Σκουπίδια στο πέλαγος

της Δάφνης Χρονοπούλου

Για σάς που ετοιμάζεστε να επιβιβαστείτε στα σκάφη και να έρθετε στη Μύκονο (ή όπου αλλού) θα είχα πολλά να πω μα υποθέτω δε σας ενδιαφέρει να τα ακούσετε.

Επειδή όμως αγαπάτε τη θάλασσα κι αυτό είναι ίσως η μοναδική έντιμη δικαιολογία για τη μόλυνση που προκαλείτε αράζοντας τόσο κοντά σε παραλίες (εσείς που έχετε την πολυτέλεια να πάτε με τους καλεσμένους σας σε όποια ερημιά ονειρεύεστε), αφήνοντας πίσσα και λάδι πίσω σας,

Με θλίψη αναγκάζομαι να σας θυμίσω, τουλάχιστον.... να φροντίστε Εσείς προσωπικά και το προσωπικό σας να Μην Πετάτε Τα σκουπίδια Σας Στο Πέλαγος.

Γνωρίζετε την καταστροφή που προκαλείτε στις χελώνες που νομίζουν πως οι σακούλες σας είναι τσούχτρες με αποτέλεσμα 

  1. Να δηλητηριάζονται;
  2. Να μη ντρέφονται με τις τσούχτρες που χαλάνε τις διακοπές σας;

Γνωρίζετε τι σκουπίδι βγάζει το κύμα μετά από το πέρασμά σας;

Γνωρίζετε ότι φεύγετε κι ακόμα το νερό στους μικρούς κόλπους μυρίζει καρύδα και πετρέλαιο από τα κάθε είδους λάδια σας;

Δε σας ζητώ να αλλάξετε γούστα― It takes all sorts to make a World, αλλά για να χαρούμε αυτό τον Κόσμο λίγο ακόμα, σας θερμοπαρακαλώ, τουλάχιστον κάνετε τον κόπο φέτος (έτσι σα τάμα) να μη ρίξετε τις σακούλες με τα σκουπίδια σας στη θάλασσα.

Πολλά ζητάω;
 

Κι ακόμα

Για το μεγάλο ζήτημα 'Τέλος οι πλαστικές σακούλες στη Μύκονο' είναι κωμικοτραγικό κι ενδεικτικό που παλιότερα είχαμε καταφέρει να μαζέψουμε μόνο 50 υπογραφές. Στόχος ήταν (σα να ζούσαμε σε πολιτισμένη χώρα):

  1. Απαγόρευση χρήσης της σακούλας σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις του νησιού μας.
  2. Σχεδιασμός τσάντας πολλαπλών χρήσεων που θα διανέμεται έναντι συμβολικού κόστους.
  3. Υποστήριξη μέσω του Δήμου, ώστε να βρεθούν πηγές αγοράς για χάρτινες και αυτοδιασπώμενες πλαστικες σακούλες απορριμμάτων.

Από τότε οι κάτοικοι της Μυκόνου έχουμε προχωρήσει: φτιάξαμε τον ΜΟΙΚΟΝΟΣ, τον πρώτο στην Ελλάδα   αστικό συνεταιρισμό Ανακύκλωσης στην πηγή [εδώ και εδώ]. Αν έρθετε στο νησί αξίζει να μας επισκεφθείτε  και να μας γνωρίσετε (φέρνοντας και πλαστικά/χαρτικά/κονσέρβες αντί να τα πετάξετε στά πέλαγα).


 

Κι ένα υστερόγραφο. 

Aς πω μια λέξη παραπάνω και για τους στεριανούς: τα Φώτα. (Ξέρετε: όλα εκείνα τα περιττά του κήπου που έγιναν μια ακόμα αιτία να λιγοστέψουν τα αγριοκούνελα, οι σαύρες και τα φίδια με συνέπεια να αυξηθούν ποντίκια και κουνούπια.)

Εικόνες: advertisers without borders