Μια συμφωνία με κέρδη και ζημίες

"Αυγή"/Κύριο άρθρο

Για πρώτη φορά ύστερα από πέντε μήνες διαπραγμάτευσης τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ελπιδοφόρα, καθώς διαφαίνεται η προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Μια συμφωνία που θα είναι δύσκολη και για την οποία η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης.

Μια συμφωνία, όμως, η οποία, συγκρινόμενη με το πλαίσιο στο οποίο είχαν προσχωρήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με το e-mail Χαρδούβελη, αλλά και με τη διαπραγμάτευση που επρόκειτο να γίνει για τη λεγόμενη "πιστωτική γραμμή", έχει θετικό ισοζύγιο. Ενδεικτικά, μόνο από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε σχέση με τις συμφωνίες Σαμαρά - Βενιζέλου, η χώρα θα εξοικονομήσει 8 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2016.

Αποφεύγονται, επίσης, η βαλκανοποίηση των συντάξεων στα 360 ευρώ, όπως προέβλεπε το Μνημόνιο, και η κατάργηση των επικουρικών και του ΕΚΑΣ. Προχωράει επίσης η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, που θα επιτρέψει καλύτερους μισθούς και συνθήκες δουλειάς.

Οι προτάσεις της Αθήνας φυσικά συνιστούν υπαναχώρηση από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Πτυχές της πολιτικής που πιέζεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση τής είναι ιδεολογικά δυσάρεστες, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για τον περιορισμό μέτρων που θα έχουν υφεσιακά αποτελέσματα, για την εξουδετέρωση των οποίων θα χρειαστεί συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση επιτυγχάνει ως γενικό σχήμα της δημοσιονομικής πολιτικής της τη μετακύλιση των βαρών από τα χαμηλότερα και μεσαία στα υψηλότερα εισοδήματα.

Για να υπάρξει, όμως, συμφωνία, η κυβέρνηση σχετίζει τη στάση της με την αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους και της χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Το ζήτημα για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία δεν είναι να συνεχίσει να φυτοζωεί εξυπηρετώντας με αίμα ένα μη βιώσιμο χρέος, αλλά να ξεφύγει οριστικά από την αντίληψη της λιτότητας και των Μνημονίων και να χαράξει τον δρόμο της. Μια τέτοια συμφωνία οριστικής απαλλαγής επιδιώκει η κυβέρνηση.