Να κλείσει η συμφωνία, να ψηφιστεί

του Γιάννη Γιγουρτσή

Ο μεγάλος οικονομολόγος, συγγραφέας και διπλωμάτης Τζων Κένεθ Γκαλμπρέηθ (Ken Galbraith), απαντώντας στη πολύ γνωστή φράση που αποδίδεται στον Γερμανό Καγκελάριο Όττο φον Μπίσμαρκ ότι "Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού" έγραφε σε μια επιστολή του το 1962 προς τον τότε Πρόεδρο Τζον Κένεντι:

"Η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού. Είναι η επιλογή μεταξύ του καταστροφικού και του δυσάρεστου"

Αν η ρήση αυτή του σημαντικού εκπροσώπου της μετα- κεϋνσιανής σχολής ισχύει, τότε η ελληνική κυβέρνηση έκανε εχτές στις Βρυξέλλες αυτό ακριβώς για το οποίο εξελέγη: καλή πολιτική

Τώρα πάντως που η συμφωνία κλείνει- όπως δείχνουν τα πράγματα στο εξωτερικό μέτωπο- ο κ. Τσίπρας πρέπει να βρει τον τρόπο να την περάσει στο εσωτερικό, πείθοντας  τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ότι η πολιτική που αποδέχτηκε να εφαρμόσει είναι μεν δυσάρεστη, αλλά βοηθά στο να γλυτώσουμε την καταστροφή..

Με δεδομένη τη δυσκολία της Αριστεράς να έχει μια κοινή φωνή και την απειρία της στην άσκηση εξουσίας, η δοκιμασία που θα περάσει η κυβερνώσα αριστερά τις επόμενες ημέρες είναι μεγάλη. Δεν αναφέρουμε τόσο στις γραφικές έως γελοίες περιπτώσεις τύπου Μιχελογιαννάκη, σε παλαιοπασόκους τύπου Μητρόπουλου και τυχοδιώκτες τύπου Ραχήλ Μακρή, αλλά στην μεγάλη μερίδα των βουλευτών που προέρχονται από την κομμουνιστοφέρνουσα Αριστερή Πλατφόρμα. και άλλους που έχουν προσωπική ατζέντα όπως η ανεκδιήγητη (και επικίνδυνη πλέον) ΠτΒ

Ο κ Τσίπρας πρέπει να πείσει τώρα τον ελληνικό λαό πως η συμφωνία ήταν όντως απαραίτητη και πως τα μέτρα που παίρνονται ,αν και είναι πολλά, δεν είναι ούτε πιο άδικα ούτε χειρότερα απ’ αυτά που ετοιμαζόταν να πάρουν οι προηγούμενοι. Ότι γίνεται προσπάθεια για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, ότι τα 8 δις των μέτρων δεν είναι στην πραγματικότητα περισσότερα από το 1 δις που συμπεριλαμβανόταν στο mail Χαρδούβελη και άλλα πολλά παρόμοια.

Προσωπικά θεωρώ πως η κυβέρνηση σωστά πράττει και προχωρά σε συμφωνία και αναμένω να δω το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για να την κρίνω οριστικά. Δεν με απογοητεύει το αποτέλεσμα στο οποίο οδηγούμαστε γιατί δεν ήθελα τη ρήξη που πιστεύω δεν συνέφερε την χώρα, και δεν περίμενα θαύματα. Στις δεδομένες συνθήκες μάλιστα μπορώ να θεωρήσω σημαντική επιτυχία την διαφαινόμενη συμφωνία..

Να κλείσει , λοιπόν, η συμφωνία, να ψηφιστεί, να εφαρμοστεί και να μπορέσει επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση να κυβερνήσει, εννοώ να ασχοληθεί με το σύνολο των ζητημάτων του ελληνικού λαού, πέρα και μετά από την χρηματοδότηση του χρέους που την απασχολεί εδώ και 5 μήνες σχεδόν αποκλειστικά.

Τότε θα κριθεί και θα δοκιμαστεί στην πολιτική πράξη και εδώ θα είμαστε για να κρίνουμε, να επικρίνουμε ή να κατακρίνουμε ή να επιδοκιμάσουμε τις ενέργειές της, αναλόγως με τις προθέσεις αλλά, κυρίως, τα αποτελέσματα της πολιτικής που θα ασκήσει.