Εν ολίγοις: Πρόχειρα συμπεράσματα

του Κοσμά Αντ. Θέμελη

Ήδη είχα γράψει ότι "αμοιβαία επωφελής συμφωνία" με συριζαίικη έννοια δεν ήταν δυνατή, διότι συγκρούσθηκαν δύο εντελώς διαφορετικά πλαίσια στρατηγικής (συνέχεια "προγράμματος βοήθειας" με περικοπές και ύφεση versus διακοπή προγράμματος κι αντικατάσταση από "αναπτυξιακό" με επενδυτικές έξωθεν κυρίως βοήθειες) που δεν εφάπτονται πουθενά. Οπότε ο αδύναμος "διαπραγματεύθηκε" εντός του austerity προγράμματος των "συνεταίρων"-πιστωτών με ελάχιστη επιτυχία. Πρόχειρα interim συμπεράσματα και λίγες σκέψεις για το μέλλον:

- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος από πριν, δεν είχε φροντίσει για συμμαχίες, φαινόταν σαν να συνομιλεί μόνο με Podemos, με Die Linke και παρόμοιους, που όμως ήταν εξ αρχής δεδομένοι. Και μάλιστα όταν επαναλαμβάνεις σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να βρεθεί συνολική λύση για όλη την Ευρώπη και προτείνεις και Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη γι’ αυτό το θέμα.

- Επειδή επί της ουσίας η Κυβέρνηση είχε δίκιο, φαίνεται να στηριζόταν κατά βάθος στην "δύναμη του αυτονόητου" και στην υποστήριξη "των λαών". Αυτά όμως δεν φτάνουν, όταν συγκρούονται γίγαντες παντού σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, όπου το neo-libertarian κανιβαλιστικό μοντέλλο είναι απολύτως επικρατούν, όπου οι λέξεις "ανταγωνισμός", flexi-arrangements, "επιχειρηματική ελευθερία" και παρόμοια είναι τα μαγικά κλειδιά που ανοίγουν όλες τις πόρτες και στριμώχνουν τους ανθρώπους στην γωνία.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν "κορόϊδευε" βεβαίως κανέναν, πλην ίσως του εαυτού του, υποτιμώντας πιθανώς τις δυσκολίες του εγχειρήματος και στηριγμένος ίσως στις βαρουφάκειες από καθέδρας θεωρίες ΧΩΡΙΣ να έχει επεξεργασθεί, έστω και εσωτερικά μόνο, ένα πλήρες plan B. Aλλά ΔΕΝ πάς σε τέτοια σύγκρουση με τα θηρία δηλώνοντας σε όλους τους τόνους "λύση εντός της ευρωζώνης".

- Τα γεωστρατηγικά ανοίγματα ήταν πολύ σωστά, αλλά και αυτά έπρεπε να είχαν γίνει από πριν. Υπάρχει due time γι’ αυτά κι όχι με το αγγούρι να σε ψάχνει από πίσω και σε συνθήκες υψηλής πίεσης. Και, φυσικά, μια που έκανες την αρχή μην το ξεχάσεις τώρα, που «έμεινες Ευρώπη». Χρειάζεται σοβαρή εξωτερική πολιτική για το χτίσιμο του γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος και των πλατύτερων συμμαχιών. Επίσης πρέπει να συνεχίσει η συνεργασία σε οικονομικό-εμπορικό-τουριστικό επίπεδο και η πολιτική εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, που και αυτό είναι υπό σχετική διεθνή πίεση. Καλύτερα να κόβονται σιγά σιγά τα πολλά αντισημιτικά-αντισιωνιστικά των κυβερνητικών κομμάτων. (Αναρωτιέμαι βεβαίως ποιο Διπλωματικό apparatus θα υποστηρίξει τέτοια ανοίγματα…..).

- Αφού η μετωπική φαινόταν από νωρίς, ΔΕΝ συμφέρει εσένα η συνεχής αποφυγή της σύγκρουσης και λύσης, αφού έτσι αποστραγγίζεις και νεκρώνεις την Οικονομία σου. Εδώ που είμαστε σήμερα, έπρεπε να ήμασταν στις αρχές Μαρτίου. 

- Η Αντιπολίτευση θα βρίσκεται για πολύ χρόνο σε καταστολή. Είναι ευκαιρία τώρα για αναλυτικές και σκληρές συζητήσεις με την εσωτερική αντιπολίτευση, ώστε αυτά που έγιναν και θα γίνουν να «εξηγηθούν» επαρκώς και να υποστηριχθούν τελικά και προς/από τον ελληνικό λαό, έστω και αν λίγοι είναι κατά βάθος ευχαριστημένοι.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στραφεί τώρα και προς τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή και εις βάθος εξορθολογισμός των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, θα πρέπει να επανεξετασθούν οι σχέσεις με την Εκκλησία, θα πρέπει να εξορθολογισθεί ΟΛΗ η νομοθεσία… όχι ασφαλώς με τα μνημονιακά μπαλώματα, όπως γίνεται τα τελευταία 5 χρόνια. Ούτε χρειάζεται κάν να γράψω ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευθούν.

- Θα πρέπει να υποστηριχθεί η υγιής ιδιωτική επιχειρηματικότητα, όχι βέβαια τα ντόπια και διεθνή αρπακτικά και κάπως θα πρέπει να τρώνε κλωτσιές οι μαφιόζοι και οι πρακτικές τους. Η μεσαία τάξη και οι επιχειρήσεις της πρέπει να σηκώσουν πάλι κεφάλι για να μπεί και φρένο στην ανεργία.

Φυσικά πρέπει να με ρωτήσει κάποιος, «Καλά, ΠΩΣ θα γίνουν αυτά τα ωραία που λές με αυτά τα ηλίθια υφεσιακά μέτρα που φαίνεται ότι έρχονται;;». Απάντηση: ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΣ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ.

Κι άλλο συμπέρασμα για δύο παίκτες του εξωτερικού:

- Ο Σόϋμπλε είναι ένας απίστευτα χολερικός και θυμωμένος μαλάκας, που είναι αστείο να βρίσκεται στην θέση που είναι σε μια βιομηχανική Υπερδύναμη.

Τον αμόρφωτο, υπερόπτη και κομπλεξικό Ντάϊσελμπλουμ, τον έψαχναν πολύ;

Ωραία λοιπόν, όλοι (σχεδόν) το θέλαμε και θα ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ. Να κοιτάξουμε με συνέπεια και σχέδιο τι θα κάνουμε στην συνέχεια, διότι το να πηγαίνουμε εντός Ευρώπης με συνέπεια κατά διαόλου, δεν είναι εξαιρετικά ελκυστική προοπτική. ΚΑΤΙ και ΚΑΠΩΣ πρέπει να αλλάξει, παρά την συνέχιση του ηλίθιου πάρτυ με ένα ηλίθιο "πρόγραμμα".

Ας κλείσουμε με ένα χαμόγελο για τρία σχόλιο του φίλτατου Θάνου Παναγόπουλου:

- ΧΤΕΣ οι Αριστεροί στο Σύνταγμα, ΣΗΜΕΡΑ οι Δεξιοί στο Σύνταγμα, ΑΥΡΙΟ το ΚΚΕ στην Ομόνοια και οι Πασόκοι δεν μπορούν να οργανώσουν ένα πολιτικό μνημόσυνο για το Ανδρέα. Ένα πάρτυ στη Χάρητος για τα αυριανά γενέθλια του Σημίτη, έστω. Τι άδικη που είναι η ζωή!

- Aν κάποιος φωνάξει τη λέξη ΣΔΟΕ, στη σημερινή συγκέντρωση των ‪#‎MenoumeEvropi , θα θρηνήσουμε νεκρούς από τον πανικό.

- Μια ιδανική μέρα για φήμες, διαρροές, σενάρια, δράκους, πληροφορίες, θρίλερ, ανατροπές, τρομολάγνους, τερατολογίες και πάνω απ' όλα με το παπαγάλομετρο να χτυπάει κόκκινο.

ΝΤΑΪΖΕΛΜΠΜΠΛΟΥΟΥΜ ΑΡΧΟΝΤΑ ΠΑΡΕ ΜΑΣ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ .‪#‎menoume europi#