Στην τελική ευθεία για συμφωνία

efsyn.gr

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεχίζεται η δουλειά σε τεχνικό επίπεδο, με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών και τους εμπειρογνώμονες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με στόχο την αποσαφήνιση των επόμενων βημάτων έως το Eurogroup.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια «καλή βάση» για επίτευξη προόδου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος πως είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι Θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένο κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που αναφέρονται στην πρόταση.

Όσο για το αν η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου που κάνει λόγο για μια «συνολική συμφωνία» και μετά θα γίνουν περαιτέρω διευθετήσεις.

Για τα 35 δισ. ευρώ που η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση συμφωνίας θα διατεθούν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2020, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι τα 20 δισ. αφορούν πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και τα 15 δισ. πόρους από τα αγροτικά ταμεία.

Η ίδια τόνισε ότι τα ποσά αυτά θα διατεθούν στην Ελλάδα εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ετοιμάζει ένα λεπτομερές πακέτο για το ποσό αυτό, το οποίο θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.

Διαφορές σε ΔΝΤ και Κομισιόν - Ανοικτό το ενδεχόμενο της παράτασης

Επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές το γερμανικό πρακτορείο MNI σημειώνει πως Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Κομισιόν εξακολουθούν να έχουν διαφορές στη προσέγγιση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Το Ταμείο αντιδρά στις ελληνικές προτάσεις που δίνουν έμφαση στους φόρους και λιγότερο στις περικοπές των δαπανών.

Πάντως, οι πιστωτές δουλεύουν με την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει μέχρι την Πέμπτη. Ανοικτό παραμένει το παράθυρο να υιοθετηθεί εξάμηνη παράταση.   

«Πεπεισμένος» για συμφωνία και ο Μοσκοβισί

O Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε βέβαιος για τη δυνατότητα εξεύρεσης συμφωνίας αυτή την εβδομάδα με την Αθήνα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε συμφωνία», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, προσθέτοντας ότι μένει «δουλειά να γίνει σε δύο ζητήματα», αναφέροντας τον θέμα του ΦΠΑ και της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Φάιμαν: Σεβασμός απέναντι στην Ελλάδα

Την ελπίδα του πως θα υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα της Ελλάδας την Πέμπτη εξέφρασε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Νωρίτερα ο Βέρνερ Φάιμαν είχε ζητήσει να επιδειχθεί προς την Ελλάδα ο ίδιος σεβασμός που επιδεικνύεται έναντι των άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης δεν υπήρξε απόφαση για την Ελλάδα, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να εξεταστούν και ο ίδιος ελπίζει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Κατά την άποψή του, οι συνεχείς κρίσιμες συναντήσεις δεν αποτελούν καλή βάση για την ελληνική οικονομία και για τις επιτακτικά αναγκαίες επενδύσεις στη χώρα και αυτό που χρειάζεται βραχυπρόθεσμα είναι η παράταση των προγραμμάτων βοήθειας για να διατηρηθεί η ικανότητα πληρωμών της Ελλάδας.

Οπως πρόσθεσε ο κ. Φάιμαν, μεσοπρόθεσμα είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις-πλαίσιο για επενδυτές και για να καταπολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο στοχευμένα η ανεργία.

Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι δεν είναι η «σκληρή γραμμή» που υπηρετεί την ευρωπαϊκή ιδέα αλλά, αντίστροφα, η ευρωπαϊκή ιδέα ζει από την προσέγγιση του ενός με τον άλλο και από τον αλληλοσεβασμό.

S&P: Εντός ευρωζώνης η Ελλάδα στο τέλος του 2015

Η βασική πρόβλεψη της Standard & Poor’s είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του 2015, μολονότι μια καθυστερημένη συμφωνία για την αποτροπή της χρεοκοπίας δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής αξιολογήσεων του διεθνούς οίκους Μόριτς Κρέμερ.

«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι θα είναι μέλος και των δύο», υπογράμμισε ο Κρέμερ σε χρηματοοικονομικό σεμινάριο στο Λονδίνο.