Ευρώ η δραχμή δεν έχει πια καμιά σημασία: Ωρα για Δημοψήφισμα!

του Άρη Δαβαράκη

Στην αρχή της διαπραγμάτευσης (όπως θα θυμάστε όσοι έχετε toportal.gr στα «αγαπημένα») είχα μια τάση να τα βάζω με τους Γερμανούς, κυρίως τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και την Άνγκελα Μέρκελ – όπως και με τα γερμανικά εγκλήματα του 20ου αιώνα. Αυτή μου η διάθεση ενόχλησε κάποιους ανθρώπους που η γνώμη τους με ενδιαφέρει, οπότε συμμαζεύτηκα όσο μπορούσα. Το ίδιο θα κάνω και σήμερα. Σοβαρός, politically correct, εξήντα δύο ετών (παρα κάτι) γραφιάς. Μην σκίσουμε πάλι κάνα καλτσόν.

Σήμερα λοιπόν έχουμε Eurogroup -  το τελευταίο μας σ’ αυτή τη φάση αν πιστέψει κανείς την Μέρκελ και τον Γιούνκερ, τον Πολωνό Ντόναλντ και την διεθνή Christine του ΔΝΤ που (το ομολογώ) με εντυπωσιάζει με την εμφάνιση της, την βρίσκω πολύ καλοντυμένη –αυτό που λένε Chic et Simple. (Άσχετο)

Την άλλη Κυριακή 5 Ιουλίου λοιπόν επιτέλους, χάρη στο θάρρος και την πνευματική υγεία του πρωθυπουργού, θα μπορέσουμε – οι πολίτες και ψηφοφόροι – να πούμε το δικό μας «μεγάλο ναι» ή το «μεγάλο όχι».  Όλο αυτό το διάστημα ασχοληθήκαμε και, ας πούμε, διαπραγματευτήκαμε, την φριχτή κακοδιαχείριση 35 ολόκληρων ετών που συσσώρευσε στην Ελλάδα ένα τεράστιο χρέος το οποίο την υποχρεώνει να πληρώνει συνεχώς τόκους και να εξοφλεί ληξιπρόθεσμα δανεικά που πήραν όλες αυτές οι πρώην κυβερνήσεις οι οποίες (ας το πούμε και αυτό) κάνουν σφοδρή κριτική στον Τσίπρα για τα δικά τους λάθη (οξύμωρο αλλά και απολύτως αληθινό).

Αν όλες αυτές οι κυβερνήσεις αγαπητοί Συνέλληνες ήταν σοβαρές και δεν είχαν το μυαλό τους στο πώς θ’ αρπάξουν ευκαιρίες για να πλουτίσουνε σκανδαλωδώς τα στελέχη και οι οικογένειές τους, σήμερα η Ελλάδα θα είχε επενδύσει τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και τα μεγάλα δάνεια σε υποδομές και πλουτοπαραγωγικές μονάδες κάθε είδους και θα είχε έναν άψογα οργανωμένο ακριβό τουρισμό, θα είχε επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή αγορά σπάνιας ποιότητας αγροτικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας που θα ήταν περιζήτητα, θα είχε γίνει leader στην παραγωγή πράσινης ενέργειας (με τόση ηλιοφάνεια και τόσους αέρηδες θα μπορούσε να παράγει ασταμάτητα ηλεκτρική ενέργεια και να την διοχετεύει σε Ευρώπη και Ευρασία), εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις φτιαγμένες από νέους ανεξάρτητους καινοτόμους Έλληνες θα παρήγαγαν αγαθά, υπηρεσίες, τεχνολογία, επιστήμη, έρευνα, τέχνη, πολιτισμό, καινοτομία – και, φυσικά, οι εξαγωγές μας θα ήταν ανυπολόγιστα  πολλαπλάσιες. Έτσι, υγιέστατα και πολύ κανονικά, με τους φόρους που θα εισέπραττε το μεταρρυθμισμένο, μικρότερο και πολιτισμένο νεοελληνικό κράτος θα μπορούσε και να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και να δανειστεί, αν το χρειαζόταν, πολύ φτηνά, συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μέλος δημιουργικό, αξιοπρεπές και αξιοζήλευτο.

Δεν συνέβη αυτό όμως. Οι κυβερνήσεις (υπουργοί και στελέχη των οποίων ελπίζουν και σε comeback για να τσεπώσουν και άλλο χρήμα – και μόνο γι’ αυτό), αγνόησαν τις υποχρεώσεις τους, δεν μεταρρύθμισαν, δεν εκσυγχρόνισαν, δεν ενεθάρρυναν την ελεύθερη αγορά και την επιχειρηματικότητα των Ελλήνων και κατέληξαν να δημιουργήσουν μιαν Ελλάδα για σφαλιάρες, μιαν Ελλάδα που δεν παράγει τίποτα, μιαν Ελλάδα που δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα και όλο ζητάει κι’ άλλα δανεικά για να πληρώσει τα προηγούμενα –χωρίς να έχει κανένα σχέδιο να γίνει αυτάρκης και αξιοπρεπής, δημιουργική και αντάξια της γεωπολιτικής θέσης και του αξιοζήλευτου γεωγραφικού της πλούτου που, το ξαναλέω, αν είχαν λίγη τσίπα οι  κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης,  θα την είχαν επιβάλλει με συνέπεια, δουλειά πολλή και ιδέες, σαν τον πρώτο προορισμό παγκοσμίως για καλοκαιρινές διακοπές και έναν από τους πρώτους δέκα για χειμερινή ανάπαυλα στα απερίγραπτης καλλονής βουνά μας, από τον Βορρά ως τον Ψηλορείτη και από το Πήλιο και τον Όλυμπο ως την άμμο της θάλασσας σε τοπωνύμια που δεν χωράνε να καταγραφούνε σ’ αυτό το κείμενο.

Αυτή η χώρα λοιπόν, γεμάτη ιστορία και αρχαία και προίκα μεγάλη και τεράστιες δυνατότητες να κάνει κυριολεκτικά ότι θέλει – δεν κάνει τίποτα 35 χρόνια τώρα. Και αυτοί που την καταντήσανε έτσι έχουν το αχαρακτήριστο θράσος να θέλουν να την «σώσουν» από την κυβέρνηση Τσίπρα που την ψήφισε το 36% των Ελλήνων για να «αναλάβουν» πάλι εξουσία (οι ταλαίπωροι εξουσιολάγνοι που δεν καταλαβαίνουν ότι τους έχει ήδη πάρει το ποτάμι) και να μας ξανακυβερνήσουν χωρίς καμιά προοπτική – αυτοί που μας οδήγησαν στα αρνητικά ρεκόρ που μας κατατάσσουν (σε ότι αφορά τις εξαγωγές, την παραγωγή και την αυτονομία της χώρας) στον πάτο του καταλόγου με τις διακόσιες τόσες χώρες παγκοσμίως που μόλις χτές διάβαζα – αλλά αυτή τη στιγμή που γράφω δεν μπορώ να τον εντοπίσω, κακώς δεν έβαλα αστεράκι στο link, θα τον προσθέσω όμως άμεσα.

Για να μην τα πολυλογούμε, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είτε παραμείνουμε είτε ΔΕΝ παραμείνουμε στην ευρωζώνη, είναι να δημιουργήσουμε από το μηδέν μια Ελλάδα σοβαρή, δημιουργική, οργανωμένη – χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Οφείλουμε να αποτοξινωθούμε, να περάσουμε το στάδιο του εξαρτημένου, του τζάνκι που συνεχώς ζητιανεύει τη δόση του.

Και δεν έχει πια τόση σημασία αν θα μείνουμε ή όχι στην ζώνη του Ευρώ – η κατάντια μας είναι τέτοια που και με ευρώ και με δραχμή δεν μας σώζει τίποτα και κανένας. Το δημοψήφισμα είναι η πιο δημοκρατική λύση – και προσωπικά σφίγγω το χέρι του Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να μας ρωτήσει αν θέλουμε να δεχθούμε τις προτάσεις των «εταίρων» μας ή αν ΔΕΝ θέλουμε. Ας τελειώνουμε λοιπόν επιτέλους με όλη αυτή την αργοπορία που δημιουργεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας και, αν δεν θέλουν να βοηθήσουν ή να μας διευκολύνουν με καινούργια δάνεια που θα συσσωρεύονται αιωνίως, ας δώσουμε τα χέρια, ας τους πούμε see you soon και aurevoir – και ας πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά για να σταθούμε στα πόδια μας. Αυτός πρέπει να είναι πια ο στόχος της τωρινής κυβέρνησης ή της επόμενης κυβέρνησης Τσίπρα, της ανασχηματισμένης με κριτήριο αυτές τις προτεραιότητες που μάλλιασε το πληκτρολόγιό μου να υπενθυμίσω και σήμερα.

Δεν είναι τα δανεικά στόχος και όραμα. Ντροπή είναι πια για μια χώρα που μπορεί να τα έχει όλα και να είναι απολύτως αυτάρκης και πλούσια – αφού εν δυνάμει είναι ζάμπλουτη.  

Να ξεμπερδεύουμε λοιπόν μ’ αυτό το πήγαινε-έλα. Και με δραχμή ή με ευρώ να δημιουργήσουμε.

Αυτό είναι το ζητούμενο: Η δημιουργικότητα σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα – με πάθος πολύ και αποφασιστικότητα και στοχοπροσήλωση.

Θα πάμε την άλλη Κυριακή να πούμε ο καθένας χωριστά και δημοκρατικότατα τι θέλουμε να γίνει.

Μπράβο στον Τσίπρα.

Είναι αντάξιος της εμπιστοσύνης μας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Αντιγόνη έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Όχι δεν είναι αντάξιος!

 • 2 Ο/Η Απο τις πλεον σωφρονες σκεψεις μεχρι τωρ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Aπό τις πλέον σωφρονες σκεψεις πιυ εχουν αποτυπωθει μεχρι τωρα!

 • 3 Ο/Η Γιώργος Β. έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Έτσι είναι, Άρη -τα είπες όλα.
  Ας πάψουν πια οι 'Ελληνες να αναζητούν τον "μπαμπά" τους.... Ας ενηλικιωθούν. Και ας πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

 • 4 Ο/Η ΜΑΙΡΗ Β. έγραψε: (πριν 3 έτη)

  ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ....

 • 5 Ο/Η Rachel έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Θετετε ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα διαχειρίζεται την κατάσταση διαφορετικά από τις προηγουμενες κυβερνησεις ως προς την πελατειακη πολιτικη, αλλα αυτο δεν ισχυει. Οποτε, τι διαφορετικο κανει ο κ. Τσιπρας απο τους προηγουμενους; "Πουλαει μαγκια" σε βαρος της Ελλαδας.

 • 6 Ο/Η ΧΜΜΚ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Δυστυχώς σας διαφεύγει η ιστορία αυτού του τόπου από το...1830, πάντα διχαστική και εμφυλιακή.
  Στο ίδιο έργο θεατές.
  Μία σοβαρή χώρα όπως η Πορτογαλία κάθησαν σε ένα τραπέζι συννενοήθηκαν, έκαναν αυτά που έπρεπε με τους ''θεσμούς ''
  ολοκλήρωσαν το ''μνημόνιο'' τους και τώρα είναι πάλι στις αγορές.
  Απλά πράγματα.

 • 7 Ο/Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΕ Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ . ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΟΥΜΕ ΩΣ ΛΑΟΣ .

 • 8 Ο/Η ο.Γριμμα έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Η πιο σωστή ανάλυση που έχει γράφτει μέχρι τωρα και που πότε δεν θα παρουσιαζόταν από τα μεσα μαζικης ενημερωσης!!!!μπραβο!!!

 • 9 Ο/Η Γιώργος Κ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ας ρίξουμε και μερικές βόμβες από αεροπλάνα στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στην Αθήνα έτσι θα είναι πιο ξεκάθαρο ότι θα ξεκινήσουμε από το μηδέν , δεν μπορείς να ξεκινήσεις τίποτα όταν χρωστάς της Μιχαλούς γιατί τα χρέη δεν διαγράφονται ποτέ !

 • 10 Ο/Η ΣΤΑΧΤΕΑΣ ΝΙΚΟΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  λες αληθειες το ιδιο κι εκεινος ομως η λογικη κι η σοβαροτης των περιστασεων τον αναγκαζουν να τις εκφραζει με πολιτικο μανδυα ,ομως η ουσια ειναι πως καταβαλει προσπαθεια να απεγκλωβιστει απ την πληρη εξαρτηση ωστε να γινεται απ τους εταιρους ισχυρος συζητητης κι η γνωμη του να εισακουεται η εστω να προσμετραται

 • 11 Ο/Η Γιωργος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ξερει τελικα ο ελληνας τι θα ψηφισει την κυριακη?
  Γνωριζει τι ειναι μειωση των αμυντικων δαπανων,γνωριζει τι σημαινει εξορθολογισμος του ασφαλιστικου συστηματος?
  Ας σοβαρευτουμε επιτελους Ναι η Οχι στο ευρω ειναι το ερωτημα.
  Εγω λεω απλα ΝΑΙ στην ευρωπη

 • 12 Ο/Η ΑΝΤΩΝΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Τι σημαίνει Ευρώπη το φάγαμε στα μούτρα τα τελευταία 15 χρόνια. Εν τάχει: Αφού δελέασαν τους πολιτικούς μας, αφού έκαψαν (πηγαίνω από αρχή) ΜΙΝΙΟΝ, ΚΑΤΡΑΝΤΖΟ, ΚΛΑΟΥΔΑΤΟ, ΑΤΕΝΕ, ΠΡΙΖΟΥΝΙΚ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ κ.λ., Άνοιξαν τα πρώτα Γερμανικά ΡRAKTIKER CONTINENTκαι συνέχισαν χωρίς ελληνικό ανταγωνισμό. Πουλήσαμε υγιείς επιχει-ρήσεις Οργανισμούς, ΔΕΚΟ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ, ΠΕΣΙΝΕ,....Κ.Λ. Ενώ μια μια άρχισαν να κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις., βιομηχανίες και μικρομάγαζα. Μας έβαλε στο χέρι η Ευρώπη δίνοντας χρήμα χωρίς αντίκρισμα και φτάσαμε σήμερα σε κατάσταση χρεοκοπίας.
  Τώρα και 5 χρόνια το Eurogrup μας απειλούσε με grexit και επιστροφή στη δραχμή. Σήμερα που πάει να αποφασίσει ο λαός για την τύχη του, έρχονται οι ίδιοι ψεύτες, οι απατεώνες και μας λένε όχι έξοδο από την Ευρώπη, σας θέλουμε. Μα τόσο κουτός είναι ο κόσμος που το πιστεύει. Πότε τέλος πάντων έλεγαν ψέματα επί 5 χρόνια ή τώρα που δήθεν μας θέλουν???
  Κύριε Σαμαρά πολύ μεγάλη η ζημιά που έχεις κάνει από το 1993 με το Μητσοτάκη μέχρι σήμερα με τους Γερμανούς κατακτητές που θα υψώσουν τη σημαία τους αύριο στην Ακρόπολη.......

 • 13 Ο/Η Δήμητρα Τ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  κ. Δαβαράκη, πιο πολύ να συμφωνήσω μαζί σας δεν γίνεται. Όμως θα σας θέσω ένα ερώτημα και θα ήθελα να αφιερώσετε σ'αυτό ένα άρθρο σας. ΓΙΑΤΙ Ο κ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΤΕ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΗΜΕΥΣΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΌΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΨΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ? ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ? ΓΙΑΤΙ????
  Από τη στιγμή που δεν έχει συλληφθεί κανείς εκτός από τον Τσοχατζόπουλο, δήθεν, δεν μπορώ να να τον εμπιστεύομαι. Δυστυχώς!

loading..