Η διαπραγμάτευση που απογυμνώνει και απομυθοποιεί

του Χρήστου Λουτράδη

Το μοναδικό καλό με την διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους «θεσμούς» είναι ότι απογυμνώνει και απομυθοποιεί  θεσμούς, συλλογικότητες και μύθους που κυριαρχούσαν στο δημόσιο πολιτικό στίβο της πατρίδας μας αλλά και της Ευρώπης για πολλές δεκαετίες.

Πρωτίστως, απομυθοποιεί τον  νεοελληνικό μύθο της Ελληνικής υπερδύναμης που μπορεί μόνο και μόνο βαυκαλιζόμενη για το ένδοξο παρελθόν της  και χωρίς καμία θυσία και αλλαγή να αποκτάει συνεχώς προνόμια στο διεθνές περιβάλλον. Με την εκλογή του Τσίπρα στην εξουσία και την μετέπειτα διαπραγμάτευση του με τους εταίρους κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και όταν αυτές  αναγορεύονται σε βασικό προεκλογικό όπλο οδηγούν σχεδόν πάντα σε επώδυνους συμβιβασμούς

Άπαξ και επιλέγουμε να συμμετάσχουμε σε διεθνείς οργανισμούς που διέπονται από αρχές και κανόνες λειτουργίας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπακούμε σε αυτούς τους κανόνες.

Η διαπραγμάτευση όμως έχει οδηγήσει και στην κατάρρευση του μύθου της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα οι ηγέτες που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας εθιστεί σε ένα οικονομικό μανιχαϊσμό έχουν θυσιάσει τις αρχές και κυρίως τις συλλογικές ανάγκες που την ανάγκασαν να δημιουργηθεί θέλοντας να επουλώσει πληγές που είχαν δημιουργήσει  δεκαετίες εχθροπραξιών και αλληλοσπαραγμών.

Για όλους αυτούς τους λόγους το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που λαμβάνει χώρα στα γκρίζα κτίρια της Βελγικής πρωτεύουσας δεν θα έχει καμία πρακτική σημασία αν δεν οδηγήσει παράλληλα και σε μια ενδελεχή αυτοκριτική, δική μας ως κοινωνίας, κυβέρνησης  και πολιτικών κομμάτων όχι μόνο για το γιατί φτάσαμε στην κρίση, πως την αντιμετωπίσαμε και κυρίως τι μάθαμε από αυτή.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η Νίκος έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Πολύ σωστό και εύστοχο σχόλιο. Άλλη μια διαπίστωση είναι, ότι χρειάστηκε να δοκιμάσουμε για να φτάσουμε στα συμπεράσματα αυτά. Το τίμημα όμως είναι πολύ μεγάλο. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά. Τα τελευταία 5 χρόνια αποδείχτηκε η πολιτική μας ανικανοτητα και ασημαντοτητα. Και δυστυχώς βρισκόμαστε ανάμεσα σε αγελη λυκων....

loading..