Ο Άγιος της Ορθοπεταλιάς

του Χαρίτωνα Χαριτωνίδη

 

Έλεγα λοιπόν ότι οι εποχές έχουν την ψευδαίσθηση ότι διαφέρουν από τις προηγούμενες, ενώ είναι παραλλαγές τους. Ο ψυχαναλυτής είναι ο σύγχρονος εξομολόγος ιερέας. Αρχέγονα πρότυπα αλλάζουν προσωπεία. Έτσι λοιπόν αυτή η τρέλα με τις «Παγκόσμιες Μέρες» -Μέρα του Πατέρα, Μέρα της Γης, Μέρα του Ναύτη- δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σύγχρονο ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ. Τώρα την ονομάζουμε Μέρα της Μητέρας, οι Χριστιανοί την ονομάζουν Της Παναγίας που ήταν μητέρα και την γιορτάζουν στις 15 Αυγούστου. Η Μέρα του Ναύτη είναι η γιορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών. Και πάει λέγοντας. Γιατί οι Άγιοι είναι αυτό ακριβώς: προστάτες ατόμων, ομάδων, πλασμάτων.

Θα πει κάποιος ότι δεν υπάρχει Άγιος της Ορθοπεταλιάς, ενώ Μέρα της Ορθοπεταλιάς υπάρχει ή είναι πιθανόν να δημιουργηθεί, δεδομένου ότι η επινοητικότητα των δημιουργών Παγκοσμίων Ημερών είναι αχαλίνωτη. Λεπτομέρειες.

Ωραία λοιπόν η θρησκεία σας, παιδάκια. Αλλά δεν μου αρέσει γιατί λατρεύει αφηρημένες έννοιες. Το δώρο του Θεού στον άνθρωπο ήταν η σάρκωσή Του, το αφηρημένο που έγινε συγκεκριμένο. I'll stick to that.