Ομπάμα σε Ολάντ: Να βάλουμε τέλος στις πρακτικές του παρελθόντος

news.in.gr

Τη δέσμευση να μπει «οριστικά τέλος στις πρακτικές» του παρελθόντος επανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε τους γάλλους προέδρους Ολάντ, Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί.

Σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Ολάντ ότι στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι «να μπει ένα τέλος στις απαράδεκτες μεταξύ συμμάχων [...] πρακτικές του παρελθόντος» που σχετίζονται με την κατασκοπεία.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την παρακολούθηση από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών των συνομιλιών τριών προέδρων της Γαλλίας το διάστημα μεταξύ 2006 και 2012.

Η συνομιλία «αποτέλεσε μία ευκαιρία προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών» επισήμανε το μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε ξεκάθαρα την ακλόνητη δέσμευσή του, την οποία διατύπωσε τον Νοέμβριο του 2013 μετά την υπόθεση Σνόουντεν, και την οποία υπενθύμισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του προέδρου (Φρανσουά Ολάντ) τον Φεβρουάριο του 2014, να βάλει ένα τέλος στις πρακτικές που ενδέχεται να εφαρμόστηκαν κατά τη παρελθόν και που είναι απαράδεκτες μεταξύ συμμάχων» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας θα μεταβούν πολύ σύντομα στην Ουάσιγκτον με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Γαλλίας ότι οι ΗΠΑ δεν υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις και δεν κατασκοπεύουν τις άλλες επικοινωνίες του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «επανέλαβε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας που είχαμε διατυπώσει προς τους γάλλους εταίρους μας στα τέλη του 2013 ότι δεν στοχοποιούμε και δεν θα στοχοποιήσουμε τις επικοινωνίες του Γάλλου προέδρου» επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος είχε αντιδράσει σε υψηλούς τόνους, τονίζοντας ότι η Γαλλία «δεν θα ανεχθεί καμία απειλή στην εθνική της ασφάλεια».