Σε ασφυκτικό κλοιό πίεσης η Αθήνα

kathimerini.gr

Αυστηρά μηνύματα από όλες τις κατευθύνσεις, με χαρακτήρα τελεσιγράφων για επίτευξη συμφωνίας, δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση την Παρασκευή, μια ημέρα μετά το ατελέσφορο Eurogroup του Λουξεμβούργου και δύο εικοσιτετράωρα πριν τις έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της Ευρωζώνης, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σε δημοσίευμα του, μάλιστα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι εάν η ελληνική πλευρά δεν καταθέσει νέες προτάσεις στο επερχόμενο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Οπως τονίζεται, η κατάθεση νέων προτάσεων αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση για την εξέταση μιας συμβιβαστικής λύσης, με τα «φλέγοντα θέματα» του συνταξιοδοτικού και του ΦΠΑ να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μάλιστα, δύο άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσαν ότι αυτή είναι η επιλογή που αντιμετωπίζουν τόσο οι υπουργοί Οικονομικών που θα συνεδριάσουν στο Eurogroup, όσο και οι ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει.

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση έχουν κλιμακωθεί. Σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα άφησε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε ουσιαστικά τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι η Αθήνα καλείται πλέον να επιλέξει ανάμεσα σε μια συμφωνία ή σε μια κατεύθυνση προς την χρεοκοπία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα αυστηρή γλώσσα, απευθύνθηκαν άλλωστε προς την Αθήνα την Πέμπτη και οι πιο σημαντικοί «παίκτες» της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Αυτή τη στιγμή μας λείπει ο διάλογος, είναι βασικό να τον αποκαταστήσουμε με ενήλικες στο δωμάτιο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ, θέλοντας να τονίσει ότι η συζήτηση με την ελληνική πλευρά δεν γίνεται με ώριμο τρόπο. Η ίδια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έδειξε ιδιαίτερη ενόχληση με τον χαρακτηρισμό των πολιτικών του ΔΝΤ ως εγκληματικών από τον Ελληνα πρωθυπουργό στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή.

Πάντως, από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη στον δρόμο προς την συμφωνία την σύγκληση της Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει λύση» και επιχειρώντας να αμβλύνει τους φόβους για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, «θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».

«H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία" τονίζεται στην ανακοίνωση. «Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν».