρήσεις με κέρδη (τότε) <300.000 ευρώ και > 5 απασχολούμενους. Ευνοϊκή σύνδεση της φορολογίας των επιχειρήσεων με το ύψος των αποδοχών και των επιδομάτων των εργαζομένων τους και την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες θα παραμείνουν.

Εργοδοτικές εισφορές στο ύψος του 2014 ή και υψηλότερα, αλλά με ουσιαστικά κριτήρια μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, κερδοφορίας, δυναμισμού και μεγέθους.

Εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ κατά τη τουριστική περίοδο και κατά τη χειμερινή περίοδο για τις μικρές επιχειρήσεις με άμεση καταβολή του επιδόματος Αργίας για τους εργαζόμενους.

Άμεσος έλεγχος πόθεν έσχες όλων των διατελεσάντων και νυν διευθυντών, υποδιευθυντών και υπευθύνων τροφοφοδοσίας των Μονάδων Αιμοκάθαρσης, Επεμβατικής Καρδιολογίας, Ορθοπεδικής και δημιουργία ομάδων αιφνίδιου λογιστικού ελέγχου στις παραπάνω μονάδες από το υπουργείο Ανασυγκρότησης. Οι ομάδες θα στελεχώνονται από ξένους ειδικούς. Δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για όλα τα οικονομικά αδικήματα που τελούνται από ιατρούς και παραπομπή εκεί και όχι στα πειθαρχικά των ιατρικών συλλόγων των σχετικών καταγγελιών.

Εισαγωγή φορολογίας 150 ευρώ σε όλες τις επεμβάσεις Κοσμητικής Χειρουργικής και επέμβασης ρινικού διαφράγματος που δεν θα κρίνονται από ειδική επιτροπή ως απολύτως αναγκαίες για την άμεση επιβίωση του ασθενούς.

Πώληση των κρατικών μετοχών των διαφόρων οργανισμών (π.χ του ΟΤΕ) ως το 50.01% του οργανισμού. Το λοιπό εισάγεται στο Σύνταγμα με βασικό άρθρο ως απαραβίαστο.

Φορολογία 0% για τρία έτη και 10% για τα πρώτα πέντε έτη για κέρδη ως 200.000 το χρόνο για νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής καινοτομίας, όπως αυτές θα οριστούν και θα εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανασυγκρότησης με αυστηρότατα κριτήρια. Δέσμευση αυτών των επιχειρήσεων από το κράτος σε περίπτωση ευκαιριακής χρεοκοπίας.

Δημιουργία και Επέκταση Εθνικού Φορέα Τυποποίησης προϊόντων με έμφαση στα αγροτικά προϊόντα. Ανάθεση της διοίκησης του σε επιτροπή ειδικών που θα προσκληθούν από την Καλιφόρνια και την Ιαπωνία.

Γιώργος Θωμαϊδης
Ειδικευόμενος Ψυχίατρος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής στις Νανοεπιστήμες,
Εν πλω, 29.06.2015