Τήλος: Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου

tvxs.gr

 

Η Τήλος θα γίνει το πρώτο “πράσινο” νησί της Μεσόγειου αλλάζοντας τα δεδομένα στην ενεργειακή πολιτική των νησιών μας, καθώς στα εδάφη της θα εφαρμοστεί και θα λειτουργήσει ένα πρωτοπόρο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το πρόγραμμα TILOS, όπως ονομάζεται, έχει ενταχθεί στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την καινοτομία, λαμβάνοντας κατά τη φάση της αξιολόγησης την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του AΕΙ Πειραιά T.T. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), ενώ από τη χώρα μας συμμετέχουν ακόμα ο ΔΕΔΔΗΕ, το WWF Ελλάς και η Eunice, εταιρεία με μακροχρόνια δραστηριότητα στον χώρο των ΑΠΕ.

Στο νησί θα εγκατασταθεί υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας από μικρής κλίμακας ΑΠΕ (ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο και μια μικρή ανεμογεννήτρια) σε συνδυασμό με συσσωρευτές (μπαταρίες) που θα εξομαλύνουν τις διαφορές ανάμεσα στη μεταβλητή παραγωγή από τις ΑΠΕ και την πραγματική ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων.

Μέχρι σήμερα το νησί ηλεκτροδοτείται μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης με το νησί της Κω, όπου λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός, αντιμετωπίζοντας συχνές, και αρκετές φορές μεγάλης διάρκειας, διακοπές ρεύματος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από την πλευρά του Διαχειριστή του δικτύου.

Με την υλοποίηση του προγράμματος TILOS το σκηνικό θα αναστραφεί και το νησί θα αποτελέσει το πρώτο πραγματικά "πράσινο" νησί στη Μεσόγειο. Αλλά η πρωτοπορία του έργου δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ευρώπης, καθώς για πρώτη φορά παγκοσμίως θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο, αυτόνομο νησιωτικό μικροδίκτυο που θα βασίζεται στην παρουσία υβριδικού σταθμού με συμμετοχή μονάδων ΑΠΕ και σύγχρονης τεχνολογίας συσσωρευτών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Και ειναι ακόμη λάθος. Η σωστή διαδρομή για να ειναι 100% ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ η επενδυση σε βαθος χρόνου και όχι μονον στην αρχη ειναι;

  ΑΠΕ-Παραγωγή υδρογόνου απο ηλεκτρόλυση- ΟΧΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ- Μεταφορά του υδρογόνου-ενεργειας ΧΩΡΙΣ απώλειες απο δικτυα- επιτοπια παραγωγή οπου και οση χρειάζεται με τις ανάλογες κυψέλες καυσίμου.

  Το νέο Data Center APPLE αναγκών περιπου 10 ΜΒ θα λειτουργήσει ακριβως έτσι.

  Το αποφασισαν που το αποφασισαν στην Τηλο, βρήκαν και τους χρηματοδότες, ας το κανουν και σωστά να δωσουν το καλο παραδειγμα αντί τις ψεύτικες εως τώρα ΑΠΕ λύσεις που μετατρέπουν και αποδίδουν εντελει το 50-70 % ΜΟΝΟΝ της ανανεώσιμης ενέργειας που λαμβάνουν προς εκμετάλλευση.

  Υπαρχει ενα διεστραμένο παγκόσμιο κινημα που λεγεται "Renewable energy WON'T WORK" και όλες αυτές οι μισές λύσεις οπως καταλαβαίνεται τους συμφέρουν. Για να καταλήξουν, γα τους; ευνοητους λογους, οτι τα ορυκτα καυσιμα είναι "τελικά" καλυτερα ... :-)

 • 2 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Θα μπορούσα να πω οτι Τηλος είναι μια ΕΝΕΡΓΟΝΙΑ όμως οχι, δεν γίνεται έτσι, ετσι μόνο εξυπηρετεί απο αλλο δρόμο τελικά τα έως τώρα συμφέροντα και παλι. Δεν πρέπει να γίνει μισό αλλά ολοκληρο και σωστά για να πετύχει το σωστό παράδειγμα οπότε και το ποθούμενο αποτέλεσμα. Να αποδείξει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει πραγματική ενεργειακή ανεξαρτησία των πολιτών. Εκεί θα αλλάξει ο κόσμος. Αλλιως θα αποδείξει δυστυχώς το αντίθετο προς όφελος των γνωστών επιτήδειων.

loading..