Ανέβηκαν οι τόνοι στη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα σε Τσίπρα και Τουσκ

tanea.gr

Σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προκάλεσε η φράση του τελευταίου κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, «the game is over»- «το παιχνίδι τελείωσε». 

Η φράση αυτή του Τουσκ προς τον Τσίπρα είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη του πρωθυπουργού, ο οποίος του απάντησε ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι. «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παπούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι», είπε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι κανείς, ούτε ο κ. Τουσκ δεν πρέπει να υποτιμά μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανεί ταπεινωμένος». Οπως επισήμανε ο κ.Τσίπρας η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις. Ωστόσο, οι προτάσεις των δανειστών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ενώ πρόσθεσε ότι το κείμενο των προτάσεών τους «δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα».

Οπως πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την ενοποίηση των ταμείων, δεσμευόμενος, μάλιστα για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο. «Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.